неделя, юни 07, 2020

ФРЕНСКИЯТ БУНТ, БЕЗСМИСЛЕН И БЕЗПОЩАДЕН

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

През 1968 година във Франция едва не се случва поредната революция. И то заради това, че забранили на студентите да ходят в общежитията на студентките.

Колкото и удивително да е, да, събитията, които едва не довели до кардинални промени в живота на французите, започнали от това, че посещенията в мъжките и женските общежития в Нантер били разрешени само за представители на съответния пол. Разбира се, студентите не били доволни и от условията на живот като цяло, не им харесвало състоянието на университета и методиката на преподаване, а и много млади французи искали да слушат лекции за Маркс и Сартр. Забраната за посещаване на общежитията обаче се превърнала в последната капка, затова ядосаните студенти окупирали административните здания.

Френските студенти завземат Сорбоната

Студентските стачки и акции продължавали, младите хора все по-често се биели с полицията, някои започнали да издигат барикади, но президентът Шарл дьо Гол все още не обръщал на ставащото необходимото внимание – напразно, защото резултатът от всичко това повлиял непосредствено върху живота и кариерата му. По това време дьо Гол имал други проблеми, така че оставил решаването на студентския въпрос на своите министри. Но министрите му не успели да направят нищо. А после започнал Червеният май на 1968 година.

Националният студентски съюз на Франция призовал към масова стачка. На първи май сто хиляди души студенти, а също така учители и професори излезли по парижките улици с искане за четиридесетчасова работна седмица и прочее блага. На втори май деканът на факултета в Нантер прекратил учебните занятия и изключил лидера на стачкуващите студенти Даниел Кон-Бенди. Това не спряло храбрите френски младежи, така че те отишли направо в Сорбоната, за да поддържат там огъня на зараждащата се революция. На трети май изплашеният ректор на Сорбоната извикал полицията, която без церемонии пуснала в действие палките и сълзотворния газ. Младите революционери се отбранявали с павета. На четвърти май Сорбоната била затворена, на пети много студенти били осъдени, което предизвикало създаването на Комитет за защита от репресии. Вече не само в Париж, но и в цяла Франция разгневени млади хора излизали на улицата. Към тях се присъединявали работници, които своевременно разбрали, че в създалия се безпорядък могат да подобрят своето положение. А французите, свикнали с подобни събития, посрещали радостно революционерите, без да разбират особено какво изобщо става.

Надпис върху стена: „Забранява се да се забранява“

Положението ядосвало дьо Гол. Старият генерал не разбирал мотивите на студентите и настоявал упорито за прилагане на сила, която да усмири разгара им. Вместо това на 11 май министър-председателят Помпиду решил да смекчи обстановката и отворил Сорбоната. Буквално веднага след това тя била завзета от студентите и обявена за „автономен народен университет“. Париж се превърнал в огромен безпорядък, по улиците се носели полицейски коли и линейки, непрекъснато имало сблъсъци. Градът бил парализиран от постоянните стачки на работниците, които се възползвали от ситуацията толкова умело, че всеобщото желание за революция прераснало в желание за увеличаване на заплатите, а студентите вече сами не знаели какво искат и просто се наслаждавали на възникналия хаос. На четиринадесети май дьо Гол заминал на официално посещение в Румъния, като решил, че въвеждането на ред е работа на правителството, а не на държавния глава. Разбира се, по времето на неговото отсъствие всичко станало още по-лошо.

На петнадесети май студентите завзели знаменития театър „Одеон“ и го обявили за дискусионен клуб, почти всички учебни заведения и банки престанали да работят, транспортът не се движел, радиото и телевизията мълчели. Към двадесети май по цялата страна стачкували вече десет милиона души, а към красноречивите студентски лозунги „Забранено е да се забранява!“, „Бъдете реалисти – искайте невъзможното!“, „Сексът е нещо прекрасно! (Мао Цзедун)“, „Университетите на студентите, заводите на работниците, радиото на журналистите, властта на всички!“ се прибавили и такива като „Десет години стигат“, „Дьо Гол, довиждане“.

Студенти по време на демонстрация в Париж

На двадесет и четвърти май президентът произнесъл по радиото и телевизията реч, на която, разбира се, никой не обърнал внимание. Помпиду се отчаял окончателно и започнал преговори с профсъюзите и предприемачите. Проблемът не се ограничил със студентите и работниците, от настъпилия хаос се възползвала и лявата опозиция, решила да наложи на хората своите идеи и да спечели още няколко места в Националното събрание.

Дьо Гол изпаднал в окончателна безтегловност. Вече не разбирал нищо, болно било за близките на стария генерал да го гледат, той изглеждал абсолютно неориентиран и объркан. Още няколко дена правителството се опитвало да направи нещо, но всичко било напразно.

Накрая, на 30 май президентът обявил разпускане на Националното събрание и провеждане на предварителни избори. Долу-горе по това време Помпиду завършил преговорите с профсъюзите, резултат от които станало подписването на Гренелските съглашения, според които заплатите, пенсиите и различните помощи се повишавали значително. Това не се харесало на дьо Гол, защото влияело зле на френската икономика и затова малко по-късно Помпиду излязъл в оставка. В последния ден на май по Елисейските полета преминава огромна демонстрация в подкрепа на президента под лозунгите „Дьо Гол не е сам!“ и „Комунизмът няма да мине!“.

Май свършил, а заедно с това спаднала революционната активност. Работниците били доволни, на студентите им омръзнало да се бунтуват, а опозицията така и не успяла да се сплоти. Най-забавни в цялата ситуация били резултатите от предсрочните избори за Националното събрание: партията на дьо Гол получила абсолютно мнозинство, заемайки 293 места. Явно французите осъзнали внезапно, че редът е все пак за предпочитане през хаоса, поради което решили да не променят нищо. Въпреки това президентът така и не успял да се оправи от тази странна неосъществена революция и след около една година подал оставка.

Месец май на 1968 година бил много особен в историята на Франция. Разбира се, работниците подобрили значително своето положение, но студентите, които започнали всичко, до голяма степен не получили нищо. Явно бунтовете и революциите са просто в кръвта на французите и периодично им е необходима да организират различни видове безредици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.