петък, юни 12, 2020

ПИСМА ДО ВАСИЛ ЛЕВСКИ – 17

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма, написани до Васил Левски, които представям съобразно с книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му, също и бележките под черта според него.

Павел Николов

ПРЕДИШНИ ЧАСТИ: Част 1; Част 2; Част 3; Част 4; Част 5, Част 6, Част 7, Част 8, Част 9, Част 10, Част 11, Част 12, Част 13, Част 14, Част 15, Част 16.

№ 321

Врачанци до Левски

Българско

За г-н Аслан Дервишоглу Кърджалъ

След братските ни поздравления писмото ви от 17-ти, същия [месец], с окръжното писмо, с уставите и с разписките приехме и се възблагодарихме много. Пишете, че или сами, или упълномощен някой от страната ви за шест-седем дена ще дойде. Срокът дойде и замина, [а] вас ви няма. Затова молим ви по-скоро да дойдете, защото ви причакваме с голямо нетърпение.

С настоящето ще ви явим защо в нашия Балкан от двайсет дена се маят около 35 души злодейци. Едни ги казват да са арнаути, други - сърби. А най-после на 21-ви, същия [месец], пратиха на нашия каймакамин писмо, в което се описват имената, и го канят да излезе и да ги улови. Но като не можахме да научим на всички имената, научихме, че войводата им бил някой си Васил.

Затова седнахме да ви явим да имате известия. И нашият каймакамин, който мислим да ви е познат на име Русчуклу Неджип, като е ходил отнапред къръ-ага, затова го и поставиха сега на Видинския санджак и харсъс мехмуру.

В името на Всевишния, работата ни отива напред и от дохождането на уставите и пр. сме спечелили 5 души, та станахме 15 души. Защо премислихме до вашето дохождане да работим полека, доде ни дадете нужните наставления.

Печатът ни не е още втасал по причина, дека нямаме още сред работниците си златар, но ще бъде както е подписано отдолу.

И като няма засега друго що да ви пишем, оставяме в надежда, Ваши братя.

Бълг. своб, ЧБРК

2 юли 1872 г.

В Аврамачо Юсуфиков [1]

Н.Б.II.А., п. 60, № 8064

(Следва)

1. Бележка на Левски към писмото: Аврамачо Юсификов №9.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.