сряда, юли 15, 2020

ЖАНА Д’АРК – ЕРЕТИЧКА ИЛИ СВЕТИЦА?

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Походът на Жана д’Арк към Орлеан се осъществява, когато тя е на седемнадесет години. След две години я изгарят на клада. Мнозина се съмнявали, че Жана е била наистина екзекутирана.

БИОГРАФИЯТА НА ЖАНА Д’АРК

Героизмът на Орлеанската дева е намерил отражение в литературата, в музиката, в живописта и в киното. Бъдещата национална героиня на Франция е родена на 6 януари 1412 година в малкото селце Домреми. Няма единна версия за това какъв е нейният семеен произход и митове са обрасли с времето нейната фигура. Хората с удоволствие подхващали най-абсурдни слухове: така например някои французи били убедени, че Орлеанската дева е извънбрачна дъщеря на крал Шарл VI. Възможно е да се е родила и в семейството на обеднели дворяни; според друга версия баща ѝ бил селски старейшина. Жана имала трима братя и една сестра, които не доживели до зряла възраст. По времето на Жана д’Арк Франция била преследвана от неуспехи на военното поприще: пораженията в Столетната война следвали едно след друго. В ръцете на англичаните се оказала голяма част от Нормандия, французите търпели големи човешки загуби.

Жана д’Арк по време на обсадата на Париж

Жана твърдяла, че на тринадесетгодишна възраст осъзнала различието си от другите: тя чувала гласове на светци. По време на едно от своите видения разбрала своето предназначение – да спаси родната си страна от враговете и да освободи Орлеан. На шестнадесет години пристъпила към действия. За своите намерения съобщила на капитан Робер дьо Бодрикур. Капитанът не приел думите ѝ сериозно. „Когато Жана беше едва на шестнадесет години, тя беше стройна, грациозна и сияеше с такава необикновена красота, че дори да я нарисувам с най-пищните краски, няма да сгреша срещу истината. Лицето ѝ излъчваше яснота, кротост и чистота – всичките качества на възвишената душа“ – такъв „портрет“ на Жана рисува един неин съвременник. Девойката била много набожна и ако нейното лице изразявало понякога печал или загриженост, това било, защото тъгувала за участта на своята родина. Жана била настроена сериозно и след една година повторила молбата си. Според каноничната версия капитан дьо Бодрикур бил впечатлен от настойчивостта на Жана д’Арк, а също така и от нейното предсказание за изхода на една битка, състояла се близо до Орлеан. В това сражение французите загубили петстотин души.

Решаващ епизод от биографията на Жана д’Арк била срещата ѝ с крал Шарл VII. Тя успяла да го убеди, че ще бъде полезна на френската армия, и получила разрешение да участва във военните действия.

Бургундците залавят Жана д’Арк

ПОДВИГЪТ НА ЖАНА Д’АРК

Походът към Орлеан през април 1429 година донесъл на французите дългоочакваната победа. Жана д’Арк участвала в освобождаването на крепостите Огюстен, Турел и Сен Лу. В нощта на 8 май град Орлеан бил освободен от неприятеля. На 10-12 юни 1429 година е битката край Жаржо, в която англичаните дали четиристотин души убити. Историята на Жана д’Арк, Орлеанската дева, и нейната саможертвеност вдъхновявали както войниците, така и обикновените граждани, уморени от лишенията на военното време. Жана предложила да се настъпи към Париж, но кралят се съмнявал в необходимостта от тази атака. Настъплението предприели по-късно, през септември 1429 година, но скоро след това то било прекратено по заповед на Шарл.

СЪДЪТ НАД Д’АРК

През 1430 година Жана била пленена от бургундците. Те я предали на англичаните, като получили от тях значителна сума. През февруари 1431 година започнал съдът. Списъкът с обвинения съдържал седемдесет точки. Обвинили я по-специално в ерес и в нарушаване на „божествения закон“ заради носенето на мъжки дрехи. Още една точка звучала така: „Като напуснала родния си дом, тя нарушила завета за почитане на родителите“. По време на съда се опитвали да изтръгнат от нея признание за сношение с дявола. Тя не се признала за виновна и се държала мъжествено. Като не знаела какъв документ ѝ поднасят, Жана подписала текст, че се отрича от своите „заблуждения“.

ЕКЗЕКУЦИЯТА НА Д’АРК

За да бъде осъдена обвиняемата на смърт, я принудили да облече отново мъжки дрехи. Според една от версиите, женските ѝ дрехи били откраднати и тя облякла тези, които намерила в килията. Съдът сметнал, че се е върнала към своите „заблуждения“. Екзекуцията на Жана д’Арк се извършила в Руан на 30 май 1431 година. Изгорили я жива.

Екзекуцията на Жана д’Арк

Преди екзекуцията Жана се обърнала към епископа: „Предизвиквам ви на Божия съд!“. Някои обаче смятали, че Орлеанската дева е успяла да се спаси, омъжила се е и е родила деца. Четиристотин осемдесет и девет години след смъртта си Жана д’Арк е канонизирана за светица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.