петък, април 19, 2024

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ / 1988 г. / МИР / МЕЖДУНАРОДНИ СИЛИ НА ООН ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА МИРА

Международни сили на ООН за поддържане на мира (United Nations Peacekeeping Forces)

Нобелова награда за мир

(За предотвратяването на въоръжени сблъсъци и създаването на условия за преговори.)

Мироопазващите сили на ООН се използват от Световната организация за поддържане или възстановяване на мира в зони на въоръжени конфликти. ООН може да участва в конфликти между държави, както и в борби вътре в държавите. ООН действа като безпристрастна трета страна, за да подготви почвата за разрешаване на проблемите, провокирали въоръжен конфликт. Ако се окаже невъзможно постигането на мирно уреждане, присъствието на силите на ООН може да допринесе за намаляване на нивото на конфликта.

Мироопазващите сили на ООН могат да бъдат използвани само когато и двете страни в конфликта приемат тяхното присъствие. Съответно, те могат също да бъдат използвани от враждуващите страни, за да се избегне ескалация на конфликта и, ако е възможно, също така да се ликвидира противопоставянето.

Мироопазващите сили са подчинени на ръководството на ООН. Те обикновено се разполагат в резултат от решение на Съвета за сигурност. Понякога обаче инициативата се поема и от Общото събрание. Оперативният контрол принадлежи на генералния секретар и на неговия секретариат.

Разграничаваме два вида мироопазващи операции – групи невъоръжени наблюдатели и леко въоръжени военни сили. Последните имат право да използват оръжията си само за самоотбрана. Проведени са общо 14 операции на ООН. Те са разделени по равно между групи наблюдатели и военни сили. Групите наблюдатели се занимават със събиране на информация за ООН относно реалните условия, преобладаващи в дадена област, например дали и двете страни се придържат към споразумение за примирие. На военните сили са поверени по-широки задачи, като например да държат страните в конфликта разделени и да поддържат реда в даден район.

Интервенциите на ООН са особено търсени в Близкия изток, както по отношение на групите наблюдатели, така и по отношение на военните сили. ООН поема за първи път задачата да изпрати наблюдатели, които да следят за примирието между Израел и арабските държави през 1948 г. Дейността на групата за наблюдение е възобновена след войните от 1956, 1967 и 1973 г. След войната от 1956 г. първите въоръжени сили на ООН са създадени, за да служат за буфер между израелските и египетските сили в Синай. Десет нации изпращат свои войници. Друга сила е създадена след войната между Египет и Израел през 1967 г., за да наблюдава споразумението за примирие между страните. Това се случва в период на изключително високо напрежение както на местно равнище, така и между великите сили. През 1974 г. по-малки сили на ООН са създадени на Голанските възвишения, за да поддържат граничната линия между сирийските и израелските сили. Най-мащабната операция на ООН в Близкия изток е представена от формирането на UNIFIL, последица от израелската инвазия в Ливан през 1978 г. Нейните задачи включват наблюдение на изтеглянето на Израел, поддържане на условията за мир и сигурност и подпомагане на ливанското правителство да се възстанови и да установи своя авторитет. Подобни задачи натоварват максимално възможностите на UNIFIL, но силите на ООН допринасят много, като намаляват равнището на конфликта в района. Това постижение обаче не е без значителни загуби. Жертвите на ООН възлизат на повече от двеста.

ООН изиграва важна роля по време на борбите, които избухват, когато белгийската колония Конго постига независимост през 1960 г. Тъй като в района царят анархия и хаос, са създадени сили на ООН, наброяващи почти 20 000 души, за да помогнат на правителството на Конго да поддържа мира и реда . В крайна сметка те са ангажирани преди всичко с прекратяването на бушуващата гражданска война и предотвратяването на отделянето на провинция Катанга. По време на изпълнение на мисията на ООН в Конго генералният секретар Даг Хамаршелд загива при въздушна катастрофа.

Сред другите важни задачи може да се спомене наблюдението на границата между Индия и Пакистан и поддържането на мироопазващите сили, които са установени в Кипър поради гражданската война, избухнала между гръцкото и турското население на острова. Силите на ООН успяват да създадат буферна зона между двете етнически групи.

В тези и други области ООН изиграва значителна роля за намаляване на равнището на конфликти, въпреки че основните причини за противоборствата често остават.

ИЗТОЧНИК: https://www.nobelprize.org/prizes/peace/1988/un/history/

Превод от английски: Павел Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.