понеделник, април 03, 2023

ОБРЕЧЕН ОТ ИСТОРИЯТА КОШМАР

АВТОР: ИВАН БАКАЛОВ, журналист

Който е свикнал с многогодишното клише, че САЩ са агресор, ядрена заплаха, дрънкат оръжие, водят надпреварата във въоръжаването, днес не може да възприеме, че Русия е всичко това. Неспособността да видиш, че в Украйна се извършва нагла и брутална агресия, се нарича когнитивен дисонанс.

И ако кажеш някаква оценка за безобразната война на Путин, започват да ти обясняват как САЩ влезли в Ирак, Афганистан.

Върнахме се на стария виц от съветско време – руският партиен и държавен лидер обяснява на американския президент колко щастливо живеят хората в СССР. Той го пита – А защо са празни магазините? Руският лидер продължава: Колко хубава кола е волгата. Американецът пита: А колко харчи? Руснакът избухва: А вие защо биете негрите?

Това, че САЩ са влезли в Афганистан и са излезли (както и СССР, впрочем, „въведе ограничен военен контингент“ там), това, че САЩ помагаше с оръжие на сирийски бунтовници (както и Русия, впрочем, помагаше на другата страна, включително с ракети), това, че САЩ влезе в Ирак и свали Саддам (подпомаган с оръжие от СССР и България години наред, докато един ден превзе Кувейт) и т. н., всичко това няма как да оправдае агресията на Путин.

НАТО бомбардира Сърбия, значи можело Путин да си бомбардира и да сравнява със земята градове? Да разрушава електроцентрали, да остави хората без ток, да прогони населението, да си завземе половин Украйна, щото му принадлежала през средните векове?

Такъв лидер не може да е морален стожер на света и алтернатива на лошия Запад.

Путин изправя света на ръба с ядрените си заплахи, а го оправдават като напомнят, че САЩ са пуснали атомна бомба през 1945 г.

Живеем тук и сега. През 1945 никой не знаеше още какво е атомна бомба. За създаването ѝ работеха най-големите учени на света, да изпреварят Хитлер, друг смахнат агресор. За руската бомба работеше и Сахаров, носител на Нобелова награда за мир (и орден „Ленин“). Той направи най-мощната бомба – щом е руска, трябва да е най-мощната.

Сега бомбите са много повече и вече не са бомби, а хиперзвукови ракети, с които Путин се хвали.

Този човек ни връща във времето на Първата и Втората световна война. В Европа воюващите страни са забравили тези войни и днес нямат граници помежду си. Путин завзема земи и опъва телени мрежи и минни полета в 21 век.

Той е обречен от историята. И кошмар, който може да е и краят на света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.