вторник, ноември 06, 2018

Електронни винетки – новите правила от 2019

ИЗТОЧНИК: ПРАВАТА МИ.БГ

АВТОР: Стела Парушева - завършил право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Вече познавам основните правила, свързани с винетните стикери. Знам каква е тяхната функция, кога трябва да се използват, какви са цените им, както и глобите ако нямам винетка. Но тази сфера е изключително динамична и от 2019 г. са предвидени нови правила, които внасят големи промени. Какви са те и какво трябва да знам за винетките през следващата година?

Въвеждане на смесена система за таксуване

На първо място, през 2019 г. предстои въвеждането на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства. В зависимост от вида на превозното ми средство, ще трябва да плащам такса или на база време, или на база изминато разстояние.

  • Таксата на база време е именно и познатата ми до момента винетка. Тя ще ми дава правото да ползвам за някакъв срок платената пътна мрежа за един определен автомобил.
  • Таксата за изминато разстояние се нарича тол такса и касае превозните средства с обща техническа допустима максимална маса над 3,5 тона. Тол таксата ще започне да се събира от 16.08.2019 г.

Електронни винетки

Това, което повече ме засяга като шофьор на лек автомобил, е преминаването от винетните стикери към електронни винетки от 1.01.2019 г.

Продължава да важи правилото, че аз като собственик или ползвател на автомобила, трябва да купя винетка, която се отнася само за конкретния автомобил и за определен срок. Важно! Но за разлика от издаваните до момента стикери за предното стъкло на автомобила ми, вече ще “получа” електронна винетка. Получа, разбира се, е условно казано, защото няма да получа нищо на хартия, а платената от мен винетна такса ще бъде видима в Електронната система за събиране на пътни такси.

Винетката все пак е документ, но електронен. Той удостоверява няколко неща – това, че съм платил/а винетната си такса за конкретен автомобил с посочен регистрационен номер и категория, датата на плащането и срока на валидност. А това, че е таксата е платена за конкретен автомобил, означава още, че ако реша да продам колата си, то електронната винетка продължава да е валидна за нея, до изтичането на срока ѝ.

Как да си купя електронна винетка?

Винетната такса ще мога да си платя по няколко начина:

  • по електронен път;
  • чрез банка;
  • с карта или в брой в пунктове за продажба;
  • чрез терминали за самотаксуване, които ще бъдат разположени по пътната мрежа и в областните градове.

Актуална информация относно това къде ще мога да намеря терминалите за самотаксуване и къде ще има пунктове за продажба през 2019 г. най-добре да очаквам от Агенция “Пътна инфраструктура”. Тя има задължение да реши, къде ще бъдат разположени новите терминали и да разкрие пунктовете за продажба. Такива като минимум следва да има на граничните контролно-пропускателни пунктове или в близост до тях, в областните градове и разпръснати из платената пътна мрежа.

NB! Винетните стикери ще загубят своята валидност след 31 януари 2019 г. Ако през 2018 г. съм си купил/а винетка със срок, който изтича след тази дата, трябва да я конвертирам в електронна винетка. Разполагам с достатъчно време да направя това – от 15.12.2018 г. до 31.01.2019 г., като по този начин ще запазя правата си по платената винетка до изтичането на срока ѝ. За да се възползвам, ще трябва да подам заявление по образец в пунктовете за продажба или по електронен път. В него следва да посоча регистрационния номер, категорията на автомобила и валидността на хартиената ми винетка, и да приложа декларация по образец, че написаните данни са верни. Мога да упълномощя и някой друг да подаде документите ми с пълномощно с нотариална заверка на подписите.

Контрол

Това, че системата е електронна и няма залепени стикери по стъклата, няма да означава, че не подлежа на проверка дали съм платил/а винетната си такса, ако ползвам платената пътна мрежа. Контролните органи ще проверяват в електронната система плащането. Те обаче няма да имат право да изискват от мен доказателство за извършеното плащане, например касова бележка

Ако при проверката се установи, че винетната такса за автомобила не е платена, то ще ми бъде предоставена възможност да заплатя компенсаторна такса, вместо да ми наложат глоба. (Към момента размерът на таксата за различните категории превозни средства не е определен, но се обсъжда да бъде по-голям от размера на годишната винетка, но по-малко от този на глобата.)

**********

Ако Ви е харесала публикацията, цъкнете върху това малко бутонче:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.