вторник, септември 08, 2020

ПИСМА ДО ВАСИЛ ЛЕВСКИ: ТЕТЕВЕНЦИ ДО ЛЕВСКИ. ХРИСТО ИВАНОВ КНИГОВЕЗЕЦА ДО ЛЕВСКИ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма, написани до Васил Левски, които представям съобразно с книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му, също и бележките под черта според него.

Павел Николов

ПРЕДИШНИ ЧАСТИ: Част 1; Част 2; Част 3; Част 4; Част 5, Част 6, Част 7, Част 8, Част 9, Част 10, Част 11, Част 12, Част 13, Част 14, Част 15, Част 16, Част 17, Част 18, Част 19, Част 20, Част 21, Част 22, Част 23, Част 24, Част 25, Част 26, Част 27, Част 28, Част 29, Част 30, Част 31, Част 32, Част 33, Част 34, Част 35

№ 343

Тетевенци до Левски

Господа!

Питате ни дали ще се присъединим със Силиманоглу Дауд. Ний в заседанието си решихме да се присъединим на друго място.

10 септември [1]872 г.

Дервишоглу Мехмед Кърджалъ

Н.Б.II.А., п. 60, № 8072

№ 344

Христо Иванов Книговезеца до Левски

Брате,

Проводих Очката [1], за когото бях ти писал. Не зная дали се срещнахте с него, или не; ако не сте се срещнали с него, той е на Троянския манастир с едно момче, и вижте, та го намерете на мястото му. И вие бяхте ми писали, че ще дойдете, и забранили бяхте заканването и сатирите. Явете ни по-скоро ще ли да дойдете, или ни дайте хордена [2], и ни проводете чорбаджийски писма печатани, за да се закачи, да се чистят тръните [3], инак не върви работата. Вие казахте пред тези лица и не зная какво да правя, като те бъркат всичко. Работата е много трудна, но ще търкаме, няма какво. Направили сме само разноски нагоре-надолу около 400 гр(оша), а от нийде не сме взели пари. Затова елате вие, или ни проводете Общи насам, или друтиго някого.

В Асланоолу Асан [4]

27 септември 1872 г.

Дели Христемага

(П. П.) Писахме ви за една пуш[ка] и една сабя от късите да ни я проводите; и ние имаме малко пари, взети да си купим от тях, защото ни е нужна, отворете ни път.

Явяват от Русе, че имали сте една проводена за вас, но не я зная каква е; и сюгията [5] на пушката по-предишна и тя била в Русе. Има и други още неща все за вас. Проводихте по-напред 40 ве. Слоб. [6] и сега ви провождам ищи кусури. Мъчно ще ви ги провождам, като нямате хора да ви ги вземат.

Н.Б.II.А., п. 63, № 8649

Арх. т. I. № 6, стр. 279

1. Отец Матей Преображенски (Миткалото).

2. Печат.

3. Да се убиват противници на революционното дело.

4. Търново.

5. Сюнгия - щик.

6. В-к „Свобода“.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.