събота, май 06, 2023

ВИКТОР СУВОРОВ / ПАРАЛЕЛЕН МАРШРУТ / ГЛАВА 9

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

В своя Телеграм канал Виктор Суворов започна да публикува глави от замислена преди време от него книга, която не е довършил, но явно смята да я довърши, ако към нея се присъединят почитатели, които биха искали да я прочетат до края... Тук ще публикуваме последователни глави от книгата, пък – докъдето стигнат... (Павел Николов)

ДО ТУК: ПРОЛОГ, ГЛАВА 1, ГЛАВА 2, ГЛАВА 3, ГЛАВА 4, ГЛАВА 6, ГЛАВА 7, ГЛАВА 8

ГЛАВА 9

1.

В хотел "Елдорадо" доста редовно бият или колят някого. Хората са свикнали. Хората не реагират на кавгите. А и сънят на зазоряване е бездънно дълбок. Така че пронизителният вик на Оксана не събуди никого, а и не можеше да събуди никого.

Имаше само едно изключение.

Самата тя се събуди от собствения си сърцераздирателен писък. Огледа се изумена. И разбра: никой не се промъква по коридора, никой не скърца с вратата и никой не се опитва да влезе в нейната мизерна стая. Целият този ужас е само страшен сън.

Но кошмарът беше много зловещ. Затова не се реши да спи повече. А и сивата зора проблясваше навън.

Пет часа сутринта.

По-точно пет часа и няколко минути.

2.

Точно в осем часа до входа на хотел "Елдорадо" спря мощен джип. Колелетата му са големи, широки. Такива колелета могат да бъдат повредени само леко от куршуми. Но спирането на подобна кола с автоматични откоси няма да се получи. Повредите и дупките в колелетата ѝ са като сачма, ударила слон.

И бронираният корпус също не може да бъде прострелян, както всъщност и дебелите стъкла с изумруден цвят.

Такива коли в тези мизерни квартали никога не е имало.

От колата излязоха двама джентълмени. Влязоха в хотела. Още един остана зад кормилото.

А около необикновения автомобил се трупат зяпачи. Хората оцениха положението. И веднага разбраха. Хората в Аржентина са досетливи.

И как да не се досетиш?

Трябва да се мисли логично: да не би да са дошли преоблечени полицаи? Не, разбира се. Полицията няма такива разкошни бронирани лимузини. Изобщо не е възможно.

Ако не е полицията, тогава кой?

Ами ето кой.

3.

Мобилният телефон иззвъня. И засвири прекрасната мелодия „Танц на малките лебеди“. Гласът на този, който вчера задаваше въпроси за животни и птици, за планини и езера, за императори и фараони, за грешници и праведници, каза, че трябва да вземе всичките си неща и да слезе при администратора.

В мръсната бърлога с гордото име "Елдорадо" асансьор, разбира се, няма. Тя слезе по скърцащите стълби от четвъртия етаж.

Долу я чакаха двамата от луксозната лимузина.

Удивиха се: къде е куфарът? Изразиха готовност да го донесат.

Но се оказа, че тя няма куфар: шлифер в ръката и пътна чанта – това е всичко.

На администратора съобщи, че е платила авансово за три денонощия, но е принудена да напусне хотела сега. Благодари да гостоприемството.

Администраторът каза учтиво, че в хотел „Елдорадо“ действа безпрекословно железен закон: парите предварително. И ако клиентът напусне предсрочно, без да изкара целия срок, парите не му се връщат. Следователно администраторът не може да върне парите за останалите две нощувки, за което се извинява: не е негова прищявка – такъв е редът.

Тя отговори, че разбира всичко, че не иска парите си обратно и че не е мислила да ги иска.

Като вникна в същността на ставащото, един от посрещачите пъхна нещо в ръката на администратора. Той погледна недоверчиво хрустящото листче хартия, украсено с преливащи се шарки, и изведнъж се наведе в дълбок поклон. И веднага се втурна към вратата. Без да престава да се кланя, той я отвори докрай:

- Благодаря, сеньори. Още един път благодаря. Много благодаря. И даже премного. А за вас, сеньорита, винаги ще има свободна стая. Най-добрата. Най-чистата. Най-светлата. Елате пак. Ще бъдете добре дошли.

- Да, разбира се. Непременно.

4.

Какво биха могли да забравят двамата елегантни сеньори в хотел „Елдорадо“?

Влязоха двама, излизат с момиче. Не прилича на разпътница. Тънка, лека, симпатична. И облечена прилично, без предизвикателство.

Какво следва от това?

