сряда, май 13, 2020

ПИСМА ДО ВАСИЛ ЛЕВСКИ – 12

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма, написани до Васил Левски, които представям съобразно с книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му, също и бележките под черта според него.

Павел Николов

ПРЕДИШНИ ЧАСТИ: Част 1; Част 2; Част 3; Част 4; Част 5, Част 6, Част 7, Част 8, Част 9, Част 10, Част 11.

№ 316

Христо Иванов Книговезеца до Левски

1872 май 4 в Дрян-Кюху [1]

Господин Драгане,

Дохожда от Русе един человек и ми предаде сметката, щото са събрали и разнели, похарчили. Сичките вкуп събрани пари 1911 гроша; от тях дадени на А. К. 1208 гроша, и то им дал билети за приети пари от А. К. и ви ги внесъл.

54 гроша поръчал А. К., та дали на някой си Желю в Русе за нуждата му

236 гроша дадени на Радя и дето свършил живота на шпионина, та заминал за отсреща

213 гроша на затворените в Русе момчета масраф дадени 200 гроша на момчето, дето дохожда от Русе тука да предаде сметката

703

За тези 703 гр(оша) са без билет, че ако припознаете тези разноски според устава, да им проводите билета за 703 гроша. Но може да кажете - вие сте ги похарчили и защо им [е] билет. Не [е] така. Но трябва да им се даде билет, защото тези, които са работниците, те са долни и нямат желязо, че са събирали от другите тези пари и за уверение трябва да им дадат насреща билети. И искали билети, които дали парите горни, 1 билет за 54, а други за 236, други 213 и други за 200 (гроша). Затова ви молим и ни трябва да им припознаете тези пари и им изпроводите билетите. То можете да им проводите и по-много билети за събирани и други пари, че вие както одобрите за по-добре. Господин Драгане, вие ми пишете за револвер да ви проводя и аз ще ви го проводя, но не сега, когато не мога вече да върша работа, че тогава не ми и трябва. А колкото за предишния, ще ви доизкусуря парите, но по-подире, защото сега нямах събрани пари. Че и това трябва да предложите на членовете, че работниците, дето ги провождат насам-нататък, трябва да ги снабдите с добро оръжие, инак ще имате отговорност, когато се улови някой жив с документи, той не ще е виноват, а настоятелството, защо [то] не предвиждало и не снабдявало с потребите.

Когато работникът остави да работи, тогава вземете му всичко, но додето е в работа, никога да не ходи без него. Както и да е, има да говоря вров (на върховете) това доста, но друг път. Засега оставам ваш [2]

Драган Цанков [3]

Н.Б.II.А., п. 63, № 8645

Арх. т. I, № 2, стр. 275

1. Търново.

2. Този пасаж е прибавен после на опакато на листа.

3. Хр. Иванов Книговезеца. Левски бележи на гърба на писмото: Асланоолу Асан, № 2-и. Писмото е адресирано: За господин Драган Мирчов в Авжилари.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.