петък, ноември 30, 2018

За неосъществени филмови песни на Владимир Висоцкий

“С Киевската киностудия „Довженко“ на Владимир Висоцкий не му вървеше. Песните, които пишеше и предлагаше за различни филми, бяха спирани от редакторите. Така се случи с филма на Луговский „Неизвестният, когато знаеха всички“ и на Шевцов „Мерцедесът се измъква от преследването“ (макар че песента беше утвърдена „на зелено“, след това я отхвърлиха)…

За филма „Карантина“ Висоцкий предложи четири песни, но от екрана се чу само една. Песента обаче беше изпълнена от Юрий Каморной. А в титрите за името на Висоцкий не се намери място“.

(Източник: „Интерактивный музей В.С.Высоцкого“, превод от руски: Павел Николов)

Песента за която става дума по-горе е "Давно смолкли залпы орудий…“ („Отдавна млъкнаха залповете на оръдията…“).

Нямам време сега, за да ви преведа целия текст на тази песен, както правя обичайно, затова ето само първия куплет, като загадка към по-нататъшното ѝ съдържание:

„Давно смолкли залпы орудий,

Над нами лишь солнечный свет, -

На чем проверяются люди,

Если войны уже нет?..“

(„Отдавна млъкнаха залповете на оръдията,

над нас е само слънчева светлина, -

с какво проверяваме хората,

ако вече няма война?..“)

Лично за мене присъствието на песента във филма „Карантина“ е направо отсъствие, има я, но изобщо не мога да я приема като осъществена – изпълнението на Юрий Каморной – уви! - е твърде нескопосно и блудкаво, ето го:


Ето и оригиналното изпълнение на Владимир Висоцкий:


И накрая една поправка към информацията на „Интерактивния музей на Висоцкий“ - в титрите на филма „Карантина“ името на Висоцкий все пак присъства:


**********

Ако Ви е харесала публикацията, цъкнете върху това малко бутонче и след това ме похвалете:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.