Правилно. Големите хора не обичат вулгарно гримирани жени, а младички, чистички. И като ученичка да я облечеш, все ще си е същата. Но и така е добра. Като бонбонче. И всичко за нея е ясно. И за позорната ѝ професия. Какво, пита се, е правила в тази дупка цяла нощ? Точно така: криела се е.

За всеки нормален човек, способен да анализира, положението е напълно ясно: момичето, което изглежда толкова коректно, очевидно е отмъкнало от поредния си клиент пръстен с диамант и се е свряло на скришно място в най-мръсната бърлога. Мислела си е глупачката, че няма да я търсят в тези миши дупки. Но яките момчета са разбрали какви ги мисли и веднага я засекли. Не е ли така?

Сега ще я водят да се разправят с нея.

За такива няма милост.

Не трябва да се краде! И с тялото си да търгуваш не е хубаво. Особено на такава възраст!

5.

Колата потегли и изчезна зад ъгъла.

Тя отива към „Alvear Palace“.

Смея да доложа: това е луксозен, най-скъп хотел в Аржентина. Не изключвам: не само в Аржентина, но и в цяла Южна Америка.

Там рядко идват богати хора.

Това място е за много богати.

„Alvear Palace“ е понякога домакин на конференции от най-високо равнище. Случва се президенти на велики държави да идват тук за седмица-две по работа или просто да си починат от държавните грижи.

Безшумният асансьор изкачи сеньоритата и двамата джентълмени до последния етаж. Посрещна ги управителят: това, сеньорита, е вашият апартамент.

Джентълмените се увериха, че всичко е наред, след което си тръгнаха, като казаха накрая, че дрехите, с които сеньоритата е прекарала предишната нощ, трябва да бъдат опаковани в ето онази прозрачна торба и да бъдат изнесени в коридора за унищожаване. Вместо тези дрехи, в стаята до спалнята ѝ има приготвен нов комплект.

6.

Първо, вана. Дълго отпускане в топлата вода с розови листенца. По-нататък - закуска. Часът е едва девет сутринта. Може да слезе долу или да си поръча в стаята.

Решението: в стаята.

Тук, в „Alvear Palace“, има известен в цяла Южна Америка специален начин за приготвяне на омари в конячен сос.

А какво, освен омари, ще пожелае сеньоритата.

И още един въпрос: какво шампанско предпочита сеньоритата сутрин? Имаме широк избор. И какво с шампанското?

7.

Тя потъна в праведен сън.

Заспа дълбоко и бързо.

Това е реакцията на организма при жестоко недоспиване. Предишната нощ беше спала само няколко часа. Спа гладна. Спа тревожен сън, изпълнен с ужасни предчувствия и кошмари.

И ето – президентски апартаменти, гледка от огромна височина към големия град, звъняща тишина, нарушавана само от шумоленето на струята чист студен въздух. Отвън слънцето е ярко, палещо, изгарящо и ослепително, а тук е здрач и ободряваща прохлада.

В щастливите си сънища по неизвестна причина тя се озовава в страна, в която никога не е била, на брега на тихо горско езеро, по водата на което като лодка плува паднало листо от бреза. Тихото езеро се превръща внезапно в най-дълбокото и най-чистото езеро на нашата планета.

А още в тези сънища тя се отправя в миналото хилядолетие, върви по нощните булеварди на някакъв огромен град. Калейдоскопът внезапно променяше картината и тя отново се намира в президентския апартамент на най-скъпия хотел в Аржентина. Отваря вратите на гардероба и се чуди как е възможно за толкова кратко време да се намерят, да се поръчат някъде, да се получат и да се закачат толкова много красиви дрехи, точно такива, каквито харесва, точно тези, които ѝ стават без никакво мерене.

И тя си обяснява насън, че в нашето добро хилядолетие проблеми с това няма и не може да има. Един добър компютър ще намери за части от секундата списъка с всичките покупки на сеньорита за цялата изминала година. Ако трябва - и за всичките предходни години.

Мъдрият компютър знае и предпочитанията, и параметрите ѝ: коприненото бельо да е черно, поне тъмносиньо, от тази фирма и с този размер, роклите - такива и такива, а обувките - с такива предни краища, с такива токчета.

И отново вижда на сън тези гардероби.

Този, който беше поканил сеньорита Оксана на делови преговор, беше предвидил всички обстоятелства за едно предстоящото пътуване, беше преценил всичко. Затова беше поръчал и луксозно кожено палто почти до самите пети, и пухкава шапка, и ръкавици от някаква мека кожа, и мъхнати кожени ботуши, оформени като гумените и дългите, чак до слабините, каквито носят рибарите.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.