сряда, септември 04, 2024

КИРИЛ ГРИГОРОВ (ПЪРЛИЧЕВ) / СРЪБСКИЯТ РЕЖИМ И РЕВОЛЮЦИОННАТА БОРБА В МАКЕДОНИЯ (1912-1915 ГОДИНА) – 12

До тук, който е следил този блог, знае, че публикувахме книгата на Кирил Григоров Пърличев, син на нашия именит възрожденец Григор Пърличев и деец на македонското освободително движение, „Сръбските жестокости в Македония (1912-1915)“. Цялата публикация може да видите ТУК.

Това е обаче част от по-голямата книга на Кирил Пърличев „Сръбският режим и революционната борба в Македония (1912-1915 година), която започваме да публикуваме от днес след превръщането на наличния PDF файл с ABBYY FineReader 15 в текст и редактирането на текста от стария правопис към съвременния.

ДО ТУК: ПРЕДГОВОР

ГЛАВА ПЪРВА: 1. Хуриета и балканската война от 1912 година; 2. Българските революционни чети — партизански отряди в помощ на съюзнишките сръбски войски против турците; 3. След привършване на военните действия и настаняването им в Македония сърбите неприязнено се отнасят спрямо българското население; 4. Населението реагира още от първия ден. Изложения до българското правителство и българския цар; 5. Междусъюзнишката война и последствията ѝ: открито преследване на всичко българско — език, училища, черкви, учители, свещеници, владици, граждани, селяни; биене, затвор, заточение, конкретни случаи.

ГЛАВА ВТОРА: 1. Въстаническо движение в Дебър — Струга — Охрид.; 2. 3. 4. Прогонване на сръбскитe войски и установяване българска революционна власт. Фронтът на въстаническите боеви сили. Водителитe на въстанието.; 5. Изстъпления на сърбите при потушаване на въстанието.; 6. Нови преследвания, гонения и убийства - сега в невъстанали градове и околии..

ГЛАВА ТРЕТА: 1. Подновяване преустановената от турско време революционна борба. Тайни групи по градове и села; куриери, поща; избягване в гората, формени чети, селските общински кметове и общински управления в услуга на нелегалните борци.; 2. Сражения между четите и сръбските войскови части..

КИРИЛ ГРИГОРОВ (ПЪРЛИЧЕВ) / "СРЪБСКИЯТ РЕЖИМ И РЕВОЛЮЦИОННАТА БОРБА В МАКЕДОНИЯ (1912-1915 ГОДИНА)" В БИБЛИОТЕКА НА ПАВЕЛ НИКОЛОВ

ГЛАВА ЧЕТВЪРТА

1. Динамитни атентати: железопътния мост на река Тополка и оня на Демир Капия.

Ако една част от редицата сражения между революционните чети и сръбските жандармерийски или войскови отделения бяха неизбежно наложени на първите поради изтъкнатия факт, че т се намножиха по брой и увеличиха по състав: друга част пък такива бяха дело на собствена инициатива, предприети с цел да накаже някой отличил се по злодеянията си престъпник и да се успокои възмутената народна съвест. Но в тази неравна борба между жадуващото за свобода българско население от Македония и завоевателите настъпи и такъв момент, когато революционната организация мина от отбранително в нападателно положение. Това стана, когато водителите на освободителната борба преценвайки несносното положение вътре в решиха да се предприемат в страната редица динамитни атентати. Посредством тях избегнаха се от една страна тежките последствия за населението от сраженията, които даваха четите, като при това протестът срещу сръбския режим ставаше по-силен, по-ефектен, а от друга страна македонският въпрос изпъкваше пред света като въпрос съвсем неразрешен, нито чрез анексията на Македония към Сръбското кралство, нито чрез Букурещкия договор.

Първа проява на революционната борба в тази ѝ нова фаза бе разрушението с динамит на железопътния мост на р. Водосир, между Удово и Демир Капия, извършено от Радовишкия войвода Христо Симеонов преди още да избухне конфликтът между Австро-Унгария и Сърбия.

След започването на войната между Австро-Унгария и Сърбия, а именно на 16-и август 1914 година, Велешката чета под войводството на Владимир Сланков бомбардира железопътната линия при с. Скачинци, Велешка околия.

По-късно, а именно през м. ноември с. г. четата на Кольо Левтеров с минната команда на Димитър Недков устрои атентата върху Карадачкия и Водосирския мост на Демир Капия, недалеко от с. Градец. С умелата подготовка на предварителните работи, смелостта на четниците и ценното съдействие, което оказаха селяните в тая акция, четата изпълни задачата си, без да даде нито една жертва, като издебна сръбските застави и постове при двата моста в състав от 40 души войници с един офицер и един инженер кондуктор и ги изби до един. След това и двата моста бидоха бомбардирани. Дълго време след това снабдяването на сръбската войска с припаси и муниции, доставяни през Сърбия, се затрудни значително и трябваше да се извършва с трансбордиране. С това мостът на р. Водосир беше за втори път повреден. За трети път той бе разрушен след това от Кукушкия войвода Гоце Междуречки

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.