сряда, септември 16, 2020

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ – 1968 ГОДИНА – ФИЗИОЛОГИЯ ИЛИ МЕДИЦИНА – РОБЪРТ ХОЛИ

Робърт Холи (Robert Holley)

28 януари 1922 г. – 4 февруари 1993 г.

Нобелова награда за физиология или медицина (заедно с Хар Гобинд Корана и Маршал Ниренбърг)

(За разшифроването на генетичния код и неговата роля за синтеза на протеини.)

Американският биохимик Робърт Уилям Холи е роден в Урбана (щат Илинойс) и е един от четиримата синове на учителите Вайола Естър и Чарлз Елмър Холи. Момчето получава начално образование в общообразователните училища в Илинойс, Калифорния и Айдахо. Като юноша проявява траен интерес към биологията. След като завършва през 1938 г. средно училище в Урбана, Холи постъпва в Илинойския университет, за да учи химия. Четири години по-късно получава званието бакалавър и се мести в университета „Корнел“, за да довърши изследванията си по органична химия. Едновременно с това в продължение на две години той работи като асистент-химик и изследовател-химик в медицински колеж.

По време на Втората световна война Холи спира занятията си и се присъединява към групата учени от Американската служба за развитие на изследванията, която за първи път синтезира пеницилин – антибиотик, открит от Александър Флеминг през 1928 г. След войната той става член на Националния изследователски съвет на „Корнел“, където през 1947 г. получава степента доктор по философия.

Стипендия на Американското химическо дружество дава възможност на Холи да продължи две години изследванията си във Вашингтонския държавен колеж (днес университет) в Пулман. През 1948 г. той се връща в „Корнел“ и става асистент-професор по органична химия в нюйоркската експериментална селскостопанска станция. Изследванията, които прави през тези години, подтикват Холи да започне да изучава биохимията на нуклеиновите киселини, вещества, контролиращи образуването на протеините в организма. През 1955 г., като получава годишен отпуск от „Корнел“ за научна работа, той продължава изучаването на нуклеиновите киселини в Калифорнийския технологичен институт в Пасадена със стипендия от фонда „Гугенхайм“. Там започва експерименти, които са следствие от предишната му работа и довеждат след десет години до определянето на химичната структура на рибонуклеиновата киселина (РНК).

През 1964 г. Холи е назначен за професор и ръководител на отдела по биохимия и молекулярна биология в университета „Корнел“. Три години преди това Маршъл У. Ниренберг открива основния триплетен код на аминокиселината фенилаланин. В „Корнел“ Холи и неговите колеги продължават опитите на Ниренберг за синтезирането на молекулата на транспортната РНК (една от трите вида РНК – бел. П. Н.) с нуклеотидна последователност, специфична за фенилаланина. Учените определят нуклеотидната ѝ последователност, което може да се съпостави с изясняването на смисловата последователност на написано без интервали изречение на чужд език, когато то се разделя на думи, а думите – на букви. Резултатите от тези изследвания са публикувани в списание „Наука“ („Science“). Статията започва с думите: „Установена е пълната нуклеотидна последователност на пренасящата аланин РНК, изолирана от дрожди. Това е първата нуклеинова киселина, чиято структура е известна“.

Холи и неговите колеги откриват също, че транспортната РНК има биологично активна вторична структура в допълнение към първичната. Първичната структура е последователност от бази в нуклеотидната верига. Вторичната структура на транспортната РНК показва къде витките на спиралата контактуват помежду си. Тази структура прилича на трилистна детелина. Последователността на нуклеотидите в „средното листче“ е допълваща за информационната РНК. Това допълване между транспортната и информационната РНК осигурява правилното разположение на аминокиселините в състава на протеините.

Стипендия на Националното научно дружество позволява на Холи да прекара 1966 г. в института за биологични изследвания „Сколково“ в Сан Диего (щат Калифорния). През 1968 г. той става професор по молекулярна биология към Американското онкологично дружество и член на научното дружество в „Сколково“, като продължава да изследва механизмите на биологичния контрол при развитието на клетките на млекопитаещите. През 1969 г. му е присвоено званието адюнкт-професор в Калифорнийския университет.

През 1945 г Холи се жени за Ан Дворкин, учителка по математика; семейството има един син. Ученият е любител на пътешествията заедно със семейството си.

Многобройните награди на Холи включват наградата Албърт Ласкер за фундаментални медицински изследвания (1065 г.), наградата за значими достижения на Министерството на селското стопанство на САЩ (1965 г.) и наградата за молекулярна биология на Стоманолеярното дружество на САЩ (1967 г.). Той е член на Националната академия на науките, на Американската асоциация за съдействие на развитието на науките, на Американското химическо дружество, на Американското дружество на биохимиците и на Американската академия на науките и изкуствата. Има присвоени научни звания от колежи и университети.

Превод от руски: Павел Б. Николов


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.