петък, януари 22, 2021

ХИЛЯДОЛИКИЯТ ХРИСТОС: ИСТОРИЧЕСКО РАЗСЛЕДВАНЕ – ГЛАВА 2. АПОСТОЛ ТОМА / ИСТОРИЧНОСТ

АВТОР: ЮЛИЯ ЛАТИНИНА

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

ДО ТУК:

УВОД

ГЛАВА 1. НАХОДКАТА В НАГ ХАМАДИ; ОТ КОДЕКСА НА БРУС ДО ОКСИРИНХ; ГНОСТИЧНИЯТ ПОДХОД КЪМ СВЕТА

ГЛАВА 2. АПОСТОЛ ТОМА “ЕВАНГЕЛИЕТО ОТ ТОМА“; “ПРОТОЕВАНГЕЛИЕТО ОТ ТОМА“ И ЯКОВ ПРАВЕДНИКА; АРАМЕЙСКИЯТ ОРИГИНАЛ; МЯСТО НА НАПИСВАНЕ: ЕДЕСА ЖИВОТЪТ И НЕОБИКНОВЕНИТЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ НА АПОСТОЛА ЮДА ТОМА

В БИБЛИОТЕКАТА НА ПАВЕЛ НИКОЛОВ:

ХИЛЯДОЛИКИЯТ ХРИСТОС: ИСТОРИЧЕСКО РАЗСЛЕДВАНЕ

ГЛАВА 2. АПОСТОЛ ТОМА

ИСТОРИЧНОСТ

Как – възкликва в този момент разяреният читател, - предлагате ни този текст като биография? Исус Христос, търгуващ посмъртно на пазара с роби, строителство на Небесен дворец, недосегаемият от огъня апостол Тома с железните си плочи, проповеди, предназначени за военачалници и индийски царе?

Какво има още в програмата?

Социално-политическа история на Вестерос от „Игра на тронове“? Практика и теория на класовата борба в Средната земя на Толкин?

Книгите от Новия завет може и да са пропаганда. Може би каноничните „Деяния на апостолите“ не казват много неща за живота на апостол Павел. Може би напълно съзнателно заблуждават читателя за причините, които накарали ревностните юдеи да преследват Павел по градове и села на Римската империя, и лъжат нарочно за характера на четиридесетте сикарии, които се заклели „да не ядат и да не пият“, докато не убият Павел. Но те поне твърдят, че в Ерусалим римски военачалник спасил Павел от разярената тълпа, а не че Павел полетял във въздуха пред очите на потресените зяпачи! Те даже често наричат враговете на Павел зилоти!

А какво можем да извлечем от един текст, написан в стил „Джак и бобеното зърно“?

Да не бързаме обаче.

За начало: „Деянията на Тома“, за разлика от „Игра на тронове“, се възприемали от повечето свои потребители като сакрален текст.

От средата на V век нататък този текст бил изгарян, а епископите, позволяващи си да го пазят, били обявявани за еретици по заповед на папа Лъв Велики, който разбрал, че текстът се използва от еретиците присцилианци. Изгаряни били и присцилианците.

Този текст бил изгарян не защото бил развлекателно четиво. Изгаряли го, защото за хората, вярващи не така, както учи римската църква, този текст бил сакрална реалност, същата като твърдението, Бог е създал света за шест дена.

Очевидно е, че такъв текст заслужава много повече от това да бъде поставен под графата „занимателна белетристика“. Дори да не съдържа важни сведения за Тома, той съдържа важни сведения за теологията и ритуалите на съчинилата го община. С ритуалите и ще започнем.

БЕЛЕЖКИ

1. По-подробно виж в: Susan E. Myers Spirit Epicleses in the Acts of Thomas, Mohr Siebeck, Tubingen, 2010. P. 119.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.