вторник, май 16, 2023

ВЛАДИМИР НАБОКОВ / ЛЕКЦИИ ПО ЗАПАДНА ЛИТЕРАТУРА - 12

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

ДО ТУК:

ВЛАДИМИР НАБОКОВ / ЛЕКЦИИ ПО РУСКА ЛИТЕРАТУРА

ЛЕКЦИИ ПО ЗАПАДНА ЛИТЕРАТУРА

ДЖЕЙН ОСТИН: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

„ЛЕКЦИИ ПО ЗАПАДНА ЛИТЕРАТУРА“ В „БИБЛИОТЕКА НА ПАВЕЛ НИКОЛОВ“

ДЖЕЙН ОСТИН (1775-1817)

“МЕНСФИЙЛД ПАРК“ (1814 г.)

(Продължение)

***

Обръщайки се към принципите на изграждане на разглеждания роман, трябва да отделим внимание на някои характеристики на „Мансфийлд парк“ (срещащи се и в други произведения на мис Остин), които могат да бъдат открити в силно развита форма и в „Студеният дом“ (а също и в други произведения на Дикенс). Това едва ли може да се счита за пряко влияние на Остин върху Дикенс. Тези черти и у двамата са от областта на комедията – комедията на нравите, за да бъдем по-точни – и са типични за сантименталния роман от XVIII и XIX век.

Първата обща черта за Джейн Остин и Дикенс е младата героиня във вид на лакмусова хартия – Пепеляшка, възпитаница, сираче, гувернантка и т. н., през чиито очи, чрез чието възприятие се виждат останалите герои. Друга характерна и очевидна прилика е похватът (лесно се вижда у Джейн Остин) да се отбелязват несимпатичните или малко симпатичните герои с някаква смешна черта в навиците, привичките или природната им даденост и да се вади тази черта на показ всеки път, когато въпросният герой се появява. Веднага ни идват на ум два примера: мисис Норис с нейната пресметливост и лейди Бертрам с нейния мопс. Мис Остин разнообразява майсторски картините, като променя, така да се каже, осветлението: действието се развива и героите получават някой и друг допълнителен нюанс, но като цяло тези комедийни герои, като в пиеса, носят със себе си всеки свой смешен недостатък през целия роман, от сцената към сцената. По-нататък ще видим, че Дикенс използва същия метод.

За да открием третото сходство, трябва да се обърнем към сцените от Портсмут. Ако Дикенс беше писал преди Остин, бихме могли да кажем, че семейство Прайс е изобразено с тоналността на Дикенс и че образите на децата там са свързани с детската тема, която преминава през целия роман „Студеният дом“.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.