сряда, юни 09, 2021

ГЛАВНИТЕ ГЕРОИ: ИСТОРИЯ НА МЪЖКИТЕ ОБРАЗИ В КИНОТО

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

От бели супермени и герои съблазнители до тъмнокожи хомосексуалисти и трансджендъри: как се развива представата за мъжете в киното.

ОТ НЯМОТО КИНО КЪМ ЗВУКА

С настъпването на ерата на киното светът започва да се нуждае от нови мъжки персонажи, различни от обичайните книжни герои. И ако нямото кино в началото се насочва към прости комедийни сюжети, където най-важни от всичко са изразителната мимика и ловкостта, а за киноактьори се използват артисти от театъра, с появата на звука правилата на играта се променят. На преден план излизат съблазнителни красавци с вял поглед и нисък глас. При желание те могат да пеят и танцуват прекрасно, а едновременно с това да покоряват женските сърца като с мах на вълшебна пръчка. Историята на прехода от нямо към звуково кино е показана отлично във филмите “Да пееш под дъжда” (култов мюзикъл с Джийн Кели в главната роля) и “Артистът” на Мишел Азанависюс, излязъл през 2011 година. Стилизираната чернобяла драма разказва историята на звездата от нямото кино Джордж Валънтайн, чийто живот едва не е разрушен от звуковото кино.

ЕТАЛОННИТЕ КРАСАВЦИ

Няма значение дали става въпрос за чернобялото или за цветното кино: през 50-те години главните герои са задължително красавци и съблазнители. Било времето на “кралете на Холивуд” с волеви брадички и белоснежни усмивки. За един от тях се смята например Марлон Брандо, чието име като че ли е станало вече нарицателно. Било в “Трамвай «Желание»” от 1951 година, било в по-късните “Свръхчовек” и “Апокалипсис сега” той гледа от екрана с погледа на еталонен красавец. А за знаменитата роля на дон Вито Карлеоне в “Кръсникът” получава и наградата на Американската академия.

Друг известен красавец е Кари Грант. Той става въплъщение на героя от онова време: ухажващ, сексуален и смел. А редом с красавиците Софи Лорен и Одри Хепбърн изглежда особено ефектно. Между другото, хубавата жена е още един важен атрибут на образцовия герой тогава.

СВРЪХГЕРОИ

Прекрасните принцове постепенно се трансформирали в свръхгерои. Сега на мъжете им се налага не само да пеят, да танцуват и да се усмихнат обаятелно, но и между другото да спасяват света. Първият филм за британския агент Джеймс Бонд излиза още през 1962 година и поставя началото на серия от над двадесет филма. Филмите за тайния агент пораждат не само нов мъжки образ, но и женски: “момичето на Бонд” с тънка талия и крака до сливиците става нов идеал за жена в Холивуд. През 80-те години сърцата на зрителите покорява нов герой, вече не с идеално изгладен костюм, а с шапка и с камшик в ръката: Индиана Джоунс. Харисън Форд, който изпълнява главната роля, търси чашата Граал и се разправя с негодниците, които постоянно му застават на пътя.

ЛОШИ МОМЧЕТА

Да кажем и за негодниците. Образът на “лошото момче”, по което жените полудяват, също става един от ключовите в историята на киното. Съблазнител, подлец и по възможност бандит: така изглежда събирателният “обаятелен негодник” в киното. В края на 80-те години излиза култовият филм “Мръсни танци” с Патрик Суейзи. Хубавата Бейби се влюбва до уши в Джони, младеж от беден квартал, и цяло лято танцува пламенно с него. А историята за любовта между Скарлет О´Хара и Рет Бътлър от знаменития филм “Отнесени от вихъра” кара и до ден днешен кинозрителите да ридаят.

БОГАТАШИ И ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ

Още една важна черта на идеалния мъжки персонаж дълго време са богатството и успехът. Ричард Гиър в “Хубава жена” - успешен бизнесмен, влюбен в проститутка, става ново въплъщение на вече познатия на всички прекрасен принц от приказката за Пепеляшка. Интересен събирателен образ става, колкото и да е удивително, Тони Старк от “Железният човек”. Красавец, плейбой и милионер, който спасява света от разрушение. Но от стереотипните герои Старк се различава с още една важна черта, която постоянно се подчертава: той е невероятно умен. Именно интелектът го прави един от най-култовите герои след 2000 година.

ХОМОСЕКСУАЛИСТИ

Не само интелектът характеризира новите герои на кинематографа. Дълго време например в киното господства култът към хетеросексуалния мъж. В началото на 80-те години се появяват филми, посветени на куиър културата. През 2005 година на екрана излиза мелодрамата „Планината Броукбек“, която поразява и дори възмущава широката публика. Филмът за любовта на двама мъже е забранен в континентален Китай. На церемонията “Оскар” се разразява истински скандал, когато филмът не получава заветната статуетка в номинацията “най-добър филм”. Членовете на академията изразяват свои претенции към филма. Още по-интересно е, че през 2017 година тази награда е дадена на филма “Лунна светлина”, разказващ за трудната съдба на тъмнокожо момче, което осъзнава своята хомосексуалност.

Оттогава филмите за хомосексуални отношения като че ли престават да учудват публиката. Обаче в Русия не стихват все още споровете за новия филм “Рокетмен”, излязъл по екраните (руските - бел. П. Н.) на 6 юни 2020 година. От филма, разказващ за живота на знаменития музикант Елтън Джон, са изрязани почти осем минути: всичките сцени, представящи хомосексуални контакти и вземане на наркотици. Възмутени са не само зрителите, но и самият Елтън Джон, който заявява, че руските киноразпространители са му развалили биографията.

ТРАНСДЖЕНДЪРИ

Особена роля за развитието на мъжкия екранен образ изиграват филмите, посветени на трансджендъри. В киното те се появяват относително скоро. Много от тях са основани на реални събития. Например “Момичето от Дания” на Том Хупър, “Във всеки случай Лорънс” на канадския режисьор Ксавие Долан и “Момчетата не плачат”, в който Брандън Тийна е жена, която се осъзнава като мъж (“Оскар” и “Златен глобус” за най-добра женска роля на актрисата Хилари Суонк през 2000 година - бел. П. Н.). В “Далаският клуб на купувачите” Джаред Лето играе Райън, мъж, който живее в образа на жена. За тази рола актьорът получава статуетката “Оскар”. През 2018 година истинска сензация става филмът на белгийският режисьор Лукас Донт “Мамиче”. Главната героиня, петнадесетгодишната Лара, мечтае да стане балерина, но на пътя ѝ лежи сериозно препятствие: момичето се е родило в мъжко тяло. Филмът е номиниран за “Оскар” в категорията “най-добър филм на чужд език”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.