вторник, юли 03, 2018

Изкуството да оскърбяваш - 20

АВТОР: АЛЕКСАНДР НЕВЗОРОВ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

ТОПЛА ЦИЦКА ЗА ХУНВЕЙБИНА

Необходимо е да се построи втори московски Кремъл. Съществуващият е малък. Той явно не е в състояние да удовлетвори всички желаещи да участват в обреда за лизане на кремълските стени.

Дори преди появата на хунвейбините на Хирурга [1] там беше тясно.

Декорирани казачета избутваха православните писатели. Журналисти на държавна хранилка блъскаха ожесточено лижещите хоругвоносци, а комунисти с брадавици тласкаха грубо ура аналитиците.

Сега към вкусните тухли си пробиха път и хунвейбините.

Разбира се, освен привидно патриотичния, това действие има и таен смисъл. Всичките участници в процеса са убедени, че в древните стени, построени от италианци, има топли вълшебни цицки, можещи да снабдят бозаещия с щастие и материално благополучие. Главното е да ги налапат.

(Тази мисъл, между другото, не е толкова абсурдна, колкото изглежда на пръв поглед.)

Но всичко това е лирика. Главното е, че сега в Русия има хунбейвини. Те приличат много на своите китайски предшественици. По целта си, по равнището си на развитие и по масовостта си.

Хунвейбините са именно това, което липсваше толкова на днешна Русия, за да се оформи пълната картина. Сега физиономията на страната ще придобие окончателно мъжествените черти на орк.

За отбелязване е, че хунбейвините се появиха именно тогава, когато „уличният въпрос“ окончателно увехна. Скимтящият протест на Балотная [2] се отду. Останаха само единици, готови в знак на протест срещу повишаването на цените в обществените тоалетни да излязат и да се напикаят мълчаливо в гащите си.

Ясно е обаче, че всяка разправа е доста съблазнително мероприятие. Даже с опикалите се.

Но!

Главата на плахия интелигент, който все още би се осмелил да бъде недоволен от нещо, както е известно, не е безразмерна. Тя просто не може да поеме върху себе си повече от седем гумени палки едновременно. А това количество може да се осигури напълно от легионите на ОМОН [3].

Къде върху интелигентната глава ще се намери място и за хунвейбинския юмрук, засега е неизвестно. Търсят, мислят. Но това е технически въпрос и той, разбира се, ще бъде решен.

Разбира се, възникването на широко хунвейбинско движение дискредитира Русия като полицейска държава. Остава да се надяваме, че битки между хунвейбините и полицията за правото да набият група студенти все пак няма да се състоят.

Забавно е, че всичко това се е случвало някога. Как е свършило - знаем. Черносотниците [4] от 16-17-те години, довеждащи се до екстаз с крясъци за „вярата, царя и отечеството“, също обичали да се украсяват с дълги несресани коси, брадища и метални пластинки по цялото туловище.

Мъжеството им, разбира се, стигнало само за няколко еврейски погрома. Но основно се занимавали с трошене на прозорци и побои на буржоазни журналисти.

През седемнадесета година те се разбягали, преоблечени като курсистки и камериерки. На новите хунбейвини (ако се случи нещо) ще им бъде по-трудно. Ще им се наложи да бягат, трополейки със сипещите се от задниците им нитове. Това може да ги издаде, така че костюма на таджикски бояджия ще бъде оптимално решение.

Забавното е, че за реалната опасност, която съществува за днешната власт, никакви Хирурзи не са пречка. Под едната ѝ пета само има място за всичките мотоциклетисти в Русия. И тя даже няма да чуе никакво пращене на чупещи се кости.

--------------------------------

1. Хирург - прозвище на Александр Залдостанов, основател и лидер на рокерския клуб „Нощните вълци“, чиито членове са върли привърженици на режима на Путин.

С Хирурга начело - за родината, за Путин

2. Балотная плошчад (рус. Болотная площадь) - площад в Москва, на който през 2011-2012 г. се провеждат няколко опозиционни митинга под название „За честни избори“.

Опозиционен митинг на Балотная площчад

3. ОМОН - специализирана полицейска част за борба с безредиците, използвана за грубо разпръскване на протестиращи опозиционери.

ОМОН в действие

4. Черносотници (рус. черносотенцы) - общо название на представителите на крайнодесните организации в Русия от 1905 до 1917 година.

Съвременни руски черносотници

(Следва)

ДО ТУК:

1. КРАТЪК КОНСПЕКТ НА ЦИКЪЛА ЛЕКЦИИ В "ЕРАРТА"

2. КИРИЛ - ПРОСВЕТИТЕЛЯТ НА ПИНГВИНИ, ИЛИ ИСТИНАТА НА НЕИЗТРИТИЯ ЗАДНИК

3. ДВУГЛАВИЯТ ПЕНИС

4. МИЛИОН ГОДИНИ СЛАБОУМИЕ - I

5. МИЛИОН ГОДИНИ СЛАБОУМИЕ - II

6. МИЛИОН ГОДИНИ СЛАБОУМИЕ - III

7. САМОТНАТА РУСИЯ ИСКА ДА СЕ ЗАПОЗНАЕ

8. НЕ СТАРЕЯТ ПО ДУША ЦЕЛИНИТЕ

9. ГОЛИЯТ ПАТРИАРХ ИЛИ ЗАКОНЪТ НА МИКИ МАУС

10. КРАЯТ НА РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА. КАКВО ЩЕ СТАНЕ?

11. КРИЛЦЕ ИЛИ КЪЛКА?

12. МУХОМОРКИТЕ НА ПОБЕДАТА

13. ДРАЗНЕНЕ НА ГЪСКАТА. КРАЙ НА ДИСКУСИЯТА ЗА ГАЛИЛЕЙ

14. ОСОБЕНО ОПАСНО МИСЛЕНЕ. ИЗ ИСТОРИЯТА НА ЧУДАЦИТЕ

15. РУСИЯ В ТЪРСЕНЕ НА АДА

16. ИСУС ТАНГЕЙЗЕРОВИЧ ЧАПЛИН

17. ГЛУПАВАТА КЛИО, ИЛИ ЗАЩО В УЧИЛИЩЕ НЕ ТРАБЯВА ДА СЕ УЧИ ИСТОРИЯ

18. ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА НА КОЩУНСТВОТО. ЧАСТ 1

19. ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА НА КОЩУНСТВОТО. ЧАСТ 2

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.