вторник, декември 12, 2023

ВЛАДИМИР НАБОКОВ / ЛЕКЦИИ ПО ЗАПАДНА ЛИТЕРАТУРА - 39

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

ДО ТУК:

ВЛАДИМИР НАБОКОВ / ЛЕКЦИИ ПО РУСКА ЛИТЕРАТУРА

ЛЕКЦИИ ПО ЗАПАДНА ЛИТЕРАТУРА

ДЖЕЙН ОСТИН: “МЕНСФИЙЛД ПАРК“1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13.

ЧАРЛЗ ДИКЕНС: “СТУДЕНИЯТ ДОМ“ - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25

„ЛЕКЦИИ ПО ЗАПАДНА ЛИТЕРАТУРА“ В „БИБЛИОТЕКА НА ПАВЕЛ НИКОЛОВ“

ЧАРЛЗ ДИККЕНС (1812-1870) - “СТУДНИЯТ ДОМ“ (1852—1853)

5. РИТОРИЧЕСКИ ВЪПРОС И ОТГОВОР

Този похват се съчетава често с повторението. „Та кой в този мрачен ден присъства в съда на лорд-канцлера освен самият лорд канцлер, адвокатът по делото, което се води, двама-трима адвокати, които не се занимават никога с никакви дела и гореспоменатите юристи в „кладенеца“? Там, с перука и мантия присъства секретарят, който седи на по-ниско от съдията; там, облечени в съдийска униформа, присъстват двама-трима пазители или на реда, или на законността, или на интересите на краля“.

Докато Бакет чака Джарндис да убеди Естер да отиде с него, за да търсят избягалата лейди Дедлок, Дикенс прониква в мислите на Бакет: „Къде е тя? Жива или мъртва, къде е? Ако тази кърпа, която той сгъва и старателно крие, му беше показала с магия стаята, в която я беше намерила, беше му показала пустото място, забулено в мрака на нощта около тухлената къща, където малкият мъртвец беше покрит с тази тази кърпа, щеше ли Бакет да успее да я намери там? На пустото място, където бледосини светлини горят в пещите... се очертава нечия самотна сянка, изгубена в този печален свят, засипана от сняг, движена от вятъра и сякаш откъсната от цялото човечество. Това е жена; но тя е облечена като просякиня и в такива дрипи никой не би прекосил вестибюла на семейство Дедлокови и, като отвори огромната врата, не би напуснал къщата им“.

Отговаряйки на тези въпроси, Дикенс намеква, че лейди Дедлок е сменила дрехите си с Джени и известно време това ще обърква Бакет, докато не разбере истината.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.