четвъртък, юли 12, 2018

Изкуството да оскърбяваш - 22

АВТОР: АЛЕКСАНДР НЕВЗОРОВ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

ТРУЖЕНИЦИ НА ЗАДНИКА

Разбира се, на пръв поглед депутатите би трябвало да бъдат характеризирани като труженици на „задника и устата“. Защото те трябва не само да заседават, но и да издават звуци. Въпреки това всичко сочи, че дадената професия развива най-напред не речта, а именно мускулите на задника – виждаме, че на изпечените депутати е присъща характерна екзотична походка. Може би това е резултат от продължителните заседания. А може би е от излишното усърдие при изпълняването на командите: „седни!“ и „служи!.. на отечеството“.

Ако депутатският труд се оценяваше по степента на развитие на анатомичните аномалии, Държавната дума безусловно би имала с какво да се гордее. Но, за съжаление, от нея се иска и някакъв интелектуален продукт. А тук вече положението не е радостно. Всичко, което депутатите произнасят или пишат, уви, не достига даже равнището на моряшки капустник [1]. Отначало, разбира се, те освежаваха своите упражнения с блага християнска злоба, но с времето това омръзна, а злобата зае законното си място в комплекта от духовни скрепи [2].

В Русия винаги се е ценяла и една друга „скрепа“, иначе казано – умелото и ефектното подлизурство. Известно време Думата нямаше в това отношение никаква конкуренция. Но естрадните изпълнители, писателите, поповете и журналистите, използвайки професионалните си навици, надминаха нещастните депутати с техните купени дипломи и заекваща реч. Днес вече не можеш да удивиш никого дори с най-душераздиращо верноподаничество. Охотний ряд [3] и в това отношение изглежда бледо и неубедително.

Това положение е тревожно. Ние рискуваме да се лишим от Държавната дума. Тя би могла, разбира се, да си седи тихо, водейки само със своите глупости и с аномалията на задниците, но поредната новост може да я настигне и да я сплеска. Както е известно, в близко бъдеще всички ценоразписи в Руската федерация ще съдържат много важна за потребителя информация. А именно: заедно с финалната (продажната) цена в тях ще се посочва и реалната, производствената стойност на стоката. Контрастът на цифрите ще бъде несъмнено зашеметяващ.

Това, разбира се, ще огорчи търговците на ананаси, ще опечали строителите и ще потисне духовно производителите на презервативи. Но то ще се превърне в истинска трагедия за депутатския корпус. Т. н. „народ“ най-сетне ще има възможност да сравни истинската цена на депутатския „продукт“ с разходите за неговото производство.

Стойността на красивия политически живот на депутатите е общоизвестна. Във всеки избраник всеки месец се натъпкват милиони. Но продуктът от неговата дейност, както ще стане ясно, не надвишава и две хиляди рубли. Истинската цена на депутатските упражнения може да се установи лесно с помощта на стандартните цени на услугите на аниматорите, ръководещи корпоративни и други „мероприятия“. Те са добре известни и по принцип не са повече от 300-500 рубли.

Разбира се, ценоразписи в прекия смисъл на думата няма да бъдат окачени на избраниците. За това има субтитри, „бягащи редове“ и други технически хитринки. Вероятно би било целесъобразно всеки депутат, като се поти и трепери, преди да изрече поредната си инициатива, да напомня сам каква сума е струвал до момента на държавата – като включи своята заплата и заплатата на помощниците си, средствата за обслужващия го апарат и за създаващите му комфорт здания.

И веднага ще стане ясно, че бедната Русия плаща за съмнителните услуги на Думата стотици и хиляди пъти повече. Разбира се, маразмът има своята прелест, но неговата себестойност е все пак много по-ниска.

Разбира се, Думата трябва да бъде спасена.

Може би депутатите имат скрити таланти? Тяхното наличие, разбира се, няма да реши въпроса радикално, но поне мъничко ще намали кошмарната пропаст между стойността на тяхната издръжка и реалната цена на техния „продукт“. Може би някой от тях е способен, например, на биолуминисценция? Това може да се провери, като се проведат няколко заседания в пълна тъмнина. С транслации, разбира се, по всички канали.

-----------------------------

1. Капустник – самодейно представление, обикновено за тесен кръг от хора, с хумористично съдържание.

2. Духовни скрепи (букв. прев. - „духовни кламери“) - израз, използван най-напред от руския президент Путин за означаване на ценностите, които обединяват руснаците в едно цяло.

3. Охотний ряд (рус. произн. - Ахотний ряд) – улица в Москва, където се намира сградата на Държавната дума (народното събрание) на Руската федерация.

(Следва)

ДО ТУК:

1. КРАТЪК КОНСПЕКТ НА ЦИКЪЛА ЛЕКЦИИ В "ЕРАРТА"

2. КИРИЛ - ПРОСВЕТИТЕЛЯТ НА ПИНГВИНИ, ИЛИ ИСТИНАТА НА НЕИЗТРИТИЯ ЗАДНИК

3. ДВУГЛАВИЯТ ПЕНИС

4. МИЛИОН ГОДИНИ СЛАБОУМИЕ - I

5. МИЛИОН ГОДИНИ СЛАБОУМИЕ - II

6. МИЛИОН ГОДИНИ СЛАБОУМИЕ - III

7. САМОТНАТА РУСИЯ ИСКА ДА СЕ ЗАПОЗНАЕ

8. НЕ СТАРЕЯТ ПО ДУША ЦЕЛИНИТЕ

9. ГОЛИЯТ ПАТРИАРХ ИЛИ ЗАКОНЪТ НА МИКИ МАУС

10. КРАЯТ НА РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА. КАКВО ЩЕ СТАНЕ?

11. КРИЛЦЕ ИЛИ КЪЛКА?

12. МУХОМОРКИТЕ НА ПОБЕДАТА

13. ДРАЗНЕНЕ НА ГЪСКАТА. КРАЙ НА ДИСКУСИЯТА ЗА ГАЛИЛЕЙ

14. ОСОБЕНО ОПАСНО МИСЛЕНЕ. ИЗ ИСТОРИЯТА НА ЧУДАЦИТЕ

15. РУСИЯ В ТЪРСЕНЕ НА АДА

16. ИСУС ТАНГЕЙЗЕРОВИЧ ЧАПЛИН

17. ГЛУПАВАТА КЛИО, ИЛИ ЗАЩО В УЧИЛИЩЕ НЕ ТРАБЯВА ДА СЕ УЧИ ИСТОРИЯ

18. ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА НА КОЩУНСТВОТО. ЧАСТ 1

19. ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА НА КОЩУНСТВОТО. ЧАСТ 2

20. ТОПЛА ЦИЦКА ЗА ХУНВЕЙБИНА

21. ВЯРА С ФЛОМАСТЕР 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.