вторник, август 22, 2023

ВЛАДИМИР НАБОКОВ / ЛЕКЦИИ ПО ЗАПАДНА ЛИТЕРАТУРА - 24

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

ДО ТУК:

ВЛАДИМИР НАБОКОВ / ЛЕКЦИИ ПО РУСКА ЛИТЕРАТУРА

ЛЕКЦИИ ПО ЗАПАДНА ЛИТЕРАТУРА

ДЖЕЙН ОСТИН: “МЕНСФИЙЛД ПАРК“1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13.

ЧАРЛЗ ДИКЕНС: “СТУДЕНИЯТ ДОМ“ - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

„ЛЕКЦИИ ПО ЗАПАДНА ЛИТЕРАТУРА“ В „БИБЛИОТЕКА НА ПАВЕЛ НИКОЛОВ“

ЧАРЛЗ ДИККЕНС (1812-1870) - “СТУДНИЯТ ДОМ“ (1852—1853)

* * *

Темата за тайната-престъпление осигурява основното действие на романа, тя е негова рамка, държи го в едно цяло. В структурата на романа темите за Канцлерския съд и съдбата отстъпват пред нея.

Една от линиите на семейство Джарндис е представена от две сестри. По-голямата сестра е била сгодена за Бойтърн, ексцентричен приятел на Джон Джарндис. Друга е имала връзка с капитан Худън и е родила извънбрачна дъщеря. По-голямата сестра лъже младата майка, като я уверява, че детето е починало при раждането. Тогава, след като се разделя с годеника си Бойтърн, със семейството и приятелите си, по-голямата сестра заминава с момиченцето за малък град и го възпитава в скромност и строгост, вярвайки, че само това заслужава едно дете, родено в грях. Впоследствие младата майка се жени за сър Лестър Дедлок. След дълги години, прекарани в спокоен брачен затвор, Тълкингхорн, адвокат на семейство Дедлок, показва на лейди Дедлок някои нови, не особено важни документи по делото Джарндис. Тя проявява необичаен интерес към почерка, с който е преписан единия документ. Опитва се да представи въпросите си за писаря като обикновено любопитство, но почти веднага припада. Това е достатъчно за мистър Тълкингхорн да започне свое разследване. Той тръгва по следите на един писар, някой си Немо (което на латински означава „Никой“), но не го намира жив: Немо току-що е умрял в мизерна стаичка в къщата на Крук от твърде много опиум, който по това време е по-достъпен от сега. В стаята не е намерено нито парче хартия, но Крук успява да открадне връзка с важни писма още преди да доведе Тълкингхорн в стаята на наемателя. При разследването на смъртта на Немо се оказва, че никой не знае нищо за него. Единственият свидетел, с когото Немо разменял приятелски думи, малкият уличен метач Джо, не бил допуснат от властите да свидетелства. Тогава мистър Тълкингхорн го разпитва като частно лице.

От вестникарска статия лейди Дедлок научава за Джо и идва при него, преоблечена като френската си прислужница. Тя дава пари на Джо, когато той ѝ показва местата, свързани с Немо (когато е разпознала като капитан Худън по почерка); и най-важното е, че Джо я отвежда до гробището с железните врати, където е погребан Немо. Разказът на Джо достига до Тълкингхорн, който му прави очна ставка с прислужницата Ортанс, облечена в роклята, използвана от лейди Дедлок, когато посещава тайно Джо. Джо разпознава дрехата, но е напълно сигурен, че този глас, ръката и пръстените не принадлежат на предишната жена. Това потвърждава предчувствието на Тълкингхорн, че тайнствената посетителка на Джо е била лейди Дедлок. Тълкингхорн продължава своето разследване, като се уверява, че полицията е казала на Джо "да не се задържа тук", защото не иска другите да развържат също езика му. (Ето защо Джо се озовава в Хертфордшир, където се разболява и Бакет, с помощта на Скимпъл, го извежда от къщата на Джарндис.) Тълкингхорн идентифицира постепенно Немо с капитан Худън, подпомогнат от иззетото от кавалериста Джордж писмо, написано от капитана. Когато всичко идва на мястото си, Тълкингхорн разказва историята в присъствието на лейди Дедлок, но сякаш че се отнася за други хора. Осъзнавайки, че тайната е разгадана и че е в ръцете на Тълкингхорн, лейди Дедлок идва в стаята на адвоката в селското имение на Дедлок, Чесни Уолд, за да го разпита за намеренията му. Тя е готова да напусне къщата, съпруга си и да се махне. Но Тълкингхорн ѝ казва да остане и да продължи да играе ролята на светска жена и съпруга на сър Лестър, докато той, Тълкингхорн, не вземе решение в подходящия момент. Когато по-късно той казва на милейди, че има намерение да разкрие мъжа от нейното минало, тя не се връща от разходка дълго време и същата нощ Тълкингхорн е убит в къщата си. Тя ли го е убила?

