вторник, юни 20, 2023

ВЛАДИМИР НАБОКОВ / ЛЕКЦИИ ПО ЗАПАДНА ЛИТЕРАТУРА - 17

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

ДО ТУК:

ВЛАДИМИР НАБОКОВ / ЛЕКЦИИ ПО РУСКА ЛИТЕРАТУРА

ЛЕКЦИИ ПО ЗАПАДНА ЛИТЕРАТУРА

ДЖЕЙН ОСТИН: “МЕНСФИЙЛД ПАРК“1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13.

ЧАРЛЗ ДИКЕНС: “СТУДЕНИЯТ ДОМ“ - 1, 2, 3

„ЛЕКЦИИ ПО ЗАПАДНА ЛИТЕРАТУРА“ В „БИБЛИОТЕКА НА ПАВЕЛ НИКОЛОВ“

ЧАРЛЗ ДИКЕНС (1812-1870) - “СТУДНИЯТ ДОМ“ (1852—1853)

(Продължение)

* * *

В „Студения дом“ има три основни теми.

1. Темата за Канцлерския съд, която се развива около отчайващо скучния процес „Джарндисови срещу Джарндисови“ и е символизирана от лондонската мъгла и затворените в клетка птички на мис Флайт. Представя се от адвокати и безумни страни по делото.

2. Темата за нещастните деца и отношенията им с тези, на които помагат, и с родителите им, в по-голямата си част измамници и ексцентрици. Най-нещастният от всички е бездомникът Джо, вегетиращ под отвратителната сянка на Канцлерския съд и несъзнателно участващ в мистериозен заговор.

3. Темата за тайната, за романтичното преплитане на разследванията, които се водят последователно от трима детективи – Гапи, Талкингхорн, Бакет и техните помощници. Темата за тайната води до нещастната лейди Дедлок, майката на извънбрачната Естер.

Фокусът, който ни демонстрира Дикенс, се състои в това тези три топки да се държат в равновесие, да се жонглира с тях, да се разкриват връзката им, да не се оплетат конците.

Опитах се да изобразя с линии в диаграма многото пътища, по които тези три теми и техните изпълнители са свързани в сложното движение на романа. Тук са отбелязани само няколко герои, въпреки че списъкът им е огромен: само децата в романа са около тридесет. Може би трябва да се съедини Рейчъл, която знае тайната за раждането на Естер, с един от измамниците, преподобния Чадбанд, за когото Рейчъл се е омъжила. Хоудън е бивш възлюбен на лейди Дедлок (наричан още Немо в романа) и баща на Естер. Тълкингхорн, адвокатът на сър Лестър Дедлок, и Бакет са детективи, които се опитват да разкрият тайната, не без успех, което случайно води до смъртта на лейди Дедлок. Детективите намират помощници като Ортанз, френската прислужница на милейди, и стария негодник Смолуид, шуреят на най-странния и неясен герой в цялата книга – Крук.

Мисля да проследя тези три теми, започвайки с Канцлерския съд-мъглата-птичките-лудия ищец; наред с други обекти и създания ще разгледаме обезумялата старица мис Флайт и ужасяващия Крук като представители на тази тема. След това ще премина подробно към темата за децата и ще покажа най-добрата страна на нещастния Джо, както и гнусния измамник, уж голямо дете - мистър Скимпъл. След това ще разгледаме темата за тайната. Обърнете внимание: Дикенс е едновременно магьосник и художник, когато разглежда мъглата на Канцлерския съд, обществена личност – отново комбинирана с художник – по темата за децата и много интелигентен разказвач по темата за тайната, която движи и насочва повествованието. Художникът е този, който ни привлича; затова, след като анализирам най-общо трите основни теми и характерите на някои от героите, ще пристъпя към анализ на формата на книгата, нейната композиция, стил, нейните художествени средства, магията на езика. Естер и нейните поклонници, невероятно добрият Удкърт и убедително донкиходстващия Джон Джарндис, както и такива видни личности като сър Лестър Дедлок и други, ще бъдат за нас много занимателни.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.