неделя, януари 31, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ПИСМО ОТ БЪЛГАРИН В ГАЛАЦ ДО СВОЙ ПОБРАТИМ В БУКУРЕЩ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 374

Писмо от българин в Галац до свой побратим в Букурещ

Галац, 5 февруари 1869 г.

Побратиме! В Букурещ

Писах Ви на 25. прошл. [миналия месец] и Ви известих за благополучното пристигане на Д. Левски в Цариград, и че в същия ден тръгнал за Румелия.

Отговарям сега на приятелското Ваше писмо [от] 1.текущ[ия месец], от което, като се уведомих за потребните, известявам Ви.

При всичко че знаете тука нашите духове, русофобията не Ви излиза. За спокойствие Ви казваме задето ми пишете, че имало готови руски пушки за българите, е вятърничава работа. Като че ли във Влашко са се довършили немците... Ние, брате, сме постоянни на началата си, затова излишно е да ни наставлявате.

Из неиздадения архив на ЦТ комитет

в Букурещ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.