събота, ноември 24, 2018

Изкуството да оскърбяваш - 42

АВТОР: АЛЕКСАНДР НЕВЗОРОВ

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

ЛЕКЦИИ, ЧЕТЕНИ ПРЕД КРЪЖОКА НА ФИЗИОЛОЗИТЕ „И. П. ПАВЛОВ“, ПРЕД САНКТПЕТЕРБУРГСКОТО ДРУЖЕСТВО НА АНАТОМИТЕ, В ГАЛЕРИЯ „ЕРАРТА“ И НА ДРУГИ МЕСТА

№ 12

Привържениците на медиумизма се научили бързо да игнорират всяка неприятна за тях информация, а от началото на ХХ век и да контраатакуват яростно материалистите, превземайки успешно инхормационното пространство.

Барон Худелщубе изумявал публиката, помествайки в своето спиритистко списание свидетелства за това как успял да извика духа на Хипократ, който му дал уникална рецепта за лекуване на остър ревматизъм. (Ще отбележим, че ефективността на рецептата остава под въпрос). Появяват се крайно убедителни автографи, оставени по време на спиритични сеанси от духовете на Юлий Цезар, Октавиан, Ювенал, Абелар и прочее. С други думи, епохата предлага множество трагедии и комедии, но много малко факти.

Мемоарите с признанията на Маргарита, изводите, направени от комисията на Менделеев, остроумните трикове на Цион и Мърсенбърг, ефектните разобличения на Юм и Блаватская (виж предишната лекция – бел. П. Н.) са по-скоро белетристика „на тема спиритизъм“, отколкото лабораторен материал за изследване.

Въпреки това и тя дава смътно, но удовлетворително изображение на общата картина. В нея доминират лъжата, фокусите и фалшификациите. Никакво необяснимо и загадъчно нещо в действителността при цялото си желание не можем да видим.

Разбира се, в тази картина ни кара да застанем нащрек много високият процент на „цирковата“ съставка. Почти всички известни, христоматийни спиритисти, основатели на цели направления и дружества, имащи световна слава, така или иначе се оказват (в миналото или в настоящето) свързани с цирковия занаят.

Това се отнася не само до спиритизма, но и до месмеричните практики (животинския магнетизъм), до предсказването по сънища, до ясновидството и прочее.

Някакъв относителен ред за фиксиране на резултатите бил въведен едва в края на първата трета на ХХ век. Чак тогава бил изработен режим за пълен контрол върху „маговете“ и помещението, в което се провеждат сеансите.

По това време горе-долу „магизмът“ за удобство на класифицирането и документирането бил разделен на основни направления: телепатия, ясновидство, проскопия, психокинеза, спиритизъм, целителство, медиумизъм, спиритуализъм и т. н. Тогава били утвърдени окончателно и не много изящните термини, обозначаващи участниците в сеанса: перципиент и индуктор. Перципиент е магът, телепатът, ясновидецът. Индуктор е този, който е подложен на свръхестественото въздействие.

И така, в материала, който ни предоставя ХХ век, можем да потърсим продуктивно реални факти, свидетелстващи „за“ или „против“ наличието на паранормални явления и способности.

Ще отхвърлим всяко оценъчно или интуитивно съждение, независимо от авторитетността на неговия автор.

Признаването на един човек за медиум или за шарлатанин също няма да се взема под внимание, даже ако това е мнение на И. П. Павле вири Херман фон Хелмхолц.

Нашата задача е да отделим само безусловните факти и да оценим тяхното влияние върху фактологичната картина на човешкото мислене. За примери ще вземем най-ярките, признати и знаменити медиуми-екстрасенси, имащи милиони поклонници.

1. Марджъри Крандън (1888-1941) - започва своята кариера на медиум през 1923 година и става много известна с викането на дух, който се казва „Уолтър“.

Освен че хвърлял ефективното предмети, подмятал реплики и дооксвал с пръсти, „Уолтър“ можел да оставя отпечатъци върху парчета от восък.

Включително и пръстови отпечатъци. Без особени затруднения, с най-елементарна дактилоскопия било установено, че част от отпечатъците принадлежат на самата Марджъри, а другата част – на нейния зъболекар и доверено лице Ф. Калвел (C. E. Hansel. ESP A scientific evaluation 1965)

Не е ясно на какво е разчитала Крандън, правейки фокусите с восъка. Дактилоскопията е била вече съвсем обичайна практика. През 1905 година, ако съдим по справка на “Nаtur“, Скотланд ярд е разполагал с картотека от 80 хиляди пръстови отпечатъци. Вероятно и други полицейски служби по света са имали също свои, не по-малки картотеки.

2. Елизабет Кюблер-Рос (1926-2004) – швейцарска психиатърка-медиум, танатоложка, обаятелна и доста учена дама. Основава през 80-те години на миналия век духовно-целителен център, наречен „Приют за безутешни вдовици“.

В това заведение дамите можели да се свържат със „следсмъртните същности“ на своите починали съпрузи по време чрез спиритично общуване, включително и телесно.

