четвъртък, юли 16, 2020

ПИСМА ДО ВАСИЛ ЛЕВСКИ: ЕДИРНЕДИ БОХУР НЕСИМ ДО ЛЕВСКИ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма, написани до Васил Левски, които представям съобразно с книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му, също и бележките под черта според него.

Павел Николов

ПРЕДИШНИ ЧАСТИ: Част 1; Част 2; Част 3; Част 4; Част 5, Част 6, Част 7, Част 8, Част 9, Част 10, Част 11, Част 12, Част 13, Част 14, Част 15, Част 16, Част 17, Част 18, Част 19, Част 20, Част 21, Част 22, Част 23, Част 24.

№ 330

Едирнеди Бохур Несим до Левски

№13 [1]

Котел, 24 юли 1872 г.

Брат ми!

Писмото Ви приехме ведно с ширитите, които дядо, като не ги хареса, Ви ги връщаме, за да ги върнете и вие, отгдето сте ги зели. Колкото за парите - гр. 41, що сте дали на брата му, ги броихме на приносящия на настоящето ми [писмо].

От завчера телеграфът се беше пресекъл отсам Осман-Пазар и се говори, че комитетски хора го пресекли. Разни слухове се чуват за овчарите.

Преследват ги зелките, но много са се наплашили, щото и те не знаят къде да ходят. Двама от долапчиите са били от зелките и едного запираха, че били давали хляб, но нищо от това. Слухове чуваме, че от ЦРБК се били раздавали билети, а откъде това, брат ми! Ние се учудваме и засега не смеем нищо да работим. Очакваме да се извърши онова, което Ви бяхме говорили, та после ще почнем да работим. Без извършването на това ние не ще можем да успеем в делото си. Както и да е, гледайте да се извърши някое чудо, па после е по-лесно.

Поздравяваме Ви и сме Ваши № 1 и 2.

П. П. Приехме и разписката за парите, които Ви бяхме броили.

Същия

На брата ми пари не му давайте вече

№ 1

Адрес: чрез Господин Едринени Бохур несима за Г. Т. С. [2]

Н.Б.II.А., п. 68, № 9162

1. Номерация на Левски.

2. Таньо Стоянов

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.