сряда, юли 11, 2018

Какво се постигна в Армения за два месеца управление на Никол Пашинян?

ПОДРЕДИЛ: Илия Куса (https://www.facebook.com/iliya.kusa)

ПРЕПРАВИЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

1. Принуден е да подаде оставка след два месеца противоборство кметът на Ереван Тарон Маргарян – дългогодишен функционер на управляващата партия.

1. Сменени са ръководството на Националната телевизия и продуцентите на телевизионните програми, хвалещи властта. Проведен е финансов одит на Националната телевизия на Армения, в резултат от което са повдигнати наказателни дела.

2. Започна разясняване на проблемите, свързани с бившия министър-председател, човек на „Газпром“, Карен Карапетян. Обиските и арестите в свързаната с него компания „Норфолк конслейтинг“, принуждават Карапетян да замине за Русия, а конфликтът вътре в партията го принуждава да напусне поста си на първи заместник-председател на парламентарната група.

3. Направена е чистка сред чиновниците от бившето правителство. Уволнени са практически всички кметове и губернатори на региони.

4. Бойкотирани са едрите мрежи от супермаркети, принадлежащи на олигарсите, свързани с управляващата Републиканска партия на Армения, които са принудени да намалят цените на стоките.

5. Осъществени са обиски в домовете на 30 криминални босове, което принуждава половината от тях да напуснат страната, предимно към Русия.

6. Арестувани са бившият заместник-министър на отбраната генерал Манвел Григорян, жена му и сина му – кмет на град Ечмиадзин, за присвояване на хуманитарни помощи за арменските войници и за незаконно притежаване на оръжие.

7. Осъществени са обиск и арести в дома на бившия началник на охраната на президента Саргсян – Вачегел Казарян, обвинен за разхищаване на средства на сума 9 милиона долара.

8. Арестуван е началникът на службата за охрана на олигарха и милиардер, ръководител на партията „Процъфтяваща Арминея“, Гигик Царукян, обвинен за побой. Гигик засега не е обезпокояван.

9. Започнато е разследване за неплащане на данъци от компанията „Спайка“, свързана със семейството на бившия президент Роберт Кочарян. А срещу него е възобновено разследването по делото за 1 март 2008 година, когато беше разпръсната демонстрацията в Ереван. Кочарян е заминал за Руската федерация.

10. Предприети са мерки по отношение на семейството на бившия президент и кратковременен министър-председател Серж Саргсян. Проведени са обиски и арести във фондовете, свързани с него и с негови роднини. Обявени са за издирване двамата братя на Серж Саргсян – Александр (Сашик 50%) и Левон, племенницата му Ани Саргсян и племенниците му Нарек и Айк Саргсян. Всичките са напуснали Армения.

11. Сменено е ръководството на Касационния съд на Армения.

12. Сменено е ръководството на Следствения комитет на Армения.

13. Сменено е ръководството на граничните войски, на генералния щаб и на сухопътните войски.

14. Повдигнати са 71 криминални дела срещу ръководители на селски общини за злоупотреба с длъжностни пълномощия.

15. Осъществени са обиск и арести в дома на бившия министър на отбраната Микаел Арютюнян във връзка с делото за 1 март 2008 година, самият той е обявен за издирване. Заминал е за Руската федерация.

16. Уволнено е ръководството на Сюникска област, където има сериозни проблеми с екологията, след посещение там на министър-председателя Пашинян.

17. Създадена е нова организация, обединяваща арменците в Русия. Старата организация е обявена за неефективна и корумпирана, а срещу нейния ръководител, олигарха Ара Абрамян, започна разследване.

18. Стартирани са няколко проекта заедно с неправителствени организации за пропагандиране на връщането на арменците от чужбина в родината си, например проектът „Със сърце в Армения“.

19. Постигнато е изключването от партия ЛДПР в Руската федерация на депутата Владимир Савелев след разговор на Пашинян с Жириновский (ръководител на партията – бел. П. Н.), когато депутатът предложи Армения да върне Нагорни Карабах на Азербайджан.

20. Въведена е традиция премиерът Пашинян да се появява в ефир и във Фейсбук и да общува с избирателите си всяка вечер (или поне през вечер). Осъществена е първата „Пряка линия“ с Пашинян във Фейсбук.

21. Обявена е амнистия за всички арменци, които са се отклонили от военна служба и те са призовани да се върнат в родината си и да отслужат службата си.

22. Целият правителствен апарат започва да работи с компютрите "ArmTab", арменско производство, вместо с "Apple".

23. Намалена е цената на електроенергията за семейства с ниски доходи на 10 драми след уговорка с компанията „Ташир груп“, принадлежаща на олигарха Самвел Карапетян, под когото също започва „да се копае“.

24. Анулиран е договорът за предаване под контрола на „Ташир груп“ на акционерното дружество „Високоволтови електромрежи“, което е оставено под контрола на държавата.

25. Принуден е „Газпром Армения“ да намали цената на газа с 20% за семейства с ниски доходи. Намалената тарифа е установена за една година, до предсрочните избори.

26. Създадена е комисия за разработване на поправки в Избирателния кодекс преди предсрочните избори.

27. Разположени са вътрешни войски по границите с Турция и Азербайджан вместо намиращите се там сили на Федералната служба за сигурност на Руската федерация. Поети са под контрола на държавата ситуациите по границата с Турция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.