вторник, септември 19, 2023

ВЛАДИМИР НАБОКОВ / ЛЕКЦИИ ПО ЗАПАДНА ЛИТЕРАТУРА - 28

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

ДО ТУК:

ВЛАДИМИР НАБОКОВ / ЛЕКЦИИ ПО РУСКА ЛИТЕРАТУРА

ЛЕКЦИИ ПО ЗАПАДНА ЛИТЕРАТУРА

ДЖЕЙН ОСТИН: “МЕНСФИЙЛД ПАРК“1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13.

ЧАРЛЗ ДИКЕНС: “СТУДЕНИЯТ ДОМ“ - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14

„ЛЕКЦИИ ПО ЗАПАДНА ЛИТЕРАТУРА“ В „БИБЛИОТЕКА НА ПАВЕЛ НИКОЛОВ“

ЧАРЛЗ ДИККЕНС (1812-1870) - “СТУДНИЯТ ДОМ“ (1852—1853)

III. ПОЯВЯВАЩИЯТ СЕ НА НУЖНОТО МЯСТО АЛЪН УУДКОРТ

В единадесета глава един "мургав млад мъж", хирург, се появява за първи път до смъртното легло на Немо (капитан Хоудън, бащата на Естер). Две глави по-късно се разиграва много нежната и важна сцена, в която Ричард и Ада се влюбват. Точно в този момент – за да се сглоби добре всичко - идва мургавият млад хирург Уудкорт, който е поканен на обяд, и Естер, не без тъга, го намира за „много умен и приятен." По-късно, когато току-що се е появил намек, че Джарндис, белокосият Джарндис, е влюбен тайно в Естер, Уудкорт се появява отново преди да тръгне за Китай. Той заминава за много дълго време. И оставя цветя за Естер. По-късно мис Флайт ще покаже на Естер вестникарска бележка за героизма на Уудкорт по време на едно корабокрушение. Когато едрата шарка обезобразява лицето на Естер, тя се отказва от любовта си към Уудкорт. След това Естер и Чарли отиват в пристанищния град Дийл, за да предложат на Ричард от името на Ада нейното малко наследство, и Естер среща Уудкорт. Срещата е предшествана от възхитително описание на морето и художествената сила на това описание, може би ще примири читателя с това толкова необичайно съвпадение. Неопределимо променената Естер отбелязва: „Той ме съжали толкова много, че едва можеше да говори” и в края на главата: „В този последен поглед прочетох дълбокото му състрадание към мене. И бях радостна от това. Сега гледах на тази, която бях преди, както мъртвите биха гледали на живите, ако се върнат някога отново на земята. Радвах се, че ме помнят с нежност, жалят ме ласкаво и изобщо не са ме забравили" - прелестен лиричен тон, който ни напомня за Фани Прайс.

Друго удивително съвпадение: в „Самотния Том“ Уудкорт среща съпругата на майстора на тухли и – още едно съвпадение – среща Джо, заедно с жената, която също е загрижена за неговата съдба. Уудкорт откарва болния Джо в стрелбището на Джордж. Брилянтно описаната сцена със смъртта на Джо ни кара да забравим за пресилените моменти, които осъществяват срещата ни с Джо чрез перри Уудкорт. В петдесет и първа глава Уудкорт посещава адвоката Воулс, а след това Ричард. Тук се случва нещо любопитно: главата е написана от името на Естер, но тя не присъства по време на разговорите на Уудкорт с Воулс или на Уудкорт с Ричард, описани по най-подробен начин. Въпросът е откъде е разбрала какво се е случило и в двата случая. Проницателният читател трябва неизбежно да стигне до извода, че тези подробности е научила от Уудкорт, когато е станала негова съпруга: тя не можеше да знае за случилото се толкова подробно, ако Уудкорт не е неин много близък човек. С други думи, добрият читател трябва да се досети, че тя ще се омъжи все пак за Уудкорт и ще научи всичките тези подробности от него.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.