събота, април 15, 2023

ВИКТОР СУВОРОВ / ПАРАЛЕЛЕН МАРШРУТ / ГЛАВА 2

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

В своя Телеграм канал Виктор Суворов започна да публикува глави от замислена преди време от него книга, която не е довършил, но явно смята да я довърши, ако към нея се присъединят почитатели, които биха искали да я прочетат до края... Тук ще публикуваме последователни глави от книгата, пък – докъдето стигнат... (Павел Николов)

ДО ТУК: ПРОЛОГ , ГЛАВА 1

ГЛАВА 2

1.

Само час почивка за банкера. (Вероятно преиначаване на Висоцкий: „Само час почивка за пехотата...“ - бел. П. Н.)

Отърсвайки снежинките от бобровата си яка, Ханс-Ерих Рьомер се връща от мразовития мрак и грохота на вълните към топлината на своите покои, към меката светлина на кристалните лампи, към тишината на библиотеката и на работния си кабинет. Към своите дела.

А делата са много. И в повечето от случаите са неприятни.

2.

Докладва старшият асистент Алекс Кларк.

- Шефе, във Франция е образувано още едно наказателно дело. Срещу тебе лично.

- С това, приятелю Алекс, няма да ме изненадаш и да ме уплашиш. Такива случаи има ту в Австрия, ту в Австралия, или дявол знае къде другаде. Броят им не се знае. Свикнал съм. Какво друго?

- Днес, шефе, както обикновено, непризнати гении от всички бои молят за среща в представителствата на твоята корпорация в Талин, Отава и Женева. Сред тях: изобретателите на вечни двигатели; геолози, готови да открият неизследвани запаси от уранова руда, нефт, газ, живак, платина и диаманти; археолози, които обещават да намерят съкровищата на тамплиерите; режисьори и сценаристи с предложения да зашеметят света с най-добрите филм на всички времена и народи; финансисти, решени да инвестират твоите милиарди в печеливш бизнес; нигерийски депутат с някакъв тъмен замисъл; адвокатска кантора, готова да защитава твоите интереси в Хага безплатно; и както обикновено – цял табун от красиви дами, нетърпеливи да ти кажат нещо важно.

- Както обикновено. Да вървят всичките, Алекс, по дяволите, на майната си или още по-нататък.

- Но има и добра новина. Нека ти напомня за един малък проект. По твое нареждене ние изкупуваме чрез поставени лица земя в Аржентина, в подножието на Кордилерите. Вече успяхме да оформим значителна ивица от почти триста километра от север на юг, включваща големи и малки парцели земя. Широчина - къде десет, къде двадесет и къде цели тридесет километра. По-нататък на запад има хълмове, на които не живеят хора. Има гъсти гори, по-високо – редки горски площи, по-нататък - алпийски ливади, още по-нагоре и по-високо - пустинни склонове и сипеи, след това - отвесни стръмни места и високи върхове, покрити с вечен лед. Зад първото било от върхове се крие друго по-стръмно и по-високо, а зад него - трето и четвърто. Всичко това, шефе, също е твое. Защото до онези хълмове, до тези гъсти гори и алпийски поляни, до онези сипеи и стръмни места е възможно да се стигне само през територии, които са частна собственост на някакви лица и фирми, а всъщност са собственост на човека на име Ханс-Ерих Рьомер.

- Благодаря. Сетих се за този проект. Продължавай.

- Но на едно място твоите владения в Южните Кордилери са разкъсани на две части. Погледни картата. Тук минава ждрелото. През ждрелото, от планинските ледници към равнината от запад на изток, тече буйна река, влива се в езеро, а в другия край на езерото реката продължава и тече по-нататък. Но някой отдавна е създал ферма, гаражи, къща на управителя на източния бряг на езерото и е засадил лозя по склоновете. А къщата на собственика е преместена на запад, по-високо в планината, от другата страна на езерото до водопада. Ако успеем да купим това имение и тези големи лозя, двете огромни части на вашите владения ще се слеят в едно. И тогава по цялата дължина на владенията никой няма да има свободен път до подножието и по-нататък в планината. Тогава планините в този район, до най-снежните върхове и след тях, ще бъдат ваши.

- И какъв е проблемът?

- Опитахме се да купим тази гроздова ферма, но не успяхме да намерим собственика. Той е починал отдавна. Тези земи, в съответствие със завещанието му, трябва да бъдат прехвърлени на някого, но в продължение на няколко години там не се е появявал нов собственик.

- Защо?

- Отговорът, шефе, може да бъде само един: завещанието е оформено за малолетен наследник, който не знае за наследството.

- Съгласен. Това е най-простото обяснение. И може би единственото.

- По най-различни начини се опитвахме да научим кой е този наследник. Завещанието, както успяхме да разберем, се пази в централния офис на нотариалната кантора „Nurnberg“. Опитите да проникнем в тайната на завещанието бяха неуспешни. В този офис знаят как да пазят тайна: завещанието е запечатано в плик и скрито в сейф. Може да се отвори само след известно време. Но ние не паднахме духом. Сметката е проста: няма за къде да бързаме. А наследникът, който и да е той, все някога трябва да навърши определената възраст. Най-вероятно това са осемнадесет години или по-вероятно двадесет и една години.

- Логично.

