неделя, април 30, 2023

ВИКТОР СУВОРОВ / ПАРАЛЕЛЕН МАРШРУТ / ГЛАВА 8

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

В своя Телеграм канал Виктор Суворов започна да публикува глави от замислена преди време от него книга, която не е довършил, но явно смята да я довърши, ако към нея се присъединят почитатели, които биха искали да я прочетат до края... Тук ще публикуваме последователни глави от книгата, пък – докъдето стигнат... (Павел Николов)

ДО ТУК: ПРОЛОГ, ГЛАВА 1, ГЛАВА 2, ГЛАВА 3, ГЛАВА 4, ГЛАВА 6, ГЛАВА 7

ГЛАВА 8

1.

Широките пътища в равнините останаха отзад. Тук, в планинското подножие, пътищата са тесни, криволичещи. Вдясно - скала като неразрушима стена, вляво - пропаст. След това - обратното: скала отдясно, пропаст отляво. И кой знае какво има зад завоя: стръмно изкачване или също толкова зловещо стръмно спускане.

И като се изкачиш до следващия проход, се открива панорама от десетки километри. Отдъхни си, наслади се на картината. Сега пътят върви надолу.

По-нататък - ново изкачване, по-високо от предишното.

Много прилича на графика с бързо нарастващи доходи: крива нагоре, след това малък спад и отново покачване, но само че по-високо и по-стръмно от предишното.

Скитникът преодоля още едно било и пред него се отвори широка долина. В центъра - езеро. От близката, източната страна - ферма. Има обширен стопански двор: гараж, складове, хранилища. Там е и къщата на управителя. Красота, направо сядай и рисувай картина.

А в по-далечната страна - скали, водопад и къщата на собственика зад тухлена стена.

Скитникът огледа цялото това великолепие и реши вътрешно: това е границата. Това е последното постоянно човешко обиталище в подножието на планината.

По-нататък няма пътища.

По-нататък има само пътеки. Нагоре и нагоре.

2.

- Имате ли нужда от работна ръка?

- Какво?

- Работна ръка, питам, трябва ли ви?

Едрият мъжага с широкопола шапка, с тежък револвер Webley на колана си, огледа с преценяващ поглед дрипльото и се усмихна:

- Зависи каква.

- А кой е тук стопанинът?

- За какво ти е стопанинът?

- Искам работа.

- Няма стопанин.

- И как я карате без стопанин?

- Стопанин няма. Но има стопанка.

- И къде е тя?

- Няма я. Още не е идвала. Нито веднъж не сме я виждали. На тебе за какво ти е?

- Нали казах: търся работа.

- Стопанката с такива дреболии няма да се занимава. Затова в имението има управител.

- И къде да намеря този управител?

- Пред тебе е.

- Ами тогава да попитам направо: имате ли нужда от работна ръка?

- Имаме нужда. Нека бъде така. Иди там, при работилниците. Ще попиташ за Фернандо. Това е моят заместник. Ще кажеш, че те е пратил Естебан. Фернандо да хвърли въшливите ти дрехи в огъня. Да те подстриже до голо и да те обръсне. След това ще се изкъпеш в банята. Ще ти дадат стари войнишки дрехи и обувки. Не искам да ми донесеш някакви паразити. А утре сутринта – на работа. Работата е тежка. Само на винарските етикети рисуват накичени смеещи се момичета с кошници грозде. А тук трябва работа до скъсване. От сутрин до вечер. Но плащаме щедро. И храним. И поим. Ясно ли е?

- Ясно.

- А на мене, скитнико, не ми е ясно всичко. Как се казваш? Забрави да се представиш.

- В различни страни ме наричат различно: Анджей, Андрей, Андрю.

- А фамилия?

- Кохановски.

- Ето, Анджей-Андрей-Андрю Кохановски, запознахме се. Като се подстрижеш, избръснеш, изкъпеш и преоблечеш, иди в кухнята. Нека те нахранят. Че очите ти светят като на изгладнял вълк.

3.

Като острижеш до голо рошав скитник, обръснеш брадат и мустакат човек, като измиеш потъналия в мръсотия с гореща вода, като го насапунисаш три пъти и го търкаш безмилостно с кърпа, като го облечеш в стара, но чисто изпрана войнишка униформа без пагони, като обуе износени, но здрави армейски обувки с дебели подметки, ще се получи съвсем различен човек.

Но това не е всичко. Трябва да направиш нещо, за да угасне гладната светлина в очите му.

Да има сега за него пържени картофи в цвърчащ тиган, че и три баварски кремвирша. Но готвачката Алехандра, съпругата на управителя, отхвърли решително тази възможност: той, като дистрофик, трябва да бъде хранен с пилешки бульон. Малко по малко.

4.

След продължително гладуване чаша горещ бульон действа на изтощения организъм като пълна чаша с „Фернет Бранка“.

А „Фернет Бранка“, ако някой не е наясно – е същински балсам. Алкохолно съдържание 39-40 процента. Но има и 43.

Не беше пил сеньор Анджей-Андрей-Андрю Кохановски нито грам фернет. Стигаше му и чашка бульон. Разля се топлина по душата му, след това и по тялото му.

Фернандо, помощникът на управителя, му показа къде да спи: в сеновала има брезент.

Покривът над сеновала е керемиден.

Добре, че не е железен. Опитай се да спиш под железен нажежен покрив. Веднага ще се опържиш.

Не не че под керемидения покрив е прохладно. Там също е горещо. Но горещината е щадяща.

5.

Очите се залепват, мислите се бъркат. Анджей Кохановски заспива, разбирайки, че е лесно да го заловят сънен: ще вдигне добродушният Фернандо телефонната слушалка и ще позвъни където трябва, ще информира когото трябва, за да бъде разкрит бездомникът.

А тези, на които се полага, могат да проявят интерес. По цяла Аржентина на всеки полицай сега му горят очите, защото има възможност да се отличи. Залавянето на злодея, който през нощта в столичния парк е нападнал самотен беззащитен полицай, при което зверски го е набил, или го е убил, може да бъде много важно нещо, нужно, доходно. И не много сложно.

Положението е следното. Всеки полицай по време на дежурство има на гърдите си едва забележима филмова камера. И камерата фиксира всичко, което става пред въпросния пазител на реда.

Разбира се, излизайки през нощта на, меко казано, незаконен лов, набитият (или убитият) полицейски служител не е сложил камера на гърдите си. Но би могъл да си сложи своя камера, за да може в свободното си време, отдъхвайки си душевно, да се наслаждава, съзерцавайки своите нощни похождения.

Ако полицаят наистина е убит и ако, заради забавление, е снимал с камера нощните си приключения, последните му в живота сблъсъци са безусловно фиксирани там. И цялата полиция на Аржентина има в момента точна инструкция кого именно трябва да търси и залови.

От друга страна, всичко се беше случило в тъмен парк. Камерата би могла да не улови детайлите. А може би и изобщо не е имало такава.

Как сега скитникът да уравновеси сигурността в безнаказаността с гнетящия товар на съмнението?

Би трябвало Анджей Кохановски да оцени трезво създалото се положение, да не спи, а да се отдалечи в планината.

Но няма сили да разтвори чугунените си клепачи. Тежък сън го покрива като с дебело топло пухено одеяло. И няма сили да се изтръгне от тази сладка дълбина.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.