сряда, януари 13, 2021

НЕ Е СТРАШЕН ТРЪМП, А ТЕЗИ, КОИТО ЩЕ ДОЙДАТ СЛЕД НЕГО

АВТОР: ЮЛИЯ ЛАТИНИНА (“НОВАЯ ГАЗЕТА“)

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Из предаването „Код доступа“, радио „Эхо Москвы“

...Разбира се, умопомрачителната история е Америка, където привърженици на Тръмп превзеха с щурм Капитолия... Когато гледах това, си помислих, че, разбира се, Тръмп има лоши пиари, защото трябваше да позволят на Black Lives Matter да превземат през лятото Белия дом и тогава щяхме да видим не по-малко внушителни картинки, но ето че не може човекът да гради стратегия.

И, разбира се, картинките от Вашингтонската народна република... шаманът с нацистките татуировки, с рогата, с кожата. Те веднага надминаха всичките картинки на Black Lives Matter...

И, разбира се, след тези картинки Тръмп става много токсичен и оставя след себе си изгорена поляна, защото ще бъде трудно при такива картинки да бъде избран републикански президент...

И само две неща не разбирам... Първо, не разбирам къде беше целият този плач и това късане на ризите, когато Black Lives Matter громяха магазини и телевизионните канали на истаблишмънта ни обясняваха, че това е мирен протест. Направо се изумих, когато същият журналист Али Велши, който стоеше на фона на горящо здание – той е журналист от MSNBC – и разказваше, че протестите не са противозаконни, сега пише в туитъра си, че ще употребява думите „терористи“, „въстание“ и така нататък.

И ето, за да не ви изглеждам голословна, ще припомня, че за протестите на Black Lives Matter пишеха не някакви маргинали, а най-известни лидери на общественото мнение и политици. Крис Куомо от CNN написа: „Покажете ми къде е казано, че протестите трябва да бъдат вежливи и мирни?“ Александрия Кортес написа, че „основният смисъл на протеста е на хората да им бъде некомфортно“. Вицепрезидентката Камала Харис предлагаше да се събират пари за фонд, който да плати гаранцията на анархистите, които, между другото, запалиха здание в Минеаполис.

Това ме поразява напълно, защото не е страшна грешката – страшна е реакцията на грешката. И гледам консервативните средства за масова информация – те също не се възхищават от изродите, които превземаха Капитолия, не казват че това са били мирни протести, че хората си изразяват мнението и така нататък. Те казват, че това са били изроди, още повече че това бяха изроди, и още повече че от огромния брой хора, които дойдоха на митинга на Тръмп, ...много малко тръгнаха към Капитолия - и всички казват, че това са изроди. Докато левият истаблишмънт не казваше, че са изроди тези, които палеха Минеаполис, които организираха автономна зона и които грабеха магазините.

Ето, виждаме опасните и злобни шутове, тези карикатурни привърженици на Тръмп, които наистина не са толкова много сред седемдесеет и четирите милиона, които гласуваха за него, тези шамани с нацистките татуировки, тези истински нацита. Но се страхувам, че техните действия могат да бъдат използвани като предлог да се започне настъпление срещу двупартийната система в САЩ и това е много по-опасно, защото не е страшна една групичка с рога и татуировки, която, честно казано, би трябвало да бъде спряна от полицията, а е страшно, когато в страната вършат насилие хунвейбини, както беше случаят с Black Lives Matter, и ги подкрепят и средствата за масова информация, и Фейсбук, и Туитър.

И винаги съм казвала, че не е страшен Тръмп, а тези, които ще дойдат след него. Защото, разбира се, блокирането на Тръмп в Туитър е първата лястовичка. Можем да спорим и разискваме, че Туитър е частна компания, има право да блокира когото си иска, но виждаме, че неимоверно много привърженици на Тръмп са блокирани, че алтернативният месинджър Parler е спрян от App Store. Това е вече един прекрасен нов свят... А зад него се изправя призракът на една нова еднопартийна Америка...

...И сега, ако може, ще ви прочета просто един текст. Текстът е следният: „Патриотите се записват в армията, защитават страната си. Те помагат на съседите си, ходят на избори, съревновават се, губят или печелят. Патриотите не щурмуват Капитолия заради изгубени избори“. Това е текст от сайт... ...Много консервативен сайт. И по-нататък този сайт пише, че всички тези хора трябва да бъдат вкарани в затвора. И това е реакцията на консервативната преса. Защото никъде в консервативната преса – може би не съм гледала добре – не видях одобрение за тези хора, шамани с рога на голо тяло.

И първият въпрос, който искам да задам, е: къде демократите казваха същото за Black Lives Matter. Защото в продължение на много месеци виждахме не по-малко тежко насилие, виждахме коли, магазини, разграбени улици, разгромени бизнеси. И виждахме кореспонденти, които на фоня на горящите магазни говореха, че това е мирен протест, и на фона на грабещата тълпа говореха, че първо, това е оправдано, и второ, това е дело на провокатори. И ако кажете, че тези хора – антифата и Black Lives Matter – не щурмуваха федерални здания... В Портланд например тълпата не просто щурмува федерално здание, но и го замеряше с "нещо".

И ето, ще ви посоча реакцията на Нанси Пелоси, не на някой маргинал. Нанси Пелоси каза: „Неидентифицирани щурмоваци, коли без номера, отвличане на протестиращи и сериозни травми в отговор на графити – това не е действие на демократична република. Тръмп и неговите щурмоваци трябва да бъдат спрени“. Ако не разбрахте за какво става дума, щурмоваците са полицията, а отвличането на протестиращи е арестуването на тези, които замеряха федералното здание с експлозиви...

...Първото, което виждаме, е позицията на консерваторите: който и да завзема федерално здание – свои, грубо казано, или чужди, - това е лошо. Лошо е, ако го правят Proud Boys, лошо е, ако го правят Black Lives Matter. Виждаме и позицията на демократите, при това не на крайно левите, а на тези, които се смятат за умерени: каквото и да направят Black Lives Matter – това е добро, а ако го правят Proud Boys, трябва да бъдат затворени...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.