неделя, юли 12, 2020

ПИСМА ДО ВАСИЛ ЛЕВСКИ: ДИМИТЪР ОБЩИ ДО ЛЕВСКИ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма, написани до Васил Левски, които представям съобразно с книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му, също и бележките под черта според него.

Павел Николов

ПРЕДИШНИ ЧАСТИ: Част 1; Част 2; Част 3; Част 4; Част 5, Част 6, Част 7, Част 8, Част 9, Част 10, Част 11, Част 12, Част 13, Част 14, Част 15, Част 16, Част 17, Част 18, Част 19, Част 20, Част 21, Част 22, Част 23.

№ 329

Димитър Общи до Левски

22 юли 1872 г. [1]

Това писмо да се изпрати на место на центъра. Посред нощ, по часа 4 ударих черна душа владишка - Дякона шпионин! Насред Орането. Изведнъж окачих коня и го препуснах, и там паднах с коня у един гьол, и там ми изпаднаха 9 фишеци от револвера, и ми останаха шапка на главата и кесийка с пари: 2 лири турски и 1 пол и 56 гроша дребни пари, и ме преби конят. Тозчас съм болен, боли ме лявата ръка и гърбът, и сега се церим. Това е малка работа, след малко време ще замине. Щом паднал [дякон Паисий], дошъл каймакаминът, та го питал: „Гечемишола Дяко ефенди, на кого имаш шубе?" И той му рекъл: „Имам шубе на Скравена и на Врачеш и на 2 гюмрукчии, и на Извор на даскалче". И сега са тия затворени. Два часа е живял, па е пукнал, с два куршума съм го наранил. Ето аз извърших това, сега гледайте да извършите и вие в Ракита.

Селим Мургашоглу

И намерили у него пари 39 хиляди гроша.

Н.Б.II.А., п. 62, № 8458

Арх. Д. Общи

1. На гърба на писмото Левски е отбелязал: Д. Общи №2 от 22 юли.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.