събота, май 20, 2023

СЕДЕМ КНИГИ НА НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ ЗА ЛИТЕРАТУРА

ИЗТОЧНИК: СНОБ

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

ДЖОН ГОЛСУЪРТИ, „САГА ЗА ФОРСАЙТОВИ“

Наричат тази книга английската "Война и мир" (авторът признава, че е препрочитал Толстой, преди да я напише). Прозаикът и драматург Голсуърти работи над мащабната история на семейство Форсайт повече от 15 години и през 1932 г. Нобеловият комитет я признава за "върх" в творческия път на писателя. Книгата е многократно филмирана и дори в ежедневието се появява терминът "форсайтизъм", което означава материална сигурност, заедно със снобизъм, алчност и арогантност. Сагата за Форсайтови е епос, който обединява съдбите на няколко поколения и описва острите социални проблеми на онова време.

ТОМАС МАН, „БУДЕНБРОКОВИ“

Още един мащабен семеен роман, от който между другото също се вдъхновява Голсуърти. За него през 1929 г. немският писател и есеист Томас Ман получава Нобелова награда: комитетът нарича книгата „велика“ и отбелязва, че тя се е превърнала в „класика на съвременната литература“. Публикувана за първи път през 1901 г., книгата разказва историята на няколко поколения богати, могъщи търговци от Любек - техният живот и бавният им упадък. Читателят преминава през дълъг път на възход и падение заедно с Буденброкови: от могъщите и твърди основатели на династията до техните внуци, подвластни на пороците и слабостите. Това е не само сага за вътрешни страсти и любов, но и история за това как алчността и користолюбието могат да заличат всичко човешко във всяка душа.

КАЗУО ИШИГУРО, „НИКОГА НЕ МЕ ОСТАВЯЙ“

Ишигуро е британски писател от японски произход, сред чиито награди са не само Нобеловата, но и наградата „Букър“ (за „Остатъкът от деня“ – бел. П. Н.). Неговият прочут антиутопичен роман „Никога не ме оставяй“ е книга на годината на „Time“ и е класиран на четвърто място сред 100-те най-велики книги на 21 век от „The Guardian“. Романът разказва историята на една жена, която си спомня своите приятели и детството, прекарано в привилегирован интернат. Деца, предназначени за донорство на органи, се възпитават в закрито учебно заведение. Откъснати от света, те, съзрели и напуснали стените на приюта, се сблъскват с жестоката реалност.

ДЖОН СТАЙНБЕК, „ГРОЗДОВЕТЕ НА ГНЕВА“

Романът на Джон Стайнбек „Гроздовете на гнева“ е изключителна проза от 1939 г., за която американският писател получава първо наградата „Пулицър“, а след това и Нобелова награда (комитетът отбеляза както тази творба, така и „Зимата на нашето недоволство“). Сюжетът е изграден около семейство разорени фермери, които са принудени да напуснат дома си в Оклахома, за да търсят работа и препитание. Наоколо цари Голямата депресия, улиците са пълни с милиони безработни и гладуващи хора, едва може да се препечели долар за цял ден, а всичко, което имат главните герои е известният Road 66 към Калифорния. Но има ли наистина светло бъдеще за тях?

МО ЙЕН, „ЖАБА“

През 2012 г. китайският писател Мо Йен (чийто псевдоним означава „бъди тих“ на китайски) е награден от Нобеловия комитет за неговия „халюцинаторен реализъм, който съчетава народните приказки с историята и съвременността“. Година по-рано той спечели наградата „Мао Дун“, най-престижната литературна награда в Китай. Както самият Мо Йен признава, Гарсия Маркес и Фокнър са повлияли най-вече на неговото творчество. „Жаба” е история за това какво чувства човек, когато потъпква своите принципи. Главната героиня Ван Син е акушерка, помогнала на стотици бебета да се родят. Но на мястото на традициите идва нова държавна политика – „едно семейство – едно дете“. Сега тази, чиято професия е свързана с тайнството на раждането, трябва да носи смърт и да разрушава съдби. Героинята търси отговор на въпроса: как да живее с това бреме, дори и да е водена от чувството за дълг и желанието да работи за общото благо?

АНАТОЛ ФРАНС, „ЖАЖДАТА НА БОГОВЕТЕ“

Анатол Франс посвещава произведението си на един от най-трагичните периоди в историята на Френската революция – диктатурата на Максимилиан Робеспиер. Публикуван за първи път през 1912 г., романът разказва за трудния път на дехуманизацията. Събитията в книгата се развиват през 1793 г. Главен герой е художникът Еварист Гамелен, патетичен юноша, който преминава от беден творец до радикален революционер, подкрепящ терора, и съдия, който безмилостно изпраща на гилотината всеки, който му се струва предател. През 1921 г. Франс получава Нобелова награда за „брилянтни литературни постижения, белязани от изтънченост на стила, дълбоко изстрадан хуманизъм и истински галски темперамент“.

АНИ ЕРНО, „ГОДИНИТЕ“

Още един френски автор в списъка, но този път – наш съвременник. Писателката Ани Ерно наскоро се присъедини към редиците на Нобеловите лауреати: през 2022 г. тя беше наградена „за своята смелост и острота, с които разкрива корените, отчуждението и колективните ограничения на личната памет“. Романът "Годините" е идеален за опознаване на нейното творчество. В него, през призмата на собствената си биография, авторката разказва за живота на няколко поколения, за съвременни проблеми, за събития, които ни засягат, и за колективните спомени. Прозата на Ерно е подобна на фотоалбум, състоящ се от изображения, всяко от които представя себе си. Там има място както за лични спомени, така и за проблеми на взаимоотношенията, секса, политиката и всичко онова, без което е невъзможно да се създаде едно общество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.