неделя, септември 20, 2020

„УВАЖАЕМИ ДРУГАРИ“ НА АНДРЕЙ КОНЧАЛОВСКИЙ

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Филмът разказва за събитията в Новочеркаск през юни 1962 година, когато е открита стрелба срещу работническа демонстрация.

СТРЕЛБАТА СРЕЩУ РАБОТНИЦИТЕ В НОВОЧЕРКАСТ

На 1 юни 1962 година работниците от Новочеркаския локомотивен завод започнали стачка. Причина бил резкият скок на цените на месото и млечните продукти (почти три пъти), повишаването на работната норма в завода и намаляването на заплатите. Пред хората, които половината от доходите си давали за наем на жилище, при което жилище в бараки, се изправил очевидният въпрос – как и с какво да живеят по-нататък?

В Нвочеркаския локомотивен завод, където условията на труд били много тежки, текучеството на кадри било крайно високо. В завода вземали всеки, включително и излезли от затвора криминални престъпници, а също така реабилитирани политически затворници.

Сутринта на 1 юни работниците блокирали железопътната магистрала, която свързвала юга на страната с центъра. По-специално бил спрян пътническия влак Ростов на Дон – Саратов. На локомотива написали: „Хрушчов – на месо!“

Демонстрация (кадър от филма на Кончаловский)

Към работниците от завода се присъединили граждани и жители на съседните села. Към средата на деня броят на стачкуващите достигнал 5 хиляди души. Някои от тях били пияни и провокирали хулигански прояви: трошели прозорци, хвърляли бутилки, предизвиквали сбивания.

За изясняване на обстоятелствата и усмиряването на „другарите“ била сформирана правителствена комисия, която пристигнала в Новочеркаск заедно със сътрудници на КГБ. В града били вкарани танкове и армия, отначало невъоръжена с бойни патрони.

На следващия ден стачкуващите излезли на централния площад, където очаквали да се изкажат членове на московската комисия. Но никой не повел разговор с работниците. Вместо това по хората бил открит огън. Загинали 26 души, около сто души били ранени, седем от инициаторите на безпорядъка били осъдени на разстрел.

Информацията за събитията от 1-2 юни 1962 година била засекретена до 1990 година. През 1996 година всички осъдени били реабилитирани. Никой от виновниците за стрелбата не е наказан.

“УВАЖАЕМИ ДРУГАРИ"

Филмът на Андрей Кончаловский, представен на 77-мия Венециански кинофестивал, разказва за събитията в Новочеркаск чрез личната драма на члена на градския комитет на партията Людмила Сьомина. Преминала през войната и твърдо вярваща в идеологията на режима, тя е принудена да изпита върху себе си кошмара от тиранията на властта. Бащата на Людмила, от казаците, се отнася доста скептично към комунистите и напомня на Людмила за Гладомора и ужасите на Гражданската война. Дъщерята на героинята, 18-годишната Светлана, която работи в завода, също вярва в партията и нейното ръководство, но като представител на поколението от времето на „размразяването“ смята, че съветските граждани имат права и свободи, че армията не може да тръгне срещу работниците, че на ХХ конгрес Хрушчов е отворил очите на хората за ужасите на сталинския режим и че през 60-те години няма място за страх.


По време на стачката Людмила е принудена да прекарва времето си основно по събрания, очаквайки решението на висшите ръководители. Отначало героинята поддържа мисълта, че подстрекателите и бунтовниците трябва да бъдат наказани безжалостно, според цялата строгост на закона. Мнението на Людмила се променя, когато разбира, че дъщеря ѝ не се е върнала от стачката. Ужасът от загубата на единствената дъщеря и съзнанието, че властта е готова да разстрелва мирни невъоръжени хора, парализира главната героиня. Как да живее по-нататък? В какво да вярва? Къде са ориентирите?

Андрей Кончаловский: „Исках да заснема филм за поколението на моите родители, тези, които са преминали през Втората световна с убеждението, че да умреш за Родината, за Сталин – е чест, и с безусловната вяра в комунизма. Исках да реконструирам събитията в Новочеркаск и да покажа епохата, през която историята разкрива непреодолимия разрив между комунистическите идеали и трагедията на фактите. Този филм е данък уважение към чистотата на това поколение, към неговите жертви и трагедии, които то преживява, виждайки краха на своите митове и предадените свои идеали“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.