сряда, юли 22, 2020

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ – 1967 ГОДИНА – ХИМИЯ – ДЖОРДЖ ПОРТЪР

Джордж Портър (George Porter)

6 декември 1920 г. – 31 август 2002 г.

Нобелова награда за химия (заедно с Манфред Айген и Роналд Нориш.)

(За изследването на свръхбързи химични реакции, стимулирани чрез нарушаване на равновесието с кратки енергийни импулси.)

Английският химик Джордж Портър е роден в Стейнфорд (графство Уест Йоркшир) в семейството на Джон Смит Портър и Алис Ан (Роубак) Портър. Като получава начално и средно образование в местни училища, той печели стипендия „Акройд“ и постъпва през 1938 г. в Лийдския университет, за да се занимава с химия. Когато е в последния курс, учи радиофизика и радиоелектроника и става офицер от запаса в Кралските военноморски сили – като специалист по радарите.

След Втората световна война Портър готви дипломна работа в Emmanuel College към Кеймбриджкия университет под ръководството на Роналд Нориш, пионер в областта на фотохимичните изследвания на химично активните молекули. В началния стадий на изследване на бързите химични реакции Портър смесва два газови потока в бързодвижещ се поток и анализира характера на взаимодействията на потоците при различни разстояния. Портър и Нориш откриват, че този метод е удобен за проучване на химични реакции, които продължават няколко хилядни части от секундата, но не дава възможност да се изследват свръхбързите реакции, свързани с получаването на нестабилни, химически високоактивни радикали (атоми или молекули, имащи поне един несдвоен електрон).

Опирайки се на опита на Портър от войната в областта на радиоелектрониката, двамата учени разработват метода, известен като импулсна фотолиза. Методът се състои в следното: отначало мощен импулс късовълнова светлина предизвиква разлагане на фоточувствително химично вещество на химично активни междинни съединения. Втори, по-слаб светлинен импулс осветява след известен промеждутък от време зоната на реакцията, давайки възможност да се определят спектрите на поглъщане на неустойчивите свободни радикали. Променяйки интервала между двата импулса, Портър и Нориш установяват протичането на химични реакции в интервал до милионни части от секундата. Като заменят втория импулс с постоянен източник на светлина и използват светлинен детектор, те успяват да наблюдават концентрация на едно или друго химическо вещество по време на реакцията, предизвикана от първия светлинен импулс. Този метод позволява да се наблюдават и измерват за първи път свободните радикали, а също и кинетиката на химичното им поведение.

Като получава през 1949 г. докторска степен по химия, Портър е назначен за химик-демонстратор в Кеймбриджкия университет. Там в сътрудничество с Нориш той продължава да изучава поведението на свободните радикали в свръхбързите химични реакции. През 1952 г. става асистент на ръководителя на научноизследователската дейност в отделението по физическа химия. С помощта на установка за импулсна фотолиза той регистрира спектрите на поглъщане на органични свободни радикали с „продължителност на живота“ една хилядна част от секундата.

През 1954 г., когато е асистент на ръководителя на научноизследователската дейност в Британската научноизследователска асоциация по изкуствената коприна, ученият работи върху проблема за горенето на тъканите. През следващата година Портър става професор по физическа химия в Шефилдския университет, където през 1963 г., като получава званието професор по химия, оглавява химичния факултет.

В Шефилд Портър използва метода на скоростния импулс за проучване на механизма на по-сложни химични реакции като реакциите на взаимодействие на кислорода с хемоглобина в организма на животните и свойствата на хлорофила в разтворите. Той усъвършенства метода на импулсната фотолиза, използвайки импулсни източници на светлина и лазери, които позволяват да се изследва механизма на химични реакции, хиляди пъти по-бързи от предишните.

През 1966 г. Портър става приемник на У. Л. Браг на поста професор и директор на научноизследователската лаборатория „Фарадей“ към Кралския институт в Лондон.

През 1949 г. Портър се жени за Стела Брук. Семейството има двама сина. В свободното си време Портър обича да плува. Ангажира се също така с организиране на контакти между учени от различни области на науката, между учени и хора, които не се занимават с наука. Консултант е на няколко филма и телевизионни предавания. Член е на много политически и институционални комитети, свързани с науката и образованието.

Освен с Нобелова награда Портър е удостоен с медала Кордей-Морган на Британското химично дружество (1955 г.), с медала Дейви на Лондонското кралско дружество (1971 г.), с наградата Робъртсън на американската Национална академия на науките (1978 г.), с медала Ръмфорд на Лондонското кралско дружество (1978 г.), с медала Фарадей на Британското химично дружество (1979 г.) и с медала Логстаф на Кралското химично дружество (1981 г.). Ученият е посветен в пер през 1972 г. Член е на много академии и научни дружества, след които Лондонското кралско дружество, американската Национална академия на науките, Папската академия на науките, Гьотингенската академия на науките, Американската академия на науките и изкуствата и Испанската академия на науките.

Превод от руски: Павел Б. Николов



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.