неделя, януари 24, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ИВ. П. КЪРШОВСКИ ДО П. ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 373

Ив. П. Кършовски до П. Хитов

Гюргево, 28 януари 1869 г.

Господин Панайоте! В Белград

Писмото ви от 19. този месец с голямо благодарение прочетох и разумях какво ми пишете. Членът, който сте прочели в сръбския вестник, твърде погрешно ще бъде писан, защото такъв войвода тук няма; но може би да говори за онези, които уж били взели участие в преминаването на четите. Истина е, че един от тях [беше] осъден [от] Гюргевския трибунал за по 6 месеца затвор, а друг - за по 3. Но защото не беше според закона, те апелираха и съдбата им се отнесе сега в Букурещ, където и отиде Бакалуоглу за онази работа (от страна на) всичките.

Колкото за търговията [ни]що друго не мога да ви кажа, освен: добре отива, а когато дойдете вие сами, тогава по-добре ще се известите. През празниците бях в Букурещ, където се срещнах с Балкански и с домородството му, и основан на разговор [с него] ви пиша горното. Г-н Драган Ганчев настанихме при него на мошията. Утре тръгвам за Букурещ по причина, че брат ми е болен. Ако науча нещо, ще ви пиша. Турците секат леда покрай Дунава, по 2-3 хвати, от страх да не би някоя чета да прескочи по леда. Господ ум да им даде!

Дякона [1] замина за Света гора! Вапора от Русе днес замина за Видин, откъдето ще вземе наместника на Сабри паша, Босненския Осман паша, който ще бъде управител на Туна Вилаети. В Цариград се издал закон за подчинение на българските училища под правителств(ената) власт. Митхад се труди тайно да придобие българите на своя страна и да го искат за подкрал на България, Македония и Тракия! Голяма разпра има между него и Али паша кой е по-добър!

Оставам ваш вечно искрен доброжелател.

И. П. X. Кършовски [2]

Н.Б.II.А., п. 67. № 8751

Арх. т. I, №2, стр. 464

БЕЛЕЖКИ

1. Левски.

2. Прибавено надлъж отстрани: Отворихме и тука българско читалище под име „Съединение“. Същия.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.