Въпреки че починалите съпрузи били граждани на съвсем различни страни, в различна възраст, с различни възгледи, с различно обществено положение и с различна представа за хигиена, у всички дами, осъществили „дълбок мистичен контакт“ с отдавна починалите си съпрузи, била открита една и съща вагинална инфекция.

Полицията, която обърнала внимание на този загадъчен факт, открила скоро, че ролята на множеството съпрузи се изпълнявала от един и същи господин.

А именно от циркаджията Джей Берхем, доверено лице на Кюблер-Рос, който използвал умело пълната тъмнина, задължителна за провеждането на сеансите. Същият този Берхем разнасял и венерическото заболяване. Когато го разобличили, той пояснил, че „същността от отвъдния свят го клонирала за материализиране на срещите“ (Rosenbaum R. Dead like her: How Elisabet Kubler-Ross went around the bend. 2004, J. Grant Discarden science 2006)

3. Питър Попоф – свръхпопулярен ясновидец и целител през 80-те години на миналия век. Не е спиритист в традиционния смисъл на думата, но при публичните си изцеления и сеанси неизменно действа със силата на призования от него „свети дух“.

Попоф проявява невероятна осведоменост за болестите и имената на хора, които изобщо не познава и които са дошли за първи път на неговите духовно-изцелителни сеанси. „Публичните молитви на Попоф бяха необичайно точни и съдържаха имена, медицински диагнози и друга лична информация, получена от светия дух…“ „Стана ясно, че съпругата на Попоф преди началото и по време на сеансите ходи по аудиторията и разговаря непринудено с пациентите и техните роднини. След това съобщава с миниатюрен предавател на съпруга си какво трябва да каже за един или друг пациент. В резултат от което Попоф обявява на хилядите болни свои почитатели точното име, болестта и адреса на конкретен участник“.

Попоф е разобличен с помощта на най-банално радиоизасичане. Уличен в измама, той казва, че е използвал „радиопредавателя като допълнение към силата на светия дух“. (J. C. Smit. Pseudoscience and extraordinary claims of the paranormal 2010)

(Следва)

**********

Ако Ви е харесала публикацията, цъкнете върху това малко бутонче и след това ме похвалете:

BGtop

СТАТИИ И ЛЕКЦИИ ДО ТУК:

1. КРАТЪК КОНСПЕКТ НА ЦИКЪЛА ЛЕКЦИИ В "ЕРАРТА"

2. КИРИЛ - ПРОСВЕТИТЕЛЯТ НА ПИНГВИНИ, ИЛИ ИСТИНАТА НА НЕИЗТРИТИЯ ЗАДНИК

3. ДВУГЛАВИЯТ ПЕНИС

4. МИЛИОН ГОДИНИ СЛАБОУМИЕ - I

5. МИЛИОН ГОДИНИ СЛАБОУМИЕ - II

6. МИЛИОН ГОДИНИ СЛАБОУМИЕ - III

7. САМОТНАТА РУСИЯ ИСКА ДА СЕ ЗАПОЗНАЕ

8. НЕ СТАРЕЯТ ПО ДУША ЦЕЛИНИТЕ

9. ГОЛИЯТ ПАТРИАРХ ИЛИ ЗАКОНЪТ НА МИКИ МАУС

10. КРАЯТ НА РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА. КАКВО ЩЕ СТАНЕ?

11. КРИЛЦЕ ИЛИ КЪЛКА?

12. МУХОМОРКИТЕ НА ПОБЕДАТА

13. ДРАЗНЕНЕ НА ГЪСКАТА. КРАЙ НА ДИСКУСИЯТА ЗА ГАЛИЛЕЙ

14. ОСОБЕНО ОПАСНО МИСЛЕНЕ. ИЗ ИСТОРИЯТА НА ЧУДАЦИТЕ

15. РУСИЯ В ТЪРСЕНЕ НА АДА

16. ИСУС ТАНГЕЙЗЕРОВИЧ ЧАПЛИН

17. ГЛУПАВАТА КЛИО, ИЛИ ЗАЩО В УЧИЛИЩЕ НЕ ТРАБЯВА ДА СЕ УЧИ ИСТОРИЯ

18. ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА НА КОЩУНСТВОТО. ЧАСТ 1

19. ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА НА КОЩУНСТВОТО. ЧАСТ 2

