събота, септември 26, 2020

РЕКОНСТРУКЦИЯ НА УБИЙСТВОТО НА ЛЕВ ТРОЦКИЙ

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Мексико, август 1940 година

След няколко години скитания по различни страни Лев Троцкий, който загубил от Сталин вътрешнопартийната борба за власт и бил изгонен от Съветския съюз, се установил в Мексико. В края на 30-те години той започнал да получава информация, че срещу него се готви покушение. През февруари 1938 година при не докрай изяснени обстоятелства починал синът му - неговата дясна ръка в опозиционната дейност Лев Седов. В некролога Троцкий стоварил цялата отговорност за смъртта му върху НКВД.

Отстраняването на самия Троцкий било възложено от Сталин на двама високопоставени офицери от НКВД – Павел Судоплатов и Наум Ейтингтон. Те сформирали две терористични групи начело с испанския комунист, агент на НКВД, Рамон Меркадер и известния мексикански художник Давид Сикейрос, голям поклонник на Сталин. Първото покушение, извършено от групата на Сисейрос, се провалило и тогава в играта влязъл Рамон Меркадер.

Реконструкция на убийството на Лев Троцкий, 1940 г.

Рано сутринта на 20 август 1940 година Меркадер, който успял да проникне в обкръжението на Троцкий и се представял за безусловен негов привърженик, дошъл при своя учител, за да му покаже статия, която написал. Троцкий седнал да я чете и тогава Меркадер му нанесъл отзад удар по главата с пикела, който носел под шлифера си. Раната достигнала седем сантиметра дълбочина, но Троцкий не умрял веднага (чак на следващия ден - бел. П. Н.) и успял да извика за помощ. Охраната заловила Меркадер на местопрестъплението.

Убиецът бил осъден според мексиканските закони на двадесет години лишаване от свобода и ги излежал всичките. След като го освободили, Меркадер бил прехвърлен транзитно през Куба в СССР, където от ръката на председателя на КГБ Шелепин получил златната звезда „Герой на СССР“ и ордена „Ленин“. В средата на 70-те години се преместил в Куба и починал там през 1978 година от саркома на белия дроб. Погребан е в Москва в Кунценското гробище под името Рамон Иванович Лопис.

Снимката изобразява следствения експеримент, проведен след убийството на Троцкий: Рамон Меркадер показва как е нанесъл удара по главата на основния съперник на Сталин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.