неделя, май 21, 2023

CABINET CARDS ОТ КРАЯ НА XIX ВЕК

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVERYDAY

ПРЕВЕЛ ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

През деветнадесети век бързо развиващата се технология на фотографията революционизира популярните медии и тяхното потребление. Някога сложна, тромава и скъпа, до 1900 г., когато Kodak представя популярния и много по-достъпен фотоапарат Box Brownie, фотографията се превърнала в част от ежедневието, оказвайки влияние върху начина, по който хората виждат себе си и света, буквално и преносно. Но точно преди изобретяването на фотоапарата Brownie, през последните десетилетия на деветнадесети век, технологията cabinet cards (много тънки снимки, които се залепяли върху картон - бел. П. Н.) е повсеместна.

Сabinet cards са основният формат в Америка за фотографски портрети през последните три десетилетия на деветнадесети век. Евтини и правени с дузини, те превръщат снимането на нечий портрет или на официално събитие, което снимане се случвало веднъж или два пъти в живота, в обичайна снимачна практика за споделяне със семейството и приятелите.

Бележка на Павел Николов: Както ще забележите, някои от тези снимки имат определено хумористичен характер; има също така и фотомонтажи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.