сряда, юни 30, 2021

ХИЛЯДОЛИКИЯТ ХРИСТОС: ИСТОРИЧЕСКО РАЗСЛЕДВАНЕ - ГЛАВА 5. КАК ДЯВОЛЪТ ПОСТРОИЛ ЦЪРКВА НА АПОСТОЛ ФИЛИП / ОБИЧАИТЕ В ОБЩИНАТА НА ФИЛИП: ВЕГЕТАРИАНКИ С НИКАБИ

АВТОР: ЮЛИЯ ЛАТИНИНА

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

ДО ТУК:

УВОД

ГЛАВА 1. НАХОДКАТА В НАГ ХАМАДИ; ОТ КОДЕКСА НА БРУС ДО ОКСИРИНХ; ГНОСТИЧНИЯТ ПОДХОД КЪМ СВЕТА

ГЛАВА 2. АПОСТОЛ ТОМА “ЕВАНГЕЛИЕТО ОТ ТОМА“; “ПРОТОЕВАНГЕЛИЕТО ОТ ТОМА“ И ЯКОВ ПРАВЕДНИКА; АРАМЕЙСКИЯТ ОРИГИНАЛ; МЯСТО НА НАПИСВАНЕ: ЕДЕСА; ЖИВОТЪТ И НЕОБИКНОВЕНИТЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ НА АПОСТОЛА ЮДА ТОМА; ИСТОРИЧНОСТ

ГЛАВА 3. ЮДА БЛИЗНАКА И ГРАД ЕДЕСА; РЕАЛНИЯТ АПОСТОЛ ТОМА; ЕВРЕИТЕ ИЗВЪН ГРАНИЦИТЕ НА РИМ; ЕДЕСА; ЦЪРКВАТА В ЕДЕСА; ХРИСТИЯНИТЕ И НАЗОРЕИТЕ; ТЕОЛОГИЯТА НА МНОГОЦВЕТНИТЕ ОДЕЖДИ; РЕАЛНАТА БИОГРАФИЯ НА ЮДА ТОМА; ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛ ЮДА ТОМА

ГЛАВА 4. ЖИВОТЪТ И НЕОБИКНОВЕНИТЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ НА АПОСТОЛ ЙОАН; ДИАЛОГЪТ ЗА ДУШАТА; БИОГРАФИЯТА НА АПОСТОЛ ЙОАН; ЕФЕСКИЯТ ДЪЛГОЛЕТНИК; ЕФЕС; ЕФЕСКИЯТ ПРЕТОР ЛИКОМИД И ЖЕНА МУ; ЕФЕСКИЯТ ТЕАТЪР; ЕФЕСКИЯТ ХРАМ; “ДЕЯНИЯТА НА АПОСТОЛИТЕ” И “ДЕЯНИЯТА НА ЙОАН”; СТРАНСТВАНИЯТА НА ЙОАН; КОНКУРЕНТЪТ; ДРУЗИАНА; ЕВАНГЕЛИЕТО НА ТАНЦУВАЩИЯ ХРИСТОС; МЕТАСТАЗИСЪТ НА ЙОАН; АНАЛИЗ; ”ОТКРОВЕНИЕТО НА ЙОАН БОГОСЛОВ”; PAUL vs JOHN; ТЕОЛОГИЯ; РЕАЛНАТА БИОГРАФИЯ;

ГЛАВА 5. КАК ДЯВОЛЪТ ПОСТРОИЛ ЦЪРКВА НА АПОСТОЛ ФИЛИП; ДЕЯНИЯТА НА ФИЛИП; АКТ ПЪРВИ, ИЛИ ЧЕРПАКЪТ ЧАКА

В БИБЛИОТЕКАТА НА ПАВЕЛ НИКОЛОВ:

ХИЛЯДОЛИКИЯТ ХРИСТОС: ИСТОРИЧЕСКО РАЗСЛЕДВАНЕ

ГЛАВА 5. КАК ДЯВОЛЪТ ПОСТРОИЛ ЦЪРКВА НА АПОСТОЛ ФИЛИП

ОБИЧАИТЕ В ОБЩИНАТА НА ФИЛИП: ВЕГЕТАРИАНКИ С НИКАБИ

Както вече казахме, всяко популярно християнско съчинение се характеризира с изобилие от продължения. Приключенията на апостолите, като популярен сериал, продължават много сезони. Любимите сюжети се повтарят още и още. Приключенията на Филип са именно такъв, разтеглен в много сезони сериал.

В него апостол Филип посещава ту Атина, ту Ашдод, ту Картаген, ту Партия.

Филип учи за необходимостта да се раздадат богатствата и общината му е изключително вегетарианска. Той не яде месо и не пие вино (Деяния на Филип, 5:26). Той учи също така на умъртвяване на плътта и на абсолютно безбрачие. “Умъртвяването на плътта е подарък за душата” (Деяния на Филип, 3:17). “Не прави зло и се раздели с жена си” - така Филип сумира накратко своето учение (Деяния на Филип, 5:8).

Филип подпечатва (в смисъл на кръщава) хората и те “се възнасят нагоре към своята същност” (Деяния на Филип, 3:18). Ние сме “съграждани на висотите и роднини на светлината” - казва Филип (Деяния на Филип, 4:3). Като всеки светец, за когото е достъпно истинското знание за природата на човека и бога, Филип може да върши чудеса.

Когато Филип плава по море за Ашдод, усмирява със заклинание буря и изумените рибари виждат как риби от морските дълбини и чудовища се покланят на сияещия над вълните кръст. Разбира се, всичките тези добри хора стават веднага християни.

В Ашдод Филип изцелява Харитина, дъщеря на велможа. Тя облича мъжки дрехи и започва да следва апостола (Деяния на Филип, 3:6).

Филип покръства в своята вяра Ирей, главния олигарх на юдейския град Никатера. Ирей дава всичките си богатства на Филип и се отказва от секс с жена си. “Свали от себе си златотъканите одежди и облечи одеждите на безсмъртието” - обяснява ѝ Ирей (Деяния на Филип, 5:14).

Жената и дъщерята та Ирей приемат вярата на Филип. Те свалят от себе си гореспоменатите одежди и обличат никаби, които ги покриват изцяло, остават да се виждат само очите. “И одеянията им бяха пристойни, и никаква част от телата им не се виждаше, само очите” (Деяния на Филип, 5:23).

Това преображение на жените им позволява да видят истинската същност на Филип. Филип се преобразява в тяхно присъствие като Христос на хълма Тавор. Той сияе с ослепителна светлина и новопокръстените дори неи могат да го доближат (Деяния на Филип, 5:22).

Апостол Филип познава пророците и строи в Никатера синагога в името на Христос (Деяния на Филип, 7:2).

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.