Сър Лестър наема детектива Бакет да открие убиеца на неговия адвокат. Първоначално Бакет подозира кавалериста Джордж, който е заплашил Тълкингхорн пред свидетели, и го арестува. След това изглежда, че много улики сочат към лейди Дедлок, но всичките се оказват неверни. Истинската убийца е Хортанс, френската прислужница, тя помага доброволно на Тълкингхорн да разбере тайната на бившата си госпожа, лейди Дедлок, а след това го намразва, когато той не ѝ плаща достатъчно за услугите и освен това я обижда, като я заплашва със затвор и буквално я изритва от дома си.

Адвокатът мистър Гапи също води свое разследване. По лични причини (влюбен е в Естер), Гапи се опитва да получи писмата от Крук, за които подозира, че са попаднали в ръцете на стареца след смъртта на капитан Худън. Той почти постига своето, но Крук умира от неочаквана и ужасна смърт. Така писмата, а с тях и тайната за любовната връзка на капитана с лейди Дедлок, и тайната за раждането на Естер се озовават в ръцете на изнудвачи, водени от стария Смолуид. Въпреки че Тълкингхорн купува писма от тях, след смъртта му те се опитват да измъкнат пари от сър Лестър. Детективът Бакет, третият разследващ, опитен полицай, иска да разреши случая в полза на Дедлокови, но в процеса е принуден да разкрие на сър Лестър тайната на съпругата му. Сър Лестър обича жена си и не може да не ѝ прости. Но лейди Дедлок, която Гапи предупреждава за съдбата на писмата, вижда в това наказващата ръка на Съдбата и напуска къщата си завинаги, без да узнае как съпругът ѝ е реагирал на нейната „тайна“.

Сър Лестър изпраща Бакет по гореща следа. Той взема Естер със себе си, като знае, че е дъщеря на милейди. В снежна буря те проследяват пътя на лейди Дедлок до къщата на един тухлар в Хертфордшир, недалече от Студения дом, където лейди Дедлок отива да види Естер, без да знае, че тя е през цялото това време в Лондон. Бакет разбира, че малко преди него две жени са напуснали къщата на тухларя, едната на север, а другата на юг, към Лондон. Бакет и Естер тръгват след онази, която е отишла на север, и я следват дълго време в снежна буря, докато хитрият Бакет внезапно не решава да се върне и да потърси следите на другата жена. Тази, която отива на север, е облечена в роклята на лейди Дедлок, но на Бакет му стана ясно, че жените може да са се преоблекли. Той е прав, но двамата с Естер се появяват твърде късно. Лейди Дедлок, облечена като бедна жена, стигна до Лондон и се отправя към гроба на капитан Худън. Вкопчена в железните пръти на решетката, тя умира, изтощена и незащитена, след като е изминала стотици мили без почивка през ужасната снежна буря.

От този прост преразказ става ясно, че детективската фабула на книгата отстъпва пред нейната поезия.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.