понеделник, януари 11, 2021

ЛИЗОЛ ЗА ЩАСТЛИВИ СЪПРУГИ

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVETYDAY

ТРАНСФОРМИРАЛ ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Дезинфекциращото средство лизол днес - като препарат за почистване най-вече на мебели и подови покрития:

През 20-те години на миналия век обаче в САЩ женските списания (а те не са малко!) започват да публикуват множество реклами на лизола като средство за „женска хигиена“ (разбирай: хигиена на интимното място).

"Дами, ако не използвате лизол, ще миришете лошо и вашият съпруг повече няма да ви обича“ – четем в една от тези реклами.

Друга реклама изобразява майка, която казва на дъщеря си (младоженка): „Повечето мъже не могат да простят небрежността или невежеството по отношение на женската хигиена“.

Трета реклама казва: „Сю беше бясна на Том за отношението му към нея. Но тя си беше виновна! Трябваше да знае, че е необходима постоянна женска хигиена. А тя просто беше небрежна!“

Лизолът, както знаем обаче, е разяждащо средство в по-големи концентрации и в наше време е забранен от Световната здравна организация да се употребява за телесна дезинфекция.

Поради това някои изследователи на миналото (например историкът Андреа Тон) предполагат, че рекламата на лизола като средство за интимна хигиена е целяла всъщност използването му като контрацептив – за ограничаване на раждаемостта (по това време абортите са забранени).

Ако е така – звучи доста стивънкинговски...

А тук – ето някои от тези реклами, които по онова време са внушавали на съпругите какво трябва да правят, за да бъдат щастливи в семейния живот.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.