петък, юли 20, 2018

Вахтанг Кикабидзе на 80 години


Вчера се навършиха 80 години от рождението на известния грузински певец и актьор Вахтанг Кикабидзе.

Неговата усмивка и гласът му са познати в Беларус, Украйна и Русия, но в последната страна актьорът не е ходил от 2008 година. „Когато те бият, не си длъжен да им пееш песни“ - казва Вахтанг Кикабидзе в интервю за радио „Свобода“ през 2015 година.

Из филма „Не тъгувай“ (1968 г.) с Вахтанг Кикабидзе в ролята на доктор Бенджамин Глонти

„Много лош сценарий написа Путин, когато дойде в Грузия. ...Когато видях тук първия руски танк... Всички бяхме шокирани. И в най-страшния си сън не бихме могли да видим подобно нещо“ - казва Кикабидзе за събитията, когато руските войски откъснаха територията на Южна Осетия.

Вахтанг Кикабидзе и песента „Моите години, моето богатство“

„Но още повече ме порази окупацията на Украйна – те са славяни. Освен това и Украйна, и Грузия, и Русия са православни страни. Голям грях пое върху себе си Владимир Путин“ - казва актьорът, който по време на руско-грузинската война отказа руския правителствен орден „Дружба на народите“.

Вахтанг Кикабидзе и песента на Булат Окуджава „Грузинска песен“

Кикабидзе се изказа също така срещу анексирането на Крим от Русия и осъществи концертно турне по Украйна в памет на „Небесната сотня“ - хората, убити по време на протестите на Майдана в Киев през 2014 година.

Източник на текста и снимката: Радио „Свобода“, беларуска редакция

Преправил от беларуски и добавил видеоматериал: Павел Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.