понеделник, юни 01, 2020

НАЙ-ПЪРВАТА БАНКА

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Кредитна организация с функции на пълноценна банка се появява в Италия през ранната 1407 година.

Лихварството се споменава още в Стария Завет. А услугите за „конвертиране на валута“ се появили едновременно с появата на монетите. Но с този бизнес се занимавали отделни частни лица. Едва през XV век група сарафи от Генуа решила да се обедини в особен съюз, наречен Дружество „Сан Джорджо“. Още преди това тези хора били наричани „банкери“ (думата „банка“ произлиза от италианската дума „banco“ – пейка, върху която сарафите излагали асортимента от предлагани монети за обмен).

С разрешение на властите на Генуа Дружеството „Сан Джорджо“ получило правото да приема за съхранение частни парични вноски, да дава кредити, а също така да прави преводи на парични средства в други държави. Всички операции се записвали в счетоводни книги. Така се появила първата в света банка.

Вносителите в банката на Генуа имали късмет: основателите на Дружеството „Сан Джорджо“ се оказали не алчни за бързо забогатяване търгаши и не авантюристи, готови да рискуват необмислено с чужди средства. Според устава на банката всички важни решения се вземали от четирима консули. Този „съвет на директорите“ преценявал риска от вложенията и надеждността на предлаганите заеми.

Едновременно с това акционерите се стараели да привлекат за консули представители на най-влиятелните семейства в Генуа. Това осигурявало веднага покровителството на местната олигархия.

Грамотните инвестиции и полезните връзки помогнали на банката „Сан Джорджо“ да натрупа за кратко време огромен капитал. Едни от най-доходните вложения били вложенията в генуезките колонии и фактории в Крим.

Запазилите се на полуострова впечатляващи крепости са построени включително и със средства на първата в света банка. За по-ефективно управление на инвестициите се създавали филиали. Един от най-важните филиали се намирал в Кафе (днешната Феодосия).

С нарастването на влиянието и могъществото на банката властите на Генуа ѝ поверявали управлението на цели провинции, принадлежащи на републиката. По-конкретно банкерите взели под административен контрол остров Корсика. А техните емисари основали за полза на делото през 1492 година град Аячо – бъдещата столица на острова и роден град на Наполеон Бонапарт.

Маринус ван Реймерсвале, „Бирници“

Скоро банката „Сан Джорджо“ си спечелва репутацията на най-надеждното място за съхраняване на капитали. По това време колосалните ресурси на кредитната организация заставяла множество короновани особи в Европа, нуждаещи се належащо от пари, да се обръщат към банката за кредити. В замяна на това кралете и принцовете предлагали всевъзможни привилегии или давали правото за събиране на данъци в подвластните им територии.

Най-известни клиенти на банката

Изабела Кастилска (1451−1504)

Кралица на Кастилия и Леон. Бракът ѝ с Фердинанд II Арагонски позволил да обедини Испания и да създаде велика държава.

Христофор Колумб (1451−1506)

Генуезки мореплавател. Намирайки се на служба при испанските монарси, осъществил няколко експедиции до американския континент.

Карл V Хабсбург (1500−1558)

Крал на Испания, император на Свещената Римска империя. В средата на XVI век бил най-могъщия владетел в Европа.

Невероятните доходи позволили на акционерите от Дружеството „Сан Джорджо“ да купят една от най-разкошните сгради в Генуа, където била разположена главната кантора на банката.

Палацо „Сан Джорджио“ в Генуа

Към началото на XVI век вече не генуезките банкери търсели дружбата на влиятелни сеньори от Европа, а емисари на монарсите се умилквали около сътрудниците на банката, стремейки се да получат кредити при изгодни условия. От решението на консулите на кредитната организация зависели съдбите на цели държави и династии.

Но неумолимият ход на времето се оказал по-силен от многомилионните капитали. Икономическата активност с времето се преместила в Северозападна Европа. А точка на най-първата банка по ирония на съдбата поставил Наполеон. След завземането на Генуа през 1805 година той конфискувал всичките ценности, а банката ликвидирал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.