четвъртък, декември 14, 2023

ДИМИТЪР СТРАШИМИРОВ / “ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ / „СВЕДЕНИЯ, СЪБРАНИ В НАШИ ДНИ“ / АН. БАШЕВ ДО Д. ПЪШКОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на документи от по-късно време, свързани със съвремието на Васил Левски.

Документите са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 548

Ан. Башев до Д. Пъшков [1]

I

Поп Къстю е умрял през 1882 г.

Първо, можете да проверите в регистрите за умиранията, които се държеха в черквата „Успение пресвета Богородица“ във Вароша. Тия регистри водеха тогава свещениците.

Второ, можете също да проверите в митрополията - в канцеларско дело по даване на енории на свещеници, и там ще има кога е умрял и кой свещеник е нареден на енорията на поп Кръстя. Погребан е в гробищата на Стратеш.

II

Дядо Натанаил гледаше недобре на поп Кръстя. Той въобще, доколкото аз помня, не е служил с поп Кръстя. Ти знаеш, че когато има Архиерейска служба, трябва да съслужват и свещеници.

Дядо Натанаил беше много мек и добродушен човек, та не е чудно поп Кръстя да се е присламчил някак да служи с владиката. Това може би да е станало до деня, в който в-к „Работник“ в Русе излезе със статия през 1881 г., ако се не лъжа, в която даде няколко точки (мотиви), по които се изобличаваше поп Кръстю в предателство на Левски. Поп Кръстю беше енорийски свещеник на Долнокрайската черква „Св. Богородица“, но държеше и с. Смочан. Обаче след статията във в-к „Работник“ той формално със заявление до Митрополията се отказа от с. Смочан и тогава, доколкото помня, с. Смочан се даде на поп Манев и по горните обстоятелства - отказът на поп Кръстя от с. Смочан - ще намерите заявлението му в канцеларското дело в митрополията.

Сведенията, че е умрял поп Кръстю в 1832 г. и че е погребан в гробищата на Стратош, даде ми син му Христо.

III

Поп Кръстю в митрополията идваше много рядко, и то се явяваше при мене (секретаря), а избягваше да се среща с дядо Натанаила.

Една от причините щото дядо Натанаил съвсем рядко да отива в черквата „Св. Богородица" беше, че и поп Кръстю беше свещеник в „Св. Богородица". А дядо Натанаил всеки празник отиваше в черквата „Св. Неделя".

Добре ще сторите да прегледате в митрополията канцеларско дело от 1880-1882 г. Аз станах секретар от 1 август 1888 г. и делата са подредени. Освен това има и входящ дневник от 1 август 1880 г., та по него ще видите прошения или заявления от поп Кръстю и за какво са.

Бае Пъшков

Прости, че забавих горните сведения.

Дадох сведения устно лятос или есенес и на Димитър Страшимиров.

С поздрав

Твой А. Башев

27. II. 1924 г., Плевен

БЕЛЕЖКИ

1. Това са откъслечни бележки, носещи едрия оригинален почерк на Ан. Башев и нахвърляни с молив върху страниците на самото писмо на Д. Пъшков.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.