сряда, ноември 28, 2018

Направихме си самотаран или Какво се случи в Керченския пролив

АВТОР: ЮЛИЯ ЛАТИНИНА (“НОВАЯ ГАЗЕТА“)

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Руските военни обстреляха, тараниха и взеха в плен три украински военни кораба, пътуващи от Одеса (украинско пристанище) за Мариупол (украинско пристанище). Кой какво наруши и къде в какво е виновен?

На 24 декември 2003 година Русия и Украина подписаха договор за сътрудничество при използването на Азовско море и Керченския пролив.

В този договор черно а бяло беше казано: „Търговски и военни кораби, а също така и други държавни плавателни съдове под флага на Руската федерация или Украина, които нямат комерсиални цели, могат да използват Азовско море и Керченския пролив за свободно придвижване“.

Единственият морски път от Одеса, която се намира на Черно море, до Мариупол, който се намира на Азовско море, и обратно, е през Керченския пролив.

От 2014 година, след присъединяването на Крим към Русия, този път по разбираеми причини е доста опасен.

От 2018 година, след откриването на Керченския мост (15 май) пътят по необходимост преминава под опорите на моста.

На 22 септември 2018 година, иначе казано – преди два месеца, два украински кораба (злите езици ще кажат – две ръждиви корита) под името „Донбас“ и „Корец“ минаха под опорите на Керченския мост. Според думите на техния капитан Дмитрий Коваленко, те били готови за сблъсък с руските граничари. Оръжието им било заредено, даже приготвили водните оръдия, за да помитат с водна струя руснаците от палубата при случай на абордаж. Но се разминало: руските военни просто съпроводили двата кораба, въпреки че капитан Коваленко даже не поискал подобни действия, за да влезе в Азовско море. Той просто уведомил противната страна, че ще премине през пролива: в пълно съответствие със споменатия по-горе договор от 24 декември 2003 година.

През тази неделя по същия маршрут при същите обстоятелства се отправиха още три кораба: „Берданск“, „Никопол“ и „Яни Капу“. Според твърдение от украинска страна, уведомление също е било изпратено. Резултат: корабите са обстреляни и завзети, буксирният кораб е таранен, 23 украински моряци са пленени, трима от тях са ранени и освен това Русия повдигна наказателно дело за преминаване на държавните ѝ граници.

Иначе казано – на 23-мата моряци, включително и на ранените, им се пише сериозен престой зад решетките.

Украйна публикува разговорите с руските моряци. „Мачкай го, мачкай го!“ – чуват се необмислените им викове.

При тази ситуация възникват, естествено, няколко въпроса.

Първият е към украинската страна: защо украинските моряци не са стреляли?

След героичното преминаване на „Донбас“ и „Корец“ капитан Коваленко си изтърка езика да дава интервюта как героичните украински моряци били готови да отразят агресията.

„Бердянск“ и „Никопол“ имат съвсем прилично въоръжение (поне на хартия): автоматично оръдие 3ТМ-1, гранатомет, картечница, даже по два противотанкови ракетни комплекса на всеки кораб. Аз, естествено, разбирам, че най-вероятно това въоръжение е в същото състояние, в каквото е и въоръжението на руския „Адмирал Кузнецов“. Но в края на краищата това са военни кораби. Да воюват е тяхната професия.

Кажете ми, моля ви се, защо трябва да се пускат военни кораби под Керченския мост, за да се наблюдава след това как ги вземат на абордаж като безпомощни товарни плавателни съдове? За да се иска и настоява за срочно събиране на Съвета за сигурност към ООН ли?

Втори въпрос, към руската страна: преминаването на украински плавателни съдове по украински море от украинско пристанище за украинско пристанище престъпление ли е от гледна точка на Русия, или не е?

Ако е, защо руските граничари пуснаха военните кораби на 22 септември 2018 година? Кой е снет от длъжност заради това? Кой е разжалвано в редник?

А ако не е било престъпление и незаконно пресичането на границите на 22 септември, защо това стана престъпление на 25 ноември?

Какви международни правила се промениха за това време? Как да се разбира подобна избирателност?

Третият въпрос е пак към руската страна. Украинците, както вече отбелязах, не са стреляли. Но ако не са стреляли, може би не е трябвало да се завземат корабите им? Не е ли могло просто да ги прогонят (в нарушение на всичките международни норми и договора от 2003 година)? Непременно ли е трябвало да ги вземат на абордаж?

Съгласете се, че ако задачата на руснаците е била, както говорят сега руските официални лица, „да дадат отпор на провокацията“, би могло украинците да бъдат просто прогонени. Даже обстреляните, таранираните и завзети кораби е можело да бъдат изведени от пролива и оставени там. Украинците щяха да пошумят малко, да се повъзмущават. И всичко щеше да стихне.

А сега не може да стихне, защо в руски плен се намират ранени войници. И тези хора Русия плюс това иска да ги съди като криминални престъпници.

След което руските държавни чиновници говорят със сериозни лица, че всичко това е провокация и че всичко е изгодно за Порошенко.

Да, разбира се, Порошенко ще се възползва от това. А какво, извинете, бихте направили вие на негово място? Задържани са му 3 военни кораба и са пленени 23 души в нарушение на всички международни норми. Как трябва след всичко това да се държи който и да е президент, особено преди избори? Да иска от агресорите прошка ли?

Ще повторя още един път: даже ако Русия, в нарушение на подписаните от нея договори, изведнъж, през тази неделя, ставайки с дупето нагоре, беше решила, че преминаването на руските военни кораби от Черно море в Азовско, е недопустимо, пред нея е имало множество варианти да спре украинците, без да доведе положението до безизходно.

Но сега двете страни са поставени в положение, от което няма рационален изход.

Русия обстреля украински кораби (което означава, че по същество започна война), взе ги в плен и плюс това даже не обяви екипажите за военнопленници. Тя обяви моряците за престъпници.

И знаете ли кое е най-страшното? Ако това беше част от мащабен замисъл, щеше да бъде добре.

Но има голяма вероятност всичко това да е сътворено от някой местен генерал, който просто е искал да покаже служебен хъс.

**********

Ако Ви е харесала публикацията, цъкнете върху това малко бутонче и след това ме похвалете:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.