петък, юни 26, 2020

ПИСМА ДО ВАСИЛ ЛЕВСКИ – 20

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма, написани до Васил Левски, които представям съобразно с книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му, също и бележките под черта според него.

Павел Николов

ПРЕДИШНИ ЧАСТИ: Част 1; Част 2; Част 3; Част 4; Част 5, Част 6, Част 7, Част 8, Част 9, Част 10, Част 11, Част 12, Част 13, Част 14, Част 15, Част 16, Част 17, Част 18, Част 19.

№ 324

Врачанци до Левски

Аслан Дервишоолу Кърджали,

По случай [това, че] двама човеци от града ни, като отидоха за Бучуколу на изпитание и се оставиха с Д. Македонски, който им разказал за общото народно Свято дело, което се върши из цяла България за освобождението ни от чуждото иго. След свършването на истити [същите] тия тръгнали с Македонски за Дервишолу Мехмет Кърджалъ и преминали през Сулумеа олу даут, и се рекомендирали от М. пред членовете на ЧК. За което дело ги уверил и тия, колкото били кадър. После отишли нашите на Дервишолу Мехмет Кърджалъ и тем им разказали от(де) те се връщат в града ни, дотогава с едно пристигане спечелиха още осем членове, обаче те не можаха да ни разправят добре. После ни прати Македонски един член от ЧК в Сулоумен олу даут, за което ни увери и той по-добре, като бяхме в заседание всички. И ето сега ви изпращаме две лири турски за нужните ни заработени вещи (за които чака човек в Солумен олу даут); та занапред се надяваме с Божия воля и с общ труд да внесем повече. А сега, като приевнеме [приемем] потребните работи, ще ви пратим по същия човек още пари, колкото можем повече.

Името на града ни ще ви каже приносящият писмото на Аврамачо Юсувиков [1].

11 юли [1]872 юли

Н.Б.II.А., п. 60, № 8059

(Следва)

1. Писмото носи адрес: За Аслан Дервишолу Кърджалъ в не знам где. До адреса стои прибавка към писмото: За едно и сто и дваесет гроша сал това писмо за вестник С. бода. Левски бележи под писмото: 1872, на юли 16-ти получено Аврамачу Юсофиков №2.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.