понеделник, април 08, 2024

МАРТА ХИЛЕРС / „ЕДНА ЖЕНА В БЕРЛИН“ – 44

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Почти един милион германки са изнасилени малко преди и след края на Втората световна война. Дневникът на Марта Хилерс „Една жена в Берлин“ („Eine Frau in Berlin“), засягащ тези събития, е толкова остър, че е публикуван за първи път анонимно в САЩ, преведен на английски език (1954 г.). Книгата е посрещната на нож от разни посоки (позоряла руските войници – от една страна, а немските жени – от друга) и претърпява второ издание едва през 2001 година. Атаките срещу тази книга не престават и до ден днешен. Не е превеждана на български език, но в интернет пространството може да се намери филма по „Една жена в Берлин“ с български субтитри.

(Павел Николов)

ДО ТУК:

"ЕДНА ЖЕНА В БЕРЛИН": 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43

"ЕДНА ЖЕНА В БЕРЛИН" в "БИБЛИОТЕКА НА ПАВЕЛ НИКОЛОВ"

ПЕТДЕСЕТНИЦА, НЕДЕЛЯ, 20 МАЙ 1945 ГОДИНА

Светъл ден. Рано сутринта нашата улица ехтеше от стъпките на безброй хора на път да посетят приятели и роднини в други части на града. Закусихме до единадесет с торта и кафе, смес от ерзац и истинско. Вдовицата споделяше всякакви семейни анекдоти. Това е нейната сила. Нейният род е наистина странен, защото е напълно объркващ: свекърът ѝ бил женен три пъти, с дълги промеждутъчни периоди на ергенство; надживял две от жените си. Деца и внуци от всички бракове сега тичали наоколо; лели, които са по-малки от своите племенници; чичовци, които ходят на училище в същия клас като племенниците си. Освен това, призна вдовицата, последната оцеляла съпруга се омъжила по-късно повторно за един евреин. Този еврейски доведен свекър починал много преди началото на Третия райх; но останал като петно в семейната история. Днес обаче вдовицата говори с удоволствие за него и се хвали с него.

След обяд се качих в моето таванско жилище, разрових планини от вар и чакъл, измъкнах кофи с пръст надолу по стълбите и избърсах подовете. Засадих целина и пореч в изгнилите балконски сандъчета; иначе казано, разпръснах кафявите и черните зърна, от които ще израсне моята кухненска градинка, в плитки канали. Как ще изглеждат растенията зная само от снимките варху торбичките със семена, които жената от Хамбург ми даде от старите ѝ остатъци. След това легнах на пода на терасата на слънце. Дълбоко доволен час. Но после усещам безпокойство. Напомня ми нещо и ме притеснява. Не мога да продължа да живея като растение, трябва да се движа, трябва да правя нещо. Имам чувството, че държа добре разпределени карти в ръцете си. Мога ли да играя правилно? С кого? Най-лошото в момента е нашата изолация.

Когато се върнах при вдовицата на първия етаж, тя сияеше от радост. Внезапно и напълно случайно, се натъкнала на перлата от вратовръзката на съпруга си. Скрила я в горната част на един много кърпен чорап. „Как съм могла да забравя това!“, чуди се тя.

Петдесетнтица мина спокойно. В осем часа вечерта чаках старши лейтенанта, Николай, който в сряда ме попита дали може да дойде на този ден. Той не дойде и вероятно няма да дойде никога. Г-н Паули не устоя да направи ехиден коментар.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.