вторник, юни 15, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ШИШКОВ ДО Т. ОБРЕТЕНОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 402

Шишков до Т. Обретенов

Тихо,

Благодарение на тебе, че ни пишеш много новини. Тук дини няма, ама има череши, вишни, присади - се в едно и също време.

Ангел ни каза за онуй, което си ми заръчал, и надявам се да са ти разправили за него. Ех, да знаеш как чехи има много без работа тук и ходят та се преселват в Америка, в Русия, в Кавказ, в Седмиградско и пр.

Ако искаш, пиши ни кой е председател на читалището, кои са настоятелите и пр. Идват ли даго посещават или както в Глаголузуви беше останало само нам Факлина, ако би да е на умиране, то не му и трябва, но вземете го за крак и хайде на боклука.

Много здраве на Радж [1], хем да не се сърди дето не съм му отговорил

На Табор

Чок селям Шишков - знаеш го я. [2]

Васил

Н.Б.II.Б., п. 1. № 3

Арх. Обретенов

БЕЛЕЖКИ

1. Ради Иванов.

2. Това писмо е писано на гърба на предишното писмо № 2 от същия архив, затова ще има и същата дата.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.