- Собственикът на фермата е починал отдавна. Много време е минало от този момент. Наследникът, предполага се, един ден ще навърши пълнолетие, ще получи наследството и тогава името му вече няма да се пази в тайна. Такава сметка си правеха моите подчинени. И те, шефе, не сбъркаха в предположението си.

- Значи в момента името на наследника не е тайна?

- Да. Само че това не е наследник, а наследница.

- Гражданка на коя държава?

- Всички родени в Аржентина - испанци и поляци, българи и германци, ирландци и португалци - са аржентинци, независимо от това на какъв език са чуруликали техните родители. Тази млада жена е родена в страната на безкрайните простори, на бистрите реки, на гъстите гори и на заснежените върхове, затова нейната националност е argentinos. Фамилията ѝ е почти невъзможна за произнасяне. Нещо полско, българско или украинско. Ти знаеш какви фамилии се срещат понякога там, ще си счупиш езика. Името ѝ също е странно. Но е по-лесно да се произнесе - Оксана. С ударение на втората сричка.

3.

- Сеньорита, вие се казвате Оксана, нали?

- Да, сеньор.

- Нека се представя. Заместник-директор съм на нотариалната кантора "Nurnberg". Ето ми визитката. Имам новина за вас.

- Съжалявам, но бързам. Днес имам важна лабораторна работа.

- Зная, зная. Но можете да пропуснете важната лабораторна работа. Има и радикално решение. Остава много малко време до защитата на дипломата ви, но вие, сеньорита, имате щастливата възможност да не я защитите. Можете да напуснете университета без съжаление, завинаги да забравите не само за лабораторните упражнения, изпитите и тестовете, но и за дипломата.

- И защо?

- Защото днес имате рожден ден. Моля, приемете моите поздравления.

- Приемам ги.

- Полага ви се подарък. И аз ви го доставих. На ваше име е оставено наследство.

- Кога и от кого?

- Наследството ви е оставил ваш далечен роднина. Напълно самотен. Нямало на кого да остави това наследство освен на вас. Търсил е някого дълго време. И един ден открил името ви. Тогава сте били само на няколко години. Без да ви уведоми, той написал завещание, което се пази в нашата нотариална кантора.

- Кога е починал?

- Отдавна. Оставяйки наследството, се е страхувал да не развали детството и младостта ви с придобити даром пари или с очакването да ги получите. Затова се е разпоредил да не се съобщава предварително за това наследство: ще дойде момент и тогава наследницата ще получи всичко. И този ден дойде. Още веднъж, поздравления и моля, елате в колата ми. Трябва да спазим официалните формалности.

4.

Централният офис на нотариалната кантора "Nurnberg" в центъра на големия град Буенос Айрес.

Дванадесетият етажа.

Сградата се охранява от надменен портиер, облечен в ливрея, извезана със злато, и два страшни гранитни лъва, легнали до главния вход.

Огледалният асансьор изкачва сеньоритата на седмия етаж.

Коридорите са широки и светли.

Наследницата не трябва да чака в приемната: генералният директор я посреща на входа на офиса си.

- Влезте, седнете.

- Благодаря ви, сеньор.

— След като бъдат изпълнени всичките формалности, вие, сеньорита, ще влезете във владение на имение и голямо лозе.

- А къде е това имение?

- В планинското подножие. Погледни картата. От бреговете на океана на запад са необятните пространства на Аржентина, нашата велика Сребърна страна. Цялата околност е безкрайна равнина, прорязана от реки. А още по на запад започват хълмовете. Те се издигат, превръщайки се в могъщи планински вериги. Колкото по-на запад, толкова по-високи са планините, толкова по-малко хора има. Вашата, сеньорита, лозарска ферма е далече, далече сред планините. Ето и снимки от космоса: необятни лозя по склоновете, от едната страна на езерото - ферма, къщата на управителя и къщата на неговия помощник. И къщата на собственика на западния бряг близо до водопада. Този водопад носи чистата вода на високопланинските ледници към езерото. В тази лозарска ферма, сеньорита, живее със семейството си управителят Естебан. Неговият помощник Фернандо също живее там със семейството си. А по време на беритбатан а гроздето има шестдесет, седемдесет, дори цели сто наети работници.

- И колко струва цялото това стопанство?

- Според най-скромните оценки около един милиард песо. Или, в най-твърда валута, тринадесет и половина милиона швейцарски франка. Но…

5.

- Надявам се, Алекс, че вече имаш не отсега план за действие?

- Да, шефе. Тук всичко е просто. Тази Оксана ще трябва да плати данък върху наследството, което получава. Но тя няма пари. Затова тя или ще обяви фермата за продажба и тогава моите момчета ще спечелят всеки търг. Или ще търси кредитор. Тук ще се намери, разбира се - съвсем случайно, добра фирма и ще ѝ даде пари на кредит.

- А след това?

- След това ще се удави благополучно в езерото. Или ще падне от някоя скала. Тя няма роднини, дължи много пари, а този, който е дал парите, ще получи имението като обезщетение.

- Но името на кредитора...

- Шефе, цялата тази история няма нищо общо с тебе. Имам на разположение тези хора, на чието име ще бъдат регистрирани всичките въпросни дела. Никакви компютри няма да могат да разберат, че в крайна сметка тази земя е станала твоя.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.