сряда, юни 10, 2020

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ – 1965 ГОДИНА – МИР – ДЕТСКИ ФОНД НА ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ, УНИЦЕФ

Детски фонд на Обединените нации, УНИЦЕФ (United Nations Children’s Fund, UNICEF)

Основан на 11 декември 1946 г.

Нобелова награда за мир

(За дейността му, засягаща и въпросите на мирното съществуване.)

Детският Фонд на Организацията на обединените нации е създаден през 1946 г. под името Международен фонд на ООН за помощ на децата (УНИЦЕФ) в съответствие с резолюция на Генералната асамблея на ООН. Непосредствена задача на фонда е да помогне на около двадесет милиона деца, живеещи в лагерите за бежанци и в разрушените градове на следвоенна Европа.

Скоро след основаването на фонда Генералният секретар на ООН Трюгве Ли назначава за негов първи изпълнителен директор Морис Пейт. През първите три години от своята дейност УНИЦЕФ отделя за подпомагане на децата около 112 милиона долара. На пет милиона деца и майки от дванадесет страни е раздадено облекло, на осем милиона деца са направени ваксини срещу туберкулоза, освен това се възстановява млечното производство, милиони деца получават допълнително храна. В широки мащаби се разпределя мляко на прах, доставено от САЩ и други страни.

След възстановяването на икономиката на Европа в рамките на плана „Маршал“ (наречен в чест на Джордж Маршал) Генералната асамблея на ООН предлага през 1950 г. УНИЦЕФ да премине от екстремна помощ към дългосрочни програми за подобряване на здравеопазването и изхранването на децата в различни страни. Смятайки защитата на детството за непреходна задача, Генералната асамблея постановява през декември 1953 г. работата на фонда да продължи и го оформя като постоянна агенция на ООН със седалище в Ню Йорк. Названието на фонда се променя, но абревиатурата УНИЦЕФ, която придобива широка известност по света, се запазва.

През 50-те години УНИЦЕФ изразходва около 150 милиона долара за борба с туберкулозата, проказата и маларията, помага за санитарната просвета в развиващите се страни, подчертава значението на храненето. Сътрудничейки си с Продоволствената и селскостопанската организация на ООН (ФАО) и със Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ помага за разработването на богати на протеини храни за райони, където млечните продукти са малко достъпни. Особено внимание се обръща на отглеждането на соя. Над четиридесет страни получават помощ от УНИЦЕФ за развитие на домашно птицевъдство и на овощарство.

С течение на времето УНИЦЕФ започва да оказва и социална помощ, с негови средства се строят детски градини и младежки клубове, създават се семейни консултации.

В отчета си за 1961 г. изпълнителният съвет на УНИЦЕФ обявява за промяна в политиката на фонда. В допълнение към обичайните си разходи фондът възнамерява да помага на отделни страни. УНИЦЕФ започва да финансира подготовката на учители, професионалното обучение и т. н.

След получаването на Нобеловата награда УНИЦЕФ продължава усилията си за подобряване на условията на живот в развиващите се страни, подкрепяйки други неправителствени международни агенции. През 1975 г. ежегодният бюджет на фонда надхвърлил за първи път 100 милиона долара.

Единствена агенция на ООН, посветила се напълно на благосъстоянието на децата, УНИЦЕФ работи само в тези страни, които се нуждаят от неговата помощ. Първоначално страната, получаваща помощ, възстановява половината от издръжките за работа на нейната територия. С приемането на индивидуален подход скалата на възстановените разходи става подвижна. Днес УНИЦЕФ осъществява техническа помощ, а също така доставя продукти и материали, а страните поемат разходите по разполагане, транспортиране и т. н. УНИЦЕФ съществува изключително от доброволни пожертвования, голяма част от неговия бюджет се формира благодарение на държавите, които членуват в ООН. Останалите средства идват от благотворителни организации, продажба на картички и други мероприятия на фонда.

Като агенция на ООН УНИЦЕФ има известна самостоятелност. Управлява се от изпълнителен съвет, в който влизат представители на тридесет страни, те се срещат регулярно, изработват политики, разглеждат искания за помощи, установяват бюджета и т. н. Освен седалището си в Ню Йорк УНИЦЕФ има тридесет регионални отдела в Европа, Северна и Южна Америка, Африка и Азия; щатът му достига шестстотин души.

За годините на съществуването си УНИЦЕФ постига значителни успехи. Стотици милиони деца са лекувани от опасни болести като трахома, туберкулоза, малария, проказа. Основани са няколко хиляди отделения за майки и оздравителни центрове, много от тях в страни, където преди не е било възможно. Пред 1985 г. УНИЦЕФ оборудва повече от милион училища, около седемстотин хиляди детски центрове за хранене и деветстотин хиляди водопровода. Освен това УНИЦЕФ доставя оборудване за няколко хиляди семейни центъра, детски градини и столови, допълнително хранене и облекло за деца, оказва екстремна помощ при земетресения, наводнения, суша и прочее стихийни бедствия.

Запазва се предишният мащаб на задачите, стоящи пред фонда. Според собствената оценка на УНИЦЕФ повече от милиард деца в света страдат от изтощение. Успехите в предотвратяването на детската смъртност и на ранните заболявания довеждат от своя страна до проблеми с пренаселеността и непълната заетост. Както отбелязва индийският лидер Джавахарлал Неру, УНИЦЕФ „никога не е пренебрегвал факта, че развитието зависи преди всичко от човешкия фактор“.

Превод от руски: Павел Б. Николов



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.