20. ТОПЛА ЦИЦКА ЗА ХУНВЕЙБИНА

21. ВЯРА С ФЛОМАСТЕР

22. ТРУЖЕНИЦИ НА ЗАДНИКА

23. ВКУС НА ИЗПРАЖНЕНИЯ

24. ЗАГЛЕДАНИ В ПЕНИСА

25. ВЪРВЯЩИ КЪМ АНУСА

26. В НОКТИТЕ НА ПИГОПАГУСА

27. ЖЕЛЕЗНИТЕ ЛАПТИ НА КРЕМЪЛ

28. ЛЪЖАТА КАТО ЖАНР

29. ХИМИЧЕСКИ ЧИСТ ЦИНИЗЪМ

30. ПУТИН И РЕВОЛЮЦИЯТА

31. ЛЕКЦИИ, ЧЕТЕНИ ПРЕД КРЪЖОКА НА ФИЗИОЛОЗИТЕ „И. П. ПАВЛОВ“, ПРЕД САНКТПЕТЕРБУРГСКОТО ДРУЖЕСТВО НА АНАТОМИТЕ, В ГАЛЕРИЯ „ЕРАРТА“ И НА ДРУГИ МЕСТА - № 1

32. ЛЕКЦИИ, ЧЕТЕНИ ПРЕД КРЪЖОКА НА ФИЗИОЛОЗИТЕ „И. П. ПАВЛОВ“, ПРЕД САНКТПЕТЕРБУРГСКОТО ДРУЖЕСТВО НА АНАТОМИТЕ, В ГАЛЕРИЯ „ЕРАРТА“ И НА ДРУГИ МЕСТА - № 2

33. ЛЕКЦИИ, ЧЕТЕНИ ПРЕД КРЪЖОКА НА ФИЗИОЛОЗИТЕ „И. П. ПАВЛОВ“, ПРЕД САНКТПЕТЕРБУРГСКОТО ДРУЖЕСТВО НА АНАТОМИТЕ, В ГАЛЕРИЯ „ЕРАРТА“ И НА ДРУГИ МЕСТА - № 3

34. ЛЕКЦИИ, ЧЕТЕНИ ПРЕД КРЪЖОКА НА ФИЗИОЛОЗИТЕ „И. П. ПАВЛОВ“, ПРЕД САНКТПЕТЕРБУРГСКОТО ДРУЖЕСТВО НА АНАТОМИТЕ, В ГАЛЕРИЯ „ЕРАРТА“ И НА ДРУГИ МЕСТА - № 4

35. ЛЕКЦИИ, ЧЕТЕНИ ПРЕД КРЪЖОКА НА ФИЗИОЛОЗИТЕ „И. П. ПАВЛОВ“, ПРЕД САНКТПЕТЕРБУРГСКОТО ДРУЖЕСТВО НА АНАТОМИТЕ, В ГАЛЕРИЯ „ЕРАРТА“ И НА ДРУГИ МЕСТА - № 5

36. ЛЕКЦИИ, ЧЕТЕНИ ПРЕД КРЪЖОКА НА ФИЗИОЛОЗИТЕ „И. П. ПАВЛОВ“, ПРЕД САНКТПЕТЕРБУРГСКОТО ДРУЖЕСТВО НА АНАТОМИТЕ, В ГАЛЕРИЯ „ЕРАРТА“ И НА ДРУГИ МЕСТА - № 6

37. ЛЕКЦИИ, ЧЕТЕНИ ПРЕД КРЪЖОКА НА ФИЗИОЛОЗИТЕ „И. П. ПАВЛОВ“, ПРЕД САНКТПЕТЕРБУРГСКОТО ДРУЖЕСТВО НА АНАТОМИТЕ, В ГАЛЕРИЯ „ЕРАРТА“ И НА ДРУГИ МЕСТА - № 7

38. ЛЕКЦИИ, ЧЕТЕНИ ПРЕД КРЪЖОКА НА ФИЗИОЛОЗИТЕ „И. П. ПАВЛОВ“, ПРЕД САНКТПЕТЕРБУРГСКОТО ДРУЖЕСТВО НА АНАТОМИТЕ, В ГАЛЕРИЯ „ЕРАРТА“ И НА ДРУГИ МЕСТА - № 8

39. ЛЕКЦИИ, ЧЕТЕНИ ПРЕД КРЪЖОКА НА ФИЗИОЛОЗИТЕ „И. П. ПАВЛОВ“, ПРЕД САНКТПЕТЕРБУРГСКОТО ДРУЖЕСТВО НА АНАТОМИТЕ, В ГАЛЕРИЯ „ЕРАРТА“ И НА ДРУГИ МЕСТА - № 9

40. ЛЕКЦИИ, ЧЕТЕНИ ПРЕД КРЪЖОКА НА ФИЗИОЛОЗИТЕ „И. П. ПАВЛОВ“, ПРЕД САНКТПЕТЕРБУРГСКОТО ДРУЖЕСТВО НА АНАТОМИТЕ, В ГАЛЕРИЯ „ЕРАРТА“ И НА ДРУГИ МЕСТА - № 10

41. ЛЕКЦИИ, ЧЕТЕНИ ПРЕД КРЪЖОКА НА ФИЗИОЛОЗИТЕ „И. П. ПАВЛОВ“, ПРЕД САНКТПЕТЕРБУРГСКОТО ДРУЖЕСТВО НА АНАТОМИТЕ, В ГАЛЕРИЯ „ЕРАРТА“ И НА ДРУГИ МЕСТА - № 11

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.