вторник, май 26, 2020

СЪВРЕМЕННИ ДИКТАТОРИ

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Диктатурата не е останала в миналия век, лидери с диктаторски маниери управляват и днес.


КИМ ЧЕН УН: ДИКТАТОР ПО НАСЛЕДСТВО

Севернокорейският лидер получава властта от ръцете на баща си Ким Чен Ир, ставайки „велик наследник“. Ким Чен Ун е доста млад за ръководител на страната, той е роден в началото на осемдесетте. Заради информационния вакуум около Пхенян за живота и даже за дейността на ръководителя на Северна Корея се знае много малко. Но пък слуховете са много. Казват, че прекарал детството си в Швейцария, представян като син на севернокорейски дипломат. Бил безразличен към политиката, неловък с момичетата, обичал баскетбола.

Ким Чен Ун

Предполага се, че поради своята младост Ким Чен Ун е разделил властта с чичо си Чан Сон Тхек. По-късно чичо му е репресиран. Арестуван е по време на заседание на Политическото бюро [1] и е екзекутиран. През 2017 година в Малайзия със смъртоносния токсин VX е отровен по-големият брат на Ким Чен Ун – Ким Чен Нам. Появиха се съобщения и за екзекуцията на любовницата на Ким Чен Ун, ръководеща държавната телевизия. По-късно тя се появи отново пред публиката, опровергавайки съобщенията. В разгара на пандемията от коронавируса западните и азиатските средства за масова информация съобщиха, че лидерът на КНДР е болен, че е изпаднал в кома и даже че е починал. Колкото и да е странно, единствен достоверен източник на информация за самочувствието на диктатора е само официалната севернокорейска преса.

В страната няма реална опозиция, тя живее в постоянна конфронтация с южната си съседка, заплашвайки да започне военни действия. Сериозни опасения за световната общност диктатурата предизвиква с постоянните си ядрени опити.

АЛЯКСАНДР ЛУКАШЕНКА [2]

Наричат го последният европейски диктатор.

Аляксандр Лукашенка

Подчинени са му всичките структури на властта в републиката. И в силовите кръгове, и в бизнес кръговете той има свои хора, а с всяко противодействие в Беларус се занимава Държавна сигурност. При това Лукашенка има от дълго време широката подкрепа на населението, на което обещава и гарантира стабилност и относително икономическо благополучие. Кариерата си започва от депутатския стол. Депутатът Лукашенка си спечелва славата на борец с корупцията и събира многобройни митинги. Твърди се, че при ратифицирането на Беловежкото споразумение [3] е гласувал против, а след това и публично критикува документа.

Лукашенка става президент през 1994 година. Управлението му е белязано от липса на опоненти, потискане на изявленията, разгром на парламента и периодични промени на конституцията, включително премахване на ограниченията за кандидатиране. Днес Лукашенка кара вече пети мандат и, ако се съди по всичко, ще се кандидатира за шести. В пресата се обсъжда и това, че си подготвя приемник според най-добрите традиции на диктаторските режими. Най-малкият му син Микалай присъства с него по време на държавни приеми и по време на задгранични пътувания. Но диктаторите не винаги успяват да дойдат на власт по наследство.

БАШАР АСАД

Башар Асад не предполага, че ще стане ръководител на своята страна.

Башар Асад

Той учи за офталмолог във Великобритания под псевдоним, за да не знае никой, че е син на сирийския лидер Хафез Асад. Приемник на Хафез Асад трябвало да стане най-големият му син Басил. Но той загива при самолетна катастрофа през 1994 година. След гибелта на брат си Башар се връща в Сирия, а през 2000 година става президент. Европейското образование и светският характер на обществения му живот го правят малко подобен на диктаторите от Близкия Изток.

Башар Асад провежда политическо и икономическо либерализиране, което прави режима по-уязвим за недоволство. Недвусмисленият образ на диктатор Башар Асад си спечелва след жестокото смазване на масовата студентска демонстрация през 2011 година в Хомс. Тогава в Сирия започва гражданска война. Западните страни и даже най-близките му съседи не желаят да имат нищо общо с него. Те го обвиняват, че подкрепя терористични организации и поддържа нестабилността в региона, макар че и самите те са уличавани нееднократно в това.

ГУРБАНГУЛИ БЕРДИМУХАМЕДОВ

Президентът на Туркмения получава властта от своя предшественик.

Гурбангули Бердимухамедов

Сапармурат Ниязов управлява страната 30 години и създава източно деспотство с присъщия му култ към личността. „Туркменбаши“ си издига повече от 10 000 паметника, покрити със злато, печата лика си на банкнотите, преименува в своя чест улици и градове. Автор е на книгата „Рухнама“, която започва да се изучава веднага в училищата. Според етикета чиновниците, които го срещат, трябва да му целуват ръка. Стига се до това, че имената на месеците са заменени с имената на членовете на семейството му.

„Аркадагът“ (туркм. „покровителят“) не променя нищо след смъртта на Ниязов през 2007 година. Сега издигат в негова чест паметници и строят фонтани, портретите му са окачени по улиците и всички помещения. На свой ред Бердимухамедов радва своите поданици с поредни песни, книги и конни надбягвания.

Разточителството му се дължи на износа на нефт за Китай. Туркменците обаче едва свързват двата края и не могат да си позволят даже пътувания до съседен регион. Туркмения е една от най-затворените страни в света. Там проникването е по-трудно и от проникването в Северна Корея. Изолацията е лишила Туркмения от достъпа до други пазари, което е довело страната до пълна зависимост от Китай.

Затворените по времето на Ниязов болници са отворени отново, но те все едно не могат да окажат елементарна медицинска помощ. От дефицит на продоволствия и питейна вода страдат даже жителите на столицата, а принудителният и детският труд и до ден днешен се използва по полетата с памук. Хиляди хора продължават да изчезват безследно в туркменските затвори и лагери. Едва ли подобно деспотство може да просъществува още тридесет години.

БЕЛЕЖКИ

1. Изпълнителен орган на Комунистическата партия.

2. Действителното име на беларуския президент е Аляксандр Ригоравич Лукашенка (Аляксандр Рыгоравіч Лукашэнка), Александр Григориевич Лукашенко е руска интерпретация, която неоснователно сме приели.

3. Споразумение между бившите страни от Съветския съюз за създаване на Общността на независимите държави (по-късно Грузия и Украйна напускат).

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.