събота, януари 30, 2021

АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИЙ: ПИСМО ЗА ВАС!

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Привет. Пише ви Навалний от „Матроская тишина“ [1]. В моята килия има телевизор. По телевизора между другото казаха, че в събота в няколко града е имало малобройни митинги. Американското посолство, използвайки „фалшиви новини и TikTok“, примамило там млади хора. На мене ми се струва, че всичко не е било съвсем така.

Искам да ви кажа две важни думи: Корней Чуковский.

Всички в своето детство сте чели неговото стихотворение за страшната хлебарка, която крещяла и мърдала мустаци. Именно така хлебарката подчинила всичките животни в гората. Те се изплашили: а ако наистина ги изяде?

Това съвсем точно описва ставащото днес в Русия.

Хлебарката от приказката гладила позлатеното си коремче и говорела на животните: „Доведете ми, животни, своите дечица, сега ще ги изям за вечеря“. Животните падали в несвяст от ужас. Макар дълбоко в душата си да знаели, че хлебарката не може да изяде хипопотам. Даже малък.

Сега една шепа крадци, надянали мундири, пагони и еполети, са сложили на трона своя цар Брагета [2] и обявяват на 150-милионния народ: „Ние сме тук законът. Всичко, което не ни харесва, обявяваме за незаконно. И ще затворим всички, които се изправят срещу нас“.

И хората се страхуват. Кланят се на Брагета, макар че дълбоко в душите си знаят: не може да затвори всички.

Разследването за двореца на Путин е гледано вече от сто милиона души и 2% от тези зрители, ако излязат на улицата, ще бъдат достатъчни, за да освестят всички редовни посетители на аквадискотеката [3]. Те веднага ще престанат да мърдат мустаци.

Приветствам и прегръщам всички, които са разбрали тази проста математика и излязоха в събота на улицата, помнейки своите права и забравяйки своя страх.

Излизайте и по-нататък, не се страхувайте от нищо. Никой не иска да живее в страна, в която царят произвол и корупция. Мнозинството е на наша страна. Нека да го разбудим.

Ваш Алексей Навалний.

28 януари 2021 г.

БЕЛЕЖКА НА ПРЕВОДАЧА

1. Неофициално название на Следствения изолатор № 1 на руската Федералната служба за изпълнение на наказанията. Намира се на улица „Матроская тишина“ в Москва.

2. Част от старинното мъжко облекло: своеобразно джобче, в което се поставял мъжкият полов орган.

3. В двореца на Путин: зала с голям фонтан, чиито струи се осветяват в различни цветове под звуците на музика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.