петък, септември 25, 2020

„В ОЧАКВАНЕ НА ВАРВАРИТЕ“

Преди да кажем няколко думи за филма, една препратка към книгата.

Ако искате да прочетете (и няма да сбъркате!) романа „В очакване на варварите“ („Waiting for the Barbarians“, 1980 г.) на южноафриканския писател Джон М. Кутси (Нобелова награда за литература, 2003 г.), можете да я намерите в „Читанката“ на ТОЗИ АДРЕС.

Сюжетът на едноименния италианско-американски филм, реализиран от колумбийския режисьор Сиро Гера, следва до средата почти стриктно сюжета на романа (сценарист е авторът му Джон Кутси), но след това разгръща и свои сюжетни линии, които подострят драматизма на екранната история.

Малко градче на границата на неназована Империя живее монотонен и спокоен живот.

Единственият административен и военен ръководител на градчето, Магистратът (зашеметяваща игра на Марк Риланс), няма някаква особена работа и запълва многото си свободно време с археологически разкопки и изследване на намерените артефакти.

Наистина, в пустинята, която се простира от градчето до далечните планини, живеят местни номади, които колонистите наричат „варвари“ и които не питаят особена любов към чужденците, но не приближават селещето им и, живеейки далече от него, са практически "невидими".

Цялата тази идилия рухва, когато в градчето идва със специална задача представителят на Трети отдел полковник Джол - амбициозен, суров и непоколебим (и прекрасно изигран от Джони Деп).

В Отдела са пристигнали донесения, че „варварите“ се въоръжават и готвят нападение срещу Империята, а полковник Джол трябва да провери дали това отговаря на истината.

Нищо подобно няма по границата, но гордият полковник не може да се върне с празни ръце при своите началници и затова подлага на нечовешки мъчения двама пленени „варвари“, от които мъчения единият пленник умира, а другият, за да избегне болките, започва да говори това, което искат от него: да, „варварите“ се въоръжават и се готвят за нападение.

Магистратът знае, че това не е истина, опитва се да се противопостави, но вече никой не го пита за нищо (а по-нататък го чакат още по-големи неприятности).

В градчето пристига войска и скоро по-голямата част от нея се отправя в пустинята като наказателен отряд.

От наказателния отряд се завръща само един човек – командирът, вързан на коня си с отсечена до половината глава.

Войската напуска градчето, грабейки на отиване каквото ѝ попадне, но след нейното заминаване предишното спокойствие вече няма да се върне.

Духът от бутилката е пуснат: в пустинята се вдига прах и се чува далечен тътен на множество препускащи коне – „варварите“ идват...

Това, разбира се, е телеграфно предадено съдържание, който гледа филма, ще види още много други интересни сюжетни линии.

А сега само един трейлър още:


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.