вторник, април 04, 2023

ВЛАДИМИР НАБОКОВ / ЛЕКЦИИ ПО ЗАПАДНА ЛИТЕРАТУРА - 6

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

ДО ТУК:

ВЛАДИМИР НАБОКОВ / ЛЕКЦИИ ПО РУСКА ЛИТЕРАТУРА

ЛЕКЦИИ ПО ЗАПАДНА ЛИТЕРАТУРА

ДЖЕЙН ОСТИН: 1, 2, 3, 4, 5

„ЛЕКЦИИ ПО ЗАПАДНА ЛИТЕРАТУРА“ В „БИБЛИОТЕКА НА ПАВЕЛ НИКОЛОВ“

ДЖЕЙН ОСТИН (1775-1817)

“МЕНСФИЙЛД ПАРК“ (1814 г.)

(Продължение)

***

Содъртънското приключение дава рядката при обикновени условия възможност да общуват насаме не само Мария и Хенри Крофърд, но и Мери Крофърд и Едмънд. И двете двойки използват случая, за да се уединят от останалите. Мария и Хенри се промъкват между оградата и затворената врата и се скриват в горичката отсреща, докато Рашуърт търси ключа, а Мери и Едмънд бродят из парка, уж определяйки неговите размери, докато нещастната изоставена Фани седи сама на пейката. Мис Остин е подбрала прецизно мястото на действието и романът протича в тези глави като пиеса. Три групи изпълнители се появяват на сцената една след друга:

1. Едмънд, Мери Крофърд и Фани.

2. Хенри Крофърд, Мария Бертрам и Рашуърт.

3. Джулия, устремила се да търси Хенри и изпреварила мисис Норис и мисис Рашуърт.

Джулия иска да се поразходи из парка с Хенри; Мери иска да поскита с Едмънд, който от своя страна иска същото; Мария се стреми да остане насаме с Хенри, това иска и Хенри; заветните мисли на Фани са, разбира се, за Едмънд.

Действието може да се раздели на сцени:

1. Едмънд, Мери и Фани навлизат в „гъсталака“ на гората – в действителност горичка – и разговарят за свещеници (Мери е потресена, когато чува в домашната църква, че Едмънд очаква посвещаване в сан; тя не знае, че той се готви да стане свещеник и съвсем не вижда бъдещия си съпруг в тази роля). Те се отправят към пейката и Фани пожелава да поседи и да си почине.

2. Фани остава на пейката, а Едмънд и Мери отиват в недокоснатата част на парка. На пейката Фани ще седи сама цял час.

3. Към нея се приближава втората група изпълнители - това са Хенри, Мария и Рашуърт.

4. Рашуърт отива за ключа. Хенри и мис Бертрам отначало остават, но след това изоставят Мери, за да огледат горичката от другата страна на оградата.

5. Те се промъкват между вратата и оградата и се скриват в горичката. Фани отново е сама.

6. Появява се Джулия, предният отряд на третата група изпълнители. Тя се среща с Рашуърт, който бърза към дома си за ключа. Като говори малко с Фани, Джулия също се промъква набързо между затворената врата и оградата, „вглеждайки се в парка“. По пътя за Содъртън Крофърд ѝ обръща внимание и сега тя ревнува.

7. Фани седи сама, докато задъханият Рашуърт не се появява с ключа. Среща на двамата изоставени.

8. Рашуърт отключва вратата и също отива в горичката. Фани е отново сама.

9. Фани решава да отиде да търси Едмънд и Мери и ги среща да се връщат откъм алеята с дъбовете, чиято съдба е обсъдена по-рано.

10. Тримата тръгват към къщата и срещат изостаналите от третата група мисис Норис и мисис Рашуърт, които току-що са тръгнали.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.