събота, юни 05, 2021

“ТРЯБВАШЕ ДА ГИ УБИЯ. ЗАЩО? НЕ ЗНАЯ”

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Фриц Хонка, все едно подражавайки на Джак Изкормвача, започва лов на проститутки. Жертвите си намира в бара “При златната ръкавица” (нем. “Zum Goldenen Handschuh” - бел. П. Н.), а след това ги примамва у дома си.

БОЛНИЯТ ДУШЕВНО АЛКОХОЛИК

Фриц Хонка е роден през 1935 година в голямо семейство, живеещо в Лайпциг. Баща му, който се намира дълго време в нацистки концлагер, успява да се върне вкъщи. Но здравето му е силно разклатено. Тъй като семейството се нуждае от пари (деветте деца изискват големи разходи) той работи за жълти стотинки като огняр. Но финансовото му положение остава все така бедствено. В края на краищата бащата на многобройното семейство се пристрастява към алкохола и умира през 1946 година. Майката, която работи като чистачка, не може да издържа всичките си деца, затова Фриц е даден в един от лайпцигските детски домове. Това поставя негативен отпечатък върху психиката на Хонка.

Като започва живота си на възрастен човек, дълго време Фриц се опитва да намери себе си, но не му се отдава. Провалят се и опитите му да получи професия. Хонка иска да стане каменоделец, но е принуден да се откаже от този замисъл заради изострена алергия. В търсене на по-добър живот той заминава за Западна Германия, а след Нобелови награди,Нобелова награда,Нобелова награда за физика,Мартин Райл,Martin Ryleняколко години се установява в Хамбург. Там успява да намери работа в корабостроителницата и да се ожени. Но проблеми с психиката му и тежката му пристрастеност към алкохола разрушава семейството. Хонка се опитва да оправи личния си живот, но опитите му са напразни. Той е силно комплексиран от своята външност и ниския си ръст. Прегърбен, с деформиран поради няколко счупвания нос и криви от ревматизъм ръце, Фриц може да разчита на лоялността само на най-евтините и стари проститутки, които вече са стигнали дъното. Но и на това поприще съвсем не винаги успява да постигне успех. Жените му отказват внимание дори и срещу пари. Всичко това с времето само задълбочава многобройните проблеми на Фриц.

Заради влошено здравето и алкохолната зависимост му се налага да напусне корабостроителницата. Дълго време не успява да намери нова работа. Потенциалните работодатели се плашат от специфичния му външен вид и странното му поведение. И само в Shell се съжаляват над него, като му дават работа на нощен пазач в един от многобройните филиали на компанията.

ПЪРВА КРЪВ

Тихият и мълчалов Фриц извършва първото си убийство през декември 1970 година. В бара той се запознава с 42-годишната Гертруд Бройар. През деня тя работела като фризьорка, а през нощта изкарвала пари като жена с леко поведение. Фриц и Гертруд отиват в дома му. След кратко угощение мъжът иска да си легнат, но Бройар му отказва, при това в доста груба форма. И на Фриц, както се казва, му избили чивиите. Поредният провал го довел до точката на кипенето. Той се нахвърлил срещу жената и я удушил. А след това нарязал спокойно тялото на Бройар, сложил частите в отделни пакети и излязъл с тях навън. След известно време, като ги скрил в различни места на района Алтона, той се върнал обратно. Някакви преживявания или угризения на съвестта Хонка не изпитвал. Тази съдбоносна нощ станала определяща. Вместо тихия алкохолик неудачник се появил немски вариант на Джак Изкормвача. Полицията скоро намерила останките на нещастната фризьорка. Но стражите на реда не успели да открият следите на престъпника.

През следващите четири години Фриц води обичаен живот. Пие много, посещава долнопробни заведения и се опитва да намери жени, готови да легнат с него в леглото поне за пари. Последното му се отдава с променлив успех. Но до 1974 година Хонка успява да контролира по някакъв начин своите емоции. Всичко се преобръща обаче след запознанството му с проститутката Анна Бойшел. Жената по това време е на 54 години и не подбира много своите клиенти. Бойшел не отказва на Хонка, но на него не му харесва поведението ѝ в леглото. И му избиват чивиите за втори път. Фриц удушава възрастната жрица на любовта, разчленява тялото и го скрива в жилището си. През декември същата година Хонка убива 57-годишната Фрида Роблик, а през януари на следващата година негова жертва става 52-годишната Рут Шулт. Телата на Роблик и Шулт Фриц също разчленил, поставил отделните части в пакети и ги скрил в жилището си. И съответно полицията на Хамбург нямала никакво понятие, че в техния град има сериен убиец. Въпреки това Фриц рискувал много, защото човешките останки започнали да се разлагат и от тях се носела страховита миризма. Съседите се оплаквали нееднократно от това, но без резултат.

НА ПОДСЪДИМАТА СКАМЕЙКА

След убийството на Шулц Фриц се притаява. Вече не води жени вкъщи, защото се страхува, че ще се изплашат от силната миризма на разложението. И все пак Хонка не успява да остане ненаказан.

В средата на юли 1975 година в сградата, където живеел Фриц, станал пожар. По това време убиецът не бил там. Пристигналите пожарникари открили съвсем случайно в жилището му пакетите с части от човешки тела. Скоро дошла полицията. По време на обиска полицаите успели да открият всичките страшни тайници на Фриц. И го арестували. Отначало Хонка се опитвал да се представи за невинен, но след това си признал за престъпленията. Освен това полицията успяла да докаже и това, че именно той е убиецът на Бройар. Изяснено било също, че жертвите си Фриц намирал в заведението “При златната ръкавица”.

На Фриц му открили психическо разстройство и го осъдили на петнадесет години лишаване от свобода, след което го отправили за безсрочно пребиваване в психиатрична клиника. По време на съдебното заседание Хонка повтарял едно и също нещо: “Трябваше да ги убия! Защо? Не зная! Просто трябваше”.

През 1993 година Хонка излиза на свобода. Той сменил името си на Петер Йенсен и се настанил в дом за стари хора в Шарбойц. През 1998 година хамбургския Джак Изкормвача умира. По време на последните години от живота си той постоянно усеща миризма на разложено тяло, преследват го кошмари, при това не само на сън. Страшни халюцинации го връхлитат и денем.

През зимата на 2019 година на кинофестивала в Берлин режисьорът Фатих Акин представя филма “Златната ръкавица”, в който възпроизвежда детайлно живота на Фриц Хонка. Филмът, трябва да кажем, предизвиква нееднозначна реакция заради изобилието от зловещи и неприятни